09 november, 2023 Nyheder

Historien om Det Grå Fyr – Fylder 165 år

Det grå fyr er ikke helt ung længere – det gamle fyrtårn og vartegn fylder i november måned intet mindre end 165 år.

Det Grå Fyr blev nemlig indviet og tændt første gang den 1. november 1858, en halv time efter solnedgang.

I anledningen af den store fødselsdag har vi udvalgt lidt historier fra fyrtårnets nu 165 år lange historie:

Vidste du eksempelvis at det tog 4 år og kostede 200.000 rigsdalere at bygge Det Grå Fyr.

1 rigsdaler, ved overgangen til kroner i 1878 omregnet til 2 kr. Ifølge Danmarks Statistiks omregner svarer det dermed til mere end 31 milioner kr. den dag i dag.

Gennem tiden har fyret været gennem manges hænder og har haft mange funktioner, heriblandt også som bordel.

I dag ejes Det Grå Fyr af @realdaniadk, men drives i det daglige af Naturstyrelsen som et formidlingscenter for områdets unikke fugle- og naturliv.

H.C. Andersen har besøgt Det Grå Fyr

Helt tilbage i august 1859 besøgte H.C. Andersen Skagen, hvor han blandt andet besigtigede “Kirketaarnet, Fyrtaarnene, det gamle og det nye”, altså bådePhilip de Langes fra 1747 og Nebelongs helt nye fyr, indviet kun et år forinden.

Det syn, som mødte Andersen, beskrev han sådan her:

“Vi rumle hen over en haard, stenet Grund mellem magre Kornagre og elendig Græsning og holde foran det nye Taarn, der angives at være 140 Fod med en Lysvidde til fire en qvart Miil, Kong Frederik den Syvendes Navne chiffer smykker den slankeTaarnbygning; et storartet Vaaningshuus med elegante værelser og Comfort er opført her; smaa Haver med en Rigdom af Blomster og store modne Meloner overraskede os. En magelig Vindeltrappe fører op gjennem Taarnet op til Fyret, et Lindsefyr med fire Væger, det er en Slags Mode rateur-Lampe i stor Stiil; Lampen rummer 60 Potter Olie og brænder tre Pægle i Timen, sagde man os.”

H. C. Andersen

Fyrtårnets arkitektur er i sin enkelhed – et tårn med en lygte oveni. Som et barn ville tegne det; bred i bunden og smal i toppen med rød-hvide striber. Dem er der faktisk kun få af i Danmark.

Arkitekten bag Det Grå Fyr– Niels Sigfred Nebelong, en markant skikkelse i dansk arkitektur i midten af 1800-tallet.

Nebelong var fast arkitekt for det Kongelige Danske Fyrvæsen og kom til at sætte standard for den arkitektur, som præger de danske fyr, ved selv at opføre en række af Danmarks smukkeste fyrtårne – Hjelm Fyr ved Ebeltoft, Sejrø Fyr, Vesborg Fyr på Samsø, Hirtshals Fyr, Hesselø Fyr, Bovbjerg Fyr og selvfølgelig Det Grå Fyr.

Det Grå Fyr er opført i hårdbrændte hollandske klinker, muret i blokforbandt og står på en sokkel af tilhuggede granitblokke. Glaslanternen beskytter lyskilden, som i første omgang blev konstrueret som et linseapparat med en moderatørlampe, der senere blev udskiftet med en petroleums glødenetsbrænder.

Fyret, der blev elektrificeret i 1948, lyser i dag med en 400 W natriumdamplampe. Selve lanternen, med diagonale sprosser i bronze, er afsluttet med et kobberklædt, kuppelformet tag.

Det var ikke kun vigtigt med lys på toppen af fyrtårnet. I fyrtårnets indre har Nebelong arbejdet med forskellige virkemidler for at trække maksimalt lys ind i den mørke skakt. Overflader blev kalket hvide, så de reflekterer lyset, der lukkes ind ad de små vinduer, som er forsynet med skrå false. Derudover fik Nebelong skåret runde huller i de tværgående støttemure, mellem ydermuren og den indre kerne, således at lyset kan komme rundt i trappeopgangen.

Kilde: Skagen Grå Fyr – Real Dania By og Byg 2017.