• Forside
  • Nyheder
  • Ny udstilling: Familien Anchers gemte og glemte skatte i nye rammer
07 oktober, 2022 Nyheder

Ny udstilling: Familien Anchers gemte og glemte skatte i nye rammer

Oplev en perlerække af Anna, Michael og Helga Anchers gemte og glemte skatte, når de denne vinter udstilles på Skagens Museum – for første gang sammen med kunstnerfamiliens kendte værker.

Anchers Hus bugner af ikoniske genstande og denne vinter udstilles et særligt udvalg på Skagens Museum for første gang i sammenhæng med kunstnerfamiliens kendte værker. Udstillingen Ancher – I livet og kunsten åbner den 15. oktober 2022 og præsenterer en række af de mange gemte og glemte skatte, som i løbet af de seneste års samlingsgennemgang er dukket op i kunstnerhjemmet i Skagen, og de mange nye fortællinger, som er fulgt med.

Kobberkedlen fra Michael Anchers gennembrudsværk Pigen med solsikkerne, hans vielsesring, Anna Anchers malerkittel, hendes diplom fra Verdensudstillingen i 1900, skitser til parrets værker, fotografier, breve, Helga Anchers tegnehæfter og bøger samt Jomfru Maria-trykket fra Anna Anchers berømte Solskin i den blå stue er blot nogle af de genstande, som i denne udstilling kaster nyt lys over forbindelserne mellem familien Anchers liv og kunst.

En ren skattejagt

Udstillingen markerer en milepæl i Skagens Kunstmuseers arbejde med Anchers Hus: alt inventar er blevet registreret. Igennem flere år er huset blevet endevendt og alle synlige såvel som skjulte genstande er blevet beskrevet, fotograferet og tildelt et inventarnummer som en del af en gennemgribende samlingsgennemgang. En samlingsgennemgang, der for første gang registrerede både synlige og skjulte
genstande. Og det var den rene skattejagt.
 
Museumsinspektør Andreas Bjerre stod i spidsen for indsatsen og har rodet i skuffer og skabe, løftet dyner, kigget bag gardiner og kravlet rundt i skunkene hjemme hos et af Danmarkshistoriens mest berømte kunstnerpar. Nogle gange gik dagene med at registrere kaffekopper og damaskduge, mens andre dage rummede uforglemmelige fund. For eksempel dukkede Michael Anchers vielsesring op på bunden af en stor, tilsømmet trækiste dybt begravet under støvede tæpper, puder og håndklæder.

Bjerre har, med andre ord, været med til at registrere og kortlægge et helt livs ejendele og er kommet tæt på husets beboere, selvom de har været adskilt af tid: ”På Anna og Michael Anchers kunstværker har de malet det nære – hinanden og hjemmet – og det er genkendelige motiver, men de ligger langt tilbage i tiden. Men når man så står dér og kigger på den stol, Michael sad og malede i, eller den pensel, der lavede Annas strøg, får man en helt anden fornemmelse af deres ægthed, og det er den oplevelse, vi gerne vil give udstillingens besøgende,” siger Bjerre.

Nye fortællinger

Ancher – I livet og kunsten viser forbindelser mellem genstande og kunstværker, som skaber flere fortællinger om familien Ancher. Der kan trækkes tråde fra skitse til færdigt maleri, videre til de breve hvori det sælges og lånes igen for at kunne udstilles. Som puslespilsbrikker danner malerkittel, malerkasse og staffeli pludselig et helt billede. Og sidst, men ikke mindst, giver udstillingen nye perspektiver på den ellers tilbagetrukne Helga Ancher. Der findes ikke meget andet end biografisk information om hende, men et kig i hendes gemmer afslører et dyreinteresseret, internationalt velorienteret menneske, som ydermere var meget bevidst om sin egen arv.

Skatte og kunstværker præsenteres i en levende scenografi designet af Stine Friese, hvor både små og store kan gå på opdagelse i kunstværker, kukkasser, enestående genstande og fotografier. Oplev alt dette og meget mere i en udstilling, som følger familien Ancher i livet og kunsten.