27 september, 2023 Nyheder

Bred budgetaftale indgået i Frederikshavn Kommune

Onsdag d. 27. sept. er der indgået budgetaftale i Frederikshavn Kommune 

Socialdemokratiet, Konservative, SF, DF og Venstre har indgået en budgetaftale.

I budgetaftalen tilføres 20 mio. mere til drift af blandt andet børne-, handicap- og ældreområdet ved at betale nogle lån ud, ved at skære ned på administration og ved at lukke ned for kommunale opgaver, som kan varetages af private. 

Der betales i det kommende år lån ud for 60 mio., som betyder at byrødderne i Frederikshavn Kommune kan bruge de indlagte afdrag og renter til varige velfærdsopgaver.

Rente og afdrag svarer til fem millioner kr.

I pressemeddelelsen fra Borgmester Birgit Stenbak Hansen står der at: når der er flere partier, der skal samles om noget så vigtigt som et kommunalt budget, og som berører borgere, ansatte, virksomheder – ja alle der har tilknytning til vores kommune – er det vigtigt, at vi tager opgaven på os og læner os ind mod hinanden. Det har vi gjort her i respekt for opgaven. 

Vi har efter bedste evne lavet et budget, der opfylder, hvad vi fandt muligt på kerneopgaverne med vores økonomiske vilkår, men som også skuer fremad ift bosætning, tiltrækning og erhvervsliv.

Uddrag fra aftalen

Herunder kan du læse hovedpunkterne i budgetaftalen:

Børne- og familieområdet

Tilføres 8 millioner kr. Årligt for at dække de øgede omkostninger på området.

Af de 8 mio. Afsættes der 1 mio. Til en særlig fagligt tilrettelagt indsats i dansk og matematik i Folkeskolens indskoling.

Som et led i at forbedre unges mentale trivsel skal kommunens klubtilbud ses efter i sømmene. Her ønskes der ydermere et tættere samarbejde mellem Folkeskolerne, de forskellige dagtilbud, SSP samt Ungdomsskolen med et meningsfuldt og sundt fællesskab som målet.

Forligsparterne ønsker ikke at taksterne i de kommunale vuggestuer skal stige. For stadig at kunne overholde minimumsnormeringen samt sikre børnene et godt måltid mad uden forældrebetaling tilføres der fra 2025 2,2 mio.

Kommunens SFO’er kan se frem til nyt inventar i 2024 – til dette er der afsat 500.000,-

Ældre- og handicapområdet

På handicapområdet afaættes der 1,5 mio. Årligt til arbejdet med hjemmedage og weekendaktiviteter for at også borgere med funktionsnedsættelse kan komme ud og være en del af forskellige fællesskaber.

Der ømskes en implementering af faste teams i alle plejegrupper. Et pilotprojekt har vist såvel øget trivsel for borgerne såvel som for de ansatte, som ydermere oplever et mindre sygefravær. Der afsættes 0,75 mio. Årligt frem til og med 2026 til implementeringen.

Der afsættes 0,7 mio. Årligt til at mindske egenbetaling for omsorgskørsel.

Der afsættes 2 mio. Årligt til arbejdet med demensudfordringer på tvlrs af kommunens plejecentre.

Der afsættes årligt 100.000,- til til en såkaldt trivselspulje på ældreområdet til en styrkelse af fællesskaberne.

Der er ydermere afsat 0,5 mio. Til en styrket indsats for de psykisk syge og sprbare borgere.

Kultur- og fritidsområdet

Den fulde støtte til frederikshavn Kunstmuseum forlænges med et år, således at museet også i 2024 vil modtage 400.000,- i kommunal støtte. I årene herefter vil den kommunale støtte lyde på 200.000,-.

Der vil blive arbejdet aktivt for en reetablering af trinbrættet ved Apholmen i Frederikshavn nord. Dette vil dog kræve en væsentlig medfinansiering staten og/eller regionen.

Talentsportsklasserne fortsætter med at eksistere og der skal arbejdes med en ny organisering heraf med virkning fra skoleåret 2025/2026.

Teknik og infrastruktur

Der afsættes 4 mio. Til arbejdet med sikre skoleveje – herunder etablering af såvel cykelstier som 2-1 veje rundt omkring i hele kommunen.

Der afsættes 3 mio. Til asfalt belægninger fordelt over hele kommunen.

Klimatilpasningsindsatsen prioriteres med 1 mio. Årligt.

Det skal undersøges om kommunale tage kan lejes ud til opsætning af solceller.

Kommunens tværgående ejendomsstrategi skal opprioriteres i det kommende år med et endnu skarpere fokus på “når vi flytter sammen” tilgangen – hvilket vil sige at de kommunale bygninger skal udnyttes bedst muligt og overflødige bygninger som resultat af flytning under samne tag mv. Bør forsøgt solgt.

0,5 mio. Afsættes til etablering af ny p-plads ved Frydenstrand Skole.

Bosætning, tiltrækning og erhvervsudvikling

Der afsættes 0,5 mio. Årligt til konkrete og målrettede indsatser der skal understøtte, at vi bliver flere borgere i kommunen i fremtiden.

Der afsættes1,4 mio. Til færdiggørelse af vejanlæg i østervrå – herunder herunder etablering af yderligere byggegrunde i 2025.

hærvejsprojektet understøttes de første to år med 0,75 mio. – herefter 0,5 mio årligt.

Der afsættes 0,5 mio yderligere til erhvervsudvikling gennem erhvervshus Nord, som skal gå til arbejdet med at forbedre erhvervsklimaet i kommunen samt arbejdet med konkret tiltrækning af forskelluge puljemidler til kommunens virksomheder.

Handelsstandsforeningerne i Skagen, Sæby og frederikshavn kan se frem til en reduktion i tilskud til julebelysningen fra samlet set 0,7 mio. I dag til 0,4 mio. I alt fra 2025.

Der afsættes 1,5 mio. Til at gøre sagsbehandlingen af plan- og byggesager både kortere og hurtigere.

Nedsættelse af midlertidigt udvalg, som skal arbejde med fremtidens ønsker fra og til de unge selv.