16 august, 2021 Kultur

Udstilling: Skagen – Illinois, Tur / Retur

Han rejste ud i 1982, men er nu hjemme i Skagen igen efter 40 år i Illinois, USA.

Den international anerkendte dansk/polske glaskunstner og skulptør Janusz Walentynowicz udstiller fra lørdag d. 21. august et udvalg af sine udtryksfulde værker på 2. SALEN på Kappelborg i Skagen.

”Janusz Walentynowicz er en sand mester i ovnstøbt glas, og vi glæder os til at vise hans følelsesmæssigt intense skulpturer, relieffer og billeder frem for publikum her i Skagen, hvor hans interesse for at udøve kunst blev vakt”. Sådan lyder det fra Kappelborg, der forventer stor interesse for udstillingen både fra lokale og gæster udefra.

Værkerne spænder over flere temaer – dog har de så godt som alle det til fælles, at de bygger på Janusz Walentynowicz’ oplevelser fra barndommen til voksenlivet. Ofte omhandler værkerne skabelsen af identitet, men lige så ofte er værkerne en reaktion på verden omkring ham. Et eksempel er værket Broken Thrust – en kirke der tydeligt er gået i stykker og forsøgt samlet igen med mere eller mindre held – en reaktion udløst af overgrebene i den katolske kirke. Et andet er værket ”Rage Aid” – en boks med en pistol, som man i tilfælde af raseri kan gøre brug af – en reaktion på Walentynowicz’ forhold til den amerikanske våbenlov. Værket var i øvrigt en længere række af værker under samme tema – værker, der var svært at få udstillet i de amerikanske gallerier – sandsynlig grundet værkernes stærke budskab.

– Men også Walentynowicz’ figurative kvindeskikkelser giver stof til eftertanke… ”Identitet skabes af det, du som menneske oplever – de ting, som du har med i bagagen. Og kvindeskikkelserne illustrerer på fornemste vis, hvordan vi som mennesker balancerer og bærer vores oplevelser igennem livet”, slutter Kappelborg.

Walentynowicz, der voksede op i Skagen, blev allerede præsenteret for kunst som udtryksform i sin folkeskoletid, hvor den anerkendte skulptør Niels Helledie blev en af hans lærere i folkeskolen. Da Walentynowicz mistede sin far i en ulykke på havet tog Helledie ham under sine vinger og kimen til et livslangt venskab og gensidigt udveksling af kunstnerisk sparring blev lagt.

Skolegangen fortsatte på Skolen for Brugskunst i København. Keramik havde indtil da været udgangspunktet, men snart viste det sig her, at det var i glaskunsten, Walentynowicz fandt sig eget udtryk. Det var også her, at han mødte grundlæggeren af Glasmuseet i Ebeltoft Finn Lynggaard, som introducerede ham til Joel Philip Myers, leder af glasprogrammet ved Illinois State University under dennes besøg i Danmark. Myers inviterede Walentynowicz til at arbejde og studere hos ham i USA. Walentynowicz takkede ja, og drog i 1982 til Illinois, men er altså nu tilbage i Skagen, hvor det hele startede.

Salgsudstillingen ”Tur / Retur” kan opleves i perioden lørdag d. 21. august – lørdag d. 2. oktober på 2. SALEN på kulturhus Kappelborg i Skagen. Flere oplysninger på kappelborgskagen.dk