I morgen, torsdag d. 5. august løber årets store madkonkurrence – Local Dining af stablen i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.
Konkurrencen er blevet til i et samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival og Local dining.
Til konkurrencen skal 8 af Nordjyllands bedste restauranter, heriblandt Ruths Hotel, konkurrere om at lave den bedste og mest lokalt forankrede ret.
Hvert år udvælges der en fisk som skal indgå i retten – I år er valget faldet på pighvar.
Deltagerne bedømmes ikke alene på rettens smag, udseende og sammensætning. Historiefortællingen i retten og ikke mindst brugen af lokale råvarer.
Faktisk vægtes de lokale råvarer så meget, at mindst 75% af råvarerne skal være lokale.
Ruths Hotels Jack Cramer overtog styringen på Ruths for to år siden og har siden fintunet og tilrettet køkkenet så det både rammer den brede gastronomiske midtervej, hvor alle madglade kan være og samtidig lege med international inspiration og råvarer, aktuelt især det japanske køkken. Jack Cramer håndterer rutineret pighvar på fiskens højborg her i Skagen.
Jack Cramer vandt faktisk første udgave af Local Cooking Hirtshals dengang han var køkkenchef på Brøndums Hotel.
Dommerpanelet ved årets Local Cooking er top professionelt. Dommerpanelet består af:
Michael Kopp
Mangeårig dommer i kokkekonkurrencer og medvirkende bag scenen i Bocuse d’Or-udtagelsen. Mikael Kopp har været overdommer i samtlige udgaver af Local Cooking Hirtshals og er manden bag den helt nye gourmetsatsning på Musikkens Hus, hvor indretningen har fået et løft og maden serveres på gourmetstedet med det sigende navn Fauna.
Jesper Koch
Køkkenchef og øverste gastronomiske chef for the høje hotel Alsik i Sønderborg og allerede udråbt til et af region Sønderjyllands, ja faktisk landets, bedste spisesteder. Jesper Koch er TV-kendt fra Masterchef på TV3 og mangeårig fast dommer i kokkekonkurrencer som Sol over Gudhjem, og ikke mindst Local Cooking i Hirtshals.
Bo Jacobsen
Dansk gastronomi og madkulturs helt store revser. Og han har noget at have det i. Mangeårig køkkenchef på Restaurationen, hans og hustruen Lisbeths livsværk, hvor de glemte og oversete råvarer blev til små mesterværker, der aldrig var forstillede. Nu er Bo Jacobsen pensionist, måske ikke helt i hvile, for han kan ikke lade være med at give sin kritiske mening til kende, når det handler om prætentiøs kogekunst eller danskernes manglende kvalitetssans.
Svend Rasmussen
Rockmusikkens alvidende journalist og tilrettelægger på TV2 og ikke mindst mangeårig kvalitetsbevidst og perspektiveringsstærk madanmelder på Berlingske. Svend Rasmussen har blik for det nye, men lader aldrig mangel på smagsintensitet og kompleksitet passere ubemærket. Svend Rasmussen har været fast dommer i Local Cooking i Hirtshals siden 2016, og vi glæder os til at byde ham velkommen i det nye setup på Nordsøen Oceanarium.
Rasmus Munk
Allerede verdensberømt køkkenchef på den tostjernede Alchemist, hvor maden er fuldstændig banebrydende ny og aldrig glemmer fokus på smagsdybde og kompleksitet. Alchemist er gastronomisk totalteater med solidt indhold, og Rasmus Munk tager stilling til verdens udfordringer som organdonation og plastik i verdenshavene ved at lave serveringer, som stiller spørgsmål. Som gæst slipper man ikke for at tage stilling. Alchemist har et samarbejde med Nordsøen Oceanarium med fokus på børns opfattelse af råvarer og deres oprindelse, hvor vinklen selvsagt er havets. Rasmus er dommer for første gang i Hirtshals, og vi glæder os til at byde den stadig unge og indsigtsfulde kok velkommen.
Konkurrencen foregår som nævnt i morgen, torsdag d. 5. august. Startskuddet går kl. 10 og vinderen forventes at være fundet omkring kl. 14.30.
Som noget nyt, grundet Covid-19 situationen, vil konkurrencen blive live streamet på Hirtshals Fiskefestivals Facebookside.
Som gæst på Nordsøen Oceanarium kan du dog også komme helt tæt på de 8 køkkener og konkurrencens afgørelse.