06 december, 2023 Nyheder

Ny uddannelse klar til at åbne i Frederikshavn

Til sommer kan de første studerende starte på en ny uddannelse til serviceøkonom i Frederikshavn. Det står klart, efter Professionshøjskolen UCN netop har fået grønt lys til at åbne uddannelsen af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Den nye serviceøkonomuddannelse oprettes som en såkaldt filial af UCN’s tilsvarende uddannelse i Aalborg, hvor professionshøjskolen i årevis har uddannet serviceøkonomer.

“Analyser viser, at kultur, turisme og event er det erhverv i Vendsyssel, som ser ind i langt den største jobvækst, og over halvdelen af virksomhederne i sektoren forventer en stigning i antallet af ansatte de kommende år. Med en lokal uddannelse kan vi i højere grad imødekomme behovet for dygtige medarbejdere. Derfor er vi også rigtig glade for at få godkendelsen i hus.”

Thomas Kastrup-Larsen, direktør for erhverv på Professionshøjskolen UCN

UCN har samarbejdet med Frederikshavn Kommune, Frederikshavn Erhvervsråd, Destination Nord og Frederikshavn Handelsskole om at få det nye uddannelsesudbud op at stå.

Hos borgmester Birgit Hansen, Frederikshavn Kommune, er der glæde over at få en uddannelse til byen, der er rettet mod turismesektoren:

“Sammen med erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne arbejder vi løbende for at tiltrække uddannelser til vores kommune, for det skaber vækst, arbejdskraft og bosætning. Så det er med stor glæde, at vi nu får mulighed for at tilbyde flere uddannelsesmuligheder for både vores egne unge, men også får mulighed for at kunne tiltrække unge, der gerne vil arbejde i turisme- og oplevelsesbranchen, som er så vigtigt for os som kommune.”

UCN har i årevis uddannet serviceøkonomer i Aalborg. Nu bliver det også muligt i Frederikshavn.

Uddannelse er afgørende

Uddannelsen til serviceøkonom varer to år og er kendetegnet ved at være i tæt kontakt til erhvervslivet med blandt andet praktik og virksomhedssamarbejde i løbet af studierne. Én af de virksomheder, der er klar til at tage imod de nye studerende, er Scandic The Reef i Frederikshavn.

“Fremtidens gæster er meget kvalitetsbevidste, og de stiller store krav til den service, vi yder. Her er det helt afgørende med kompetente medarbejdere, og det kræver uddannelse og kompetenceudvikling. Derfor er det rigtig positivt, at vi nu får en lokal videregående uddannelse målrettet vores branche. Forhåbentlig kan det også få flere unge til at blive og uddanne sig og måske endda tiltrække studerende udefra.”

Marianne Bredevang, direktør på Scandic The Reef i Frederikshavn

Hos Frederikshavn Erhvervsråd ser man også store perspektiver i den nye uddannelse:

“Det er vigtigt, at vi lokalt kan uddanne de unge, som erhvervslivet har brug for. Når de unge flytter væk for at blive uddannet, risikerer vi, at de ikke flytter tilbage igen. Derfor er det en ekstra god nyhed for kommunen, erhvervet og de unge, at vi fremover kan uddanne serviceøkonomer i Frederikshavn. Som erhvervsliv glæder vi os til at tage imod de studerende, når de skal bruge deres uddannelse i praksis.”

Karl Erik Slynge, der er formand for Frederikshavn Erhvervsråd

Det er muligt at søge ind på uddannelsen fra 1. februar. UCN forventer, at man skal optage minimum 20 studerende, før der kan oprettes hold.

Fakta om serviceøkonomuddannelsen

  • Uddannelsen er en erhvervsakademiuddannelse og varer 2 år
  • På uddannelsen lærer man om hotel- og restaurationsbranchen, turisme, sport- og eventindustrien samt detail.
  • Man kan blive optaget med bl.a. en gymnasial eksamen, en relevant erhvervsuddannelse eller via en individuel forhåndsvurdering.
  • Det er muligt at bygge videre på sin uddannelse og tage en professionsbachelor i f.eks. e-handel, international hospitality management og sport management.
  • Der er ansøgningsfrist i kvote 2 15. marts og kvote 1 5. juli.
  • Første hold på uddannelsen i Frederikshavn kan starte til september 2024