• Forside
  • Nyheder
  • Matilde Grue Frederiksen: Fra barnedrøm til succesfuld restaurant i Skagen
17 July, 2024 Nyheder

Matilde Grue Frederiksen: Fra barnedrøm til succesfuld restaurant i Skagen

Matilde Grue Frederiksen er født og opvokset i Ry nær Silkeborg og har haft en livslang kærlighed til madlavning – alligevel har vejen fra barndommen i Ry til egen restaurant på toppen af Danmark ikke været den lige vej, men den dag i dag vil Matilde ikke være noget af rejsen foruden.

Allerede som barn legede hun restaurant, hvor familie og venner legede gæster, mens Matilde selv legede kok.

Senere, nærmere bestemt i 3. Klasse stod der som for alle andre 3. Klasser for første gang engelsk på skoleskemaet og her blev Matilde hurtigt kendt for sætningen: ”I would like to be a cook” – hvilket jo som bekendt ikke er heeelt korrekt engelsk, men man forstår jo uden problemer hvad Matilde dengang mente med sætningen.

I dag, som 29-årig, ejer hun Restaurant Blink i Skagen, beliggende for foden af Det Grå Fyr.

Restauranten har et stærkt fokus på naturens råvarer, inspireret af det omkringliggende hedelandskab, stranden og havet, og har på smukkeste vis formået at finde et hul på den gastronomiske scene her i Skagen.

En Spontan Beslutning og Vedholdenhed

For fire år siden tog Matilde og to kompagnoner – Niels og Søren en drastisk beslutning. De tømte deres lejligheder og flyttede spontant til Skagen for at starte deres egen restaurant. De havde ikke engang set lokalerne med egne øjne, før de tog springet.

I dag er Matilde den eneste af de oprindelige partnere, der stadig er en del af projektet. Matilde selv har dog ingen planer om at forlade Skagen, da hun i løbet af de sidste fire år har fundet sig godt til rette på toppen af Danmark.

Hun nyder travlheden i sommerhalvåret, hvor restauranten fyldes med glade og tilfredse gæster, men elsker også vintermånederne, hvor der er tid til kreativitet både i og uden for køkkenet og til at nyde naturen heroppe i fulde drag.

Derudover værdsætter hun skawboernes åbenhed og hjælpsomhed, noget der afspejles både i samarbejdet med andre restauratører i byen, men også i den lokale Facebook-gruppe ”Søges i Skagen”. Her hjælper folk hinanden med alt fra at finde tabte nøgler til at spore vildfarne kæledyr og meget andet – og folk rækker ud og hjælper med det samme, hvilket man ifølge Matilde ikke ser magen til ret mange steder.

Matilde nyder at være en del af dette tætte fællesskab og nyder alt i alt bare tilværelsen i Skagen.

Fra Geografi til Gastronomi

Matildes vej til at blive kok og restauratør var som tidligere nævnt ikke den lige vej. Efter gymnasiet var planen at studere geografi på universitetet, men et halvårligt ophold på Suhrs Højskole midt i København ændrede alt.

Her genopdagede hun sin passion for madlavning og gastronomi, hvilket førte til, at hun søgte ind på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Under sit grundforløb fik Matilde en såkaldt minipraktik hos den anerkendte restaurant Relæ i København. Praktikken gik så godt, at hun i slutningen af den kun 1-uge lange praktik blev tilbudt en elevplads, hvis hun valgte at fortsætte uddannelsen. Det var et tilbud, hun ikke kunne afslå.

Matildes uddannelse var dog ikke uden udfordringer. Efter det første år på hovedforløbet, som hun tilbragte på en søsterrestaurant til Relæ, stod hun på randen af at opgive. Men kort tid efter blev hun overflyttet til Relæ, hvor de sidste år af uddannelsen gik betydeligt bedre.

Hendes indsats blev belønnet med en nominering til Oluf Brønnums Fonds Talentpris, en anerkendelse, hun stadig er utroligt stolt af.

Restaurant Blink: En Hyldest til Naturen

Blink er Matildes hyldest til de naturlige råvarer og det omgivende landskab.

Restauranten fokuserer på grønne og bæredygtige ingredienser og har i den grad skabt sig et navn i Skagen.

For nylig blev Blink da også nomineret til to fornemme priser af Den Danske Spiseguide: “Årets Grønne Køkken 2024” og “Årets Fiske & Skaldyrsrestaurant 2024”. Vinderne annonceres i oktober, og Matilde er helt forståeligt både beæret og stolt over, at være nomineret i hele to kategorier.

Nomineringen alene er et tydeligt bevis på den kvalitet og det høje niveau som Matilde og hele hendes team hos Blink præsterer og præsenterer for hver en gæst i restauranten.

Med sin femte sæson på Restaurant Blink i fuld gang, ser Matilde frem til at fortsætte med at byde både lokale og gæster velkommen i restauranten og dens hyggelige have og hun glæder sig til at skabe flere fantastiske madoplevelser i samarbejde med hendes fantastiske team.

Matilde Grue Frederiksen har gennem sin dedikation og passion for madlavning skabt et kulinarisk fristed i Skagen, hvor naturens råvarer og det lokale fællesskab går hånd i hånd.

Hendes rejse fra barnedrøm til anerkendt restauratør er en inspirerende historie om at følge sin passion og finde sin plads i verden – og for Matildes vedkommende er begge dele, i al fald for nu, at finde her på toppen af Danmark.