• Forside
  • Nyheder
  • Klitgaarden Refugium inviterer igen offentligheden indenfor
02 februar, 2023 Nyheder

Klitgaarden Refugium inviterer igen offentligheden indenfor

Tidligere på året bød Klitgaarden Refugium for første gang i flere år offentligheden indenfor, til et kig ind bag den gamle kongevillas facade.

Efter den store succes er Klitgaarden Refugium, i samarbejde med Toppen af Danmark klar med en ny omgang rundvisninger henover efteråret.

Tre gange i løbet af efteråret åbner refugiet således atter dørene til en rundvisning i de tidligere kongelige gemakker:

  • 26. september
  • 17. oktober
  • 19. november

I foråret var billetterne til de 4 foregående rundvisninger væk på kun 10 minutter – Det er således med at være hurtig på aftrækkeren hvis du ønsker plads på en af efterårets rundvisninger.

Normalt er Klitgaarden Refugium udelukkende forbeholdt forskere og kunstnere, der søger arbejdsro og fordybelse. Men nu får alle andre også mulighed for at opleve ”kongevillaen”, som mange kalder den smukke, gule bygning ved Damstederne i Skagen.

”For mange er Klitgaarden et magisk sted. Sådan har det altid været, og det skal fortsætte med at være sådan. Men vi skal også have en åbning ud mod samfundet og ikke være helt lukket om os selv. Derfor arrangerer vi nu rundvisninger på refugiet, så skawboer og gæster får mulighed for at komme ud og opleve den gamle kongevilla.”

Helle Stenbakken, forstander på Klitgaarden Refugium

En oplevelse med autenticitet

Helle Stenbakken kommer selv til at tage imod gæsterne og vise dem rundt i huset. Det er indrettet autentisk med møbler fra Kong Christian den X’s tid, hvor Klitgaarden var kongelig sommerresidens. Rundvisningen foregår i alle fællesområder, og hvis der er ledige værelser, bliver det også muligt at se rammerne, som refugiets gæster arbejder i. Rundvisningen slutter med et lille glas på terrassen eller i opholdsstuen, alt efter vejret.

Hver af de tre rundvisninger får et stærkt begrænset antal pladser. Der er nemlig sat et max antal deltagere på 10 personer.

”Det er en ældre bygning med smalle gange, som sætter en begrænsning for, hvor mange personer jeg kan føre rundt. Og så er det naturligvis vigtigt, at vores gæster kan arbejde uforstyrret, for de kommer her for at finde fred og arbejdsro. Jeg synes også, at deltagerne i rundvisningerne skal opleve at være på et refugium, hvor der generelt er meget roligt,” siger Helle Stenbakken.  

Rundvisningerne er arrangeret i samarbejde med Toppen af Danmark, som blandt andet står for alt billetsalg via deres bookingportal.

Billetter til sommerens rundvisninger kan købes fra på tirsdag, d. 30. august kl. 12.00 på www.toppenafdanmark.dk

Kort og godt om Klitgaarden Refugium

  • Klitgaarden blev opført i 1914 af den daværende Kong Christian den X som privat feriebolig for den kongelige familie.
  • Klitgaarden er tegnet af en af datidens mest kendte arkitekter Ulrik Plesner, som har tegnet adskillige bygninger i Skagen blandt andet Brøndums Hotel.
  • Klitgaarden forblev i kongefamiliens eje frem til 1997, hvor Klitgaarden Fonden købte ejendommen.
  • I dag fungerer Klitgaarden som refugium for kunstnere og forskere. Offentligheden har ikke adgang til refugiet, der ligger ved stranden lige syd for Skagen by.