19 oktober, 2022 Nyheder

Indlæg: Apartheid sniger sig ind

Vi har modtaget følgende indlæg fra Martin Tøttrup Kelkelund – Speciallæge og byrådsmedlem (S), Frederikshavn Kommune

I forbindelse med det aktuelle Folketingsvalg er debatten om tørklæde og hudfarve i bl.a. hjemmeplejen igen blusset op. Man tror jo simpelthen det er løgn. Op til kommunalvalget sidste år havde vi en lignende debat i Frederikshavn Kommune efter en borger nægtede personlig hygiejne af en mandlig kommunalt ansat sundhedshjælper.

Min holdning var som dengang klar. Det er fuldstændig uacceptabelt, at man kan diskriminere på køn, hudfarve, religion eller seksuel observans. Vi har faktisk en lovgivning på det her område. Jeg er ligeglad med om diskriminatoren er 88 eller 17 år. Diskrimination er diskrimination og racisme er racisme. Jeg vil ikke acceptere det.

Sidste år gik det på den ældres ”blufærdighed”. Diskrimination kan pakkes ind i mange undskyldninger – kun fantasien sætter grænser. Det ændrer ikke på, at indholdet er uacceptabelt.  Hvad bliver det næste ? Jeg vil ikke have en ”lidt for feminin” mandlig sygeplejerske ? Eller ønsker ikke at få vasket mås af en fynbo ? Vi giver dig et offentligt tilbud af god kvalitet. Take it or Leave it. Ellers må du betale selv. Offentlige kroner skal ikke gå til at udøve diskrimination eller racisme.

Vi står i disse år med kæmpe rekrutteringsproblemer indenfor social- og sundhedssektoren, og vi kommer ikke uden om at importere arbejdskraft udefra. Problemerne med stigende ældretal og færre unge løses ikke alene ved højere løn eller fuldtidsstillinger. Der skal flere kræfter til, og de kan kun komme ét sted fra – Udlandet. Og ja, der er en ”risiko” for, at de både kan være mørke i huden, have tørklæde på, have en tatovering eller være bøsse.  De skal være så velkomne. Vi er ikke Sydafrika i 1970´erne men Frederikshavn Kommune i 2020´erne.