• Forside
  • Nyheder
  • FilmMaskinen elever er med på optagelserne til OXEN
15 oktober, 2022 Nyheder

FilmMaskinen elever er med på optagelserne til OXEN

I disse uger er fem af FilmMaskinen elever med på set som praktikanter, når TV2 og SF Studios filmer thrillerserien OXEN på flere forskellige locations i Frederikshavn Kommune.

Fem elever fra den nordjyske filmskole, FilmMaskinen, får i disse uger mulighed for at opleve arbejdet på et filmset side om side med de professionelle filmfolk og træder måske deres første skridt ind i den danske filmbranche.

Magnus Thorhauge er den første elev, der har været med på filmset. Magnus har i uge 41 været i praktik som 3rd AD – på dansk 3. instruktørassistent, som instruerer de statister, der er med i serien. Som praktikant lærer Magnus en masse om, hvordan arbejdet med at instruere statister foregår, og hvad procedurerne på det store filmset er:

“At være med på OXEN er en spændende og lærerig oplevelse, som jeg ikke ville have været foruden, og det er specielt takket være alle de søde mennesker, som er med på projektet.” Det udtaler Magnus Thorhauge, der er 3. års elev på FilmMaskinen.

Magnus Thorhauge har allerede produceret tre kortfilm, og hans drøm er selv at blive instruktør på et tidspunkt.

Fremtid i filmbranchen

De fem praktikanter på OXEN har været elever på FilmMaskinen i enten et, to eller tre år. Fra undervisningen har de allerede en bred viden om filmproduktion. Eleverne har skrevet, optaget og klippet deres egne kortfilm, og de har lært, hvad arbejdet det vil sige at arbejde som manuskriptforfatter, instruktør, fotograf, producer og klipper på en film.

Som praktikanter på OXEN får eleverne erfaringer fra andre dele af filmproduktionen, end dem, de har med sig fra FilmMaskinen. På filmset får de indblik i arbejdet med bl.a. lys, foto, produktion, sminke og kostumer.

“Når vores elever er med på professionelle filmproduktioner, kan det åbne nogle døre ind i filmbranchen for dem. Nogle af vores tidligere elever har startet deres karriere på samme måde. Flere af de elever, der var med på optagelserne til NORSKOV, arbejder nu på forskellige filmproduktionsselskaber, DR og NRK. FilmMaskinen er altså et rigtig godt sted at starte for de unge, der har et ønske om at arbejde med film”. Det udtaler Marie Weiergang, koordinator ved FilmMaskinen.

Jacob Lohmann spiller jægersoldaten Niels Oxen i den nye serie, der får premiere på TV 2 og TV 2 PLAY i 2023. (Foto: Mike Kollöffel/TV 2)

Investeringer med effekt

Frederikshavn Kommune er medlem af Den Vestdanske Filmpulje og investerer i at tiltrække filmproduktion til området. Investeringerne bidrager til udvikling og vækst på flere fronter, fortæller Peter Laigaard, formand for Kultur og Fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune:

“Jeg er super glad for, at SF Studios har åbnet dørene for de fem elever, som får nogle uvurderlige erfaringer. Når vi som kommune giver penge til filmproduktion, handler det både om en kulturel og erhvervsmæssig værdi og om at støtte de muligheder, der er for unge inden for kulturområdet.”

Om FilmMaskinen

FilmMaskinen er en weekendbaseret filmskole for alle unge i Region Nordjylland i alderen 17-25 år – og den eneste filmskole nord for Århus.

Eleverne kan uddanne sig på FilmMaskinen i op til 3 år. Hvert år byder på nye udfordringer, aktiviteter og muligheder for at udvikle sine kompetencer som kunstner, filmskaber og fortæller.

Mange af eleverne skaber sig en karriere inden for film, TV eller andre medieproduktioner, og nogle etablerer deres eget selskab