• Forside
  • Kultur
  • Ukrainsk teater og fællesspisning på Kappelborg
02 april, 2023 Kultur

Ukrainsk teater og fællesspisning på Kappelborg

En Special Operation, sådan kaldte Putin invasionen i Ukraine, og det er også titlen på det teaterstykke, som to flygtede ukrainske skuespillere og en herboende opfører på Kappelborg torsdag 20. april.

Kappelborg inviterer alle ukrainere bosat i Skagen og Ålbæk gratis til denne aften, der foruden ukrainsk teater også byder på et hyggeligt måltid, hvor danske og ukrainske gæster lærer hinanden bedre at kende. Alle andre end ukrainere skal betale 150 kr., hvoraf de 100 kr. går til nødhjælp i Ukraine.

“Forestillingen og fællesspisningen er blevet mulig takket være en donation fra to af Skagens store virksomheder, Scandic Pelagic og FF Skagen, der også beskæftiger mange af de ukrainske flygtninge. Spisningen er arrangeret i samarbejde med den nystartede Røde Kors Café. Jeg er glad for, at vi kan gennemføre denne ukrainske aften og være med til at knytte bånd mellem de to lande og kulturer. Jeg håber, at rigtig mange – både skagboer og ukrainere – har lyst til at deltage.”

Lars Illum, leder af Kulturhus Kappelborg

Teaterstykket ”Special Operation” er skrevet af skuespilleren Anatoli Zinovenko, der er velkendt i sit hjemland, men sidste år flygtede til Danmark sammen med sin hustru, Tetyana Zinovenko, der også er skuespiller.

På Kappelborg er de begge på scenen sammen med endnu en ukrainsk skuespiller, Oksana Achiam, der har boet her i landet i flere år.

Stykket handler om to ukrainske kvinder, som overlever et russisk angreb på deres landsby. Der er kun de to overlevende i byen, hvor de møder en såret russisk soldat, der er blevet efterladt af sin gruppe.

Teaterstykket viser den store menneskelige, moralske og kulturelle forskel mellem de to lande og deres folk.

Overskuddet fra aftenen på Kappelborg vil gå til mennesker, der har overlevet rædslerne i Mariupol.

Forestillingen bliver spillet på ukrainsk, men alle får udleveret et handlingsreferat på dansk, så man kan orientere sig om handlingen – lidt lige som når man ser opera på italiensk.

”Special Operation” er for voksne og børn fra 12 år. Mindre børn er også velkomne denne aften, hvor Kappelborg arrangerer børnepasning i de 45 minutter, som forestillingen varer.