Bedst som årets tobissæson skulle være gået i gang 1. april, har briterne forbudt fiskeri efter tobis på den britiske del af Doggerbanke. Det er et klart brud på den aftale, der blev indgået i forbindelse med brexit om fortsat gensidig adgang til fiskeri i parternes farvande og skal derfor have konsekvenser, mener både CEO i FF Koncernen, Johannes Palsson, samt EU parlamentariker og næstformand i parlamentets fiskeriudvalg PECH, Asger Christensen (V)
Startskuddet til årets tobissæson lød som sædvanligt 1. april, men det har ikke fået fiskerne til at springe op af stolene og på havet på tobisjagt som vanligt – for tobisfiskeriet i britisk farvand, hvor langt størstedelen af tobisfiskeriet foregår, er lukket.
EU-parlamentariker og næstformand i parlamentets fiskeriudvalg PECH, Asger Christensen (V) stemmer i.
Tyveri ved højlys dag skal have konsekvenser
Sådan lyder det fra medlem af Europaparlamentet og næstformand i parlamentets fiskeriudvalg PECH, Asger Christensen og fortsætter uden at lægge fingrene imellem:
Går imod biologiske anbefalinger
Briternes argument for at lukke tobisfiskeriet er et ønske om at beskytte fuglelivet.
Det på trods af, at DTU Aqua har konkluderet, at fuglelivet ikke påvirkes, samt ICES har slået fast, at den biologiske rådgivning er økosystembaseret og dermed tager højde for, at tobis også udgør en del af fødevaregrundlaget for fuglelivet.
Store økonomiske konsekvenser
I Danmark landes der omkring 100.000 ton tobis fra britisk farvand om året, til en værdi af mere end 300 mio. kroner. Siden 2015 har fiskeriet efter tobis ligeledes dannet grundlag for en betydelig eksport på 2,7 milliarder kroner i form af fiskemel og -olie.
Han understreger dog samtidig, at konsekvenserne rækker langt ud over Danmarks grænser og den danske fiskerisektors økonomi.
Frygter briternes næste træk
Johannes Palsson kan ikke undgå at spekulere på, hvad briternes næste skridt vil være, hvis de ikke mødes med kraftig modstand nu.
Parlamentsmedlem Asger Christensen arbejder fortsat intensivt på at løse sagen: