• Forside
  • Nyheder
  • Statsejet selskab med base i Skagen har hjulpet russisk olieeksport trods sanktioner
26 april, 2023 Nyheder

Statsejet selskab med base i Skagen har hjulpet russisk olieeksport trods sanktioner

Det statsejede selskab Danpilot har hjulpet russiske tankskibe med russisk olie for milliarder i dansk farvand, herunder i særdeleshed ved Skagen.

Tankskibe fyldt med russisk olie har således mindst 30 gange kastet anker i Aalbæk Bugt, tæt ved Skagen Havn med dansk hjælp.

Ingen har undersøgt, om olien var omfattet af EU’s sanktioner, som er indført for at hæmme Ruslands finansiering af krigen i Ukraine.

Derfor må virksomheder i medlemslandene ikke hjælpe med eksport af russisk olie, hvis Rusland har fået en højere pris for olien end et prisloft, som EU har fastsat.

Alligevel har det danske statsejede selskab Danpilot haft en lods ombord på minimum 30 skibe med russisk olie, som har hjulpet skibene ind til havområdet Skagen Red. Her har skibene fået brændstof og andre forsyninger, som har hjulpet eksporten af olien.

Danpilot har ikke undersøgt, om skibene har sejlet med sanktioneret olie. Dermed risikerer statsvirksomheden selv at have brudt sanktionerne.

De minimum 30 skibe har sejlet med en last på en anslået værdi på mellem 5 og 9 milliarder kroner. Til sammenligning har Danmark doneret for 5,5 milliarder kroner udstyr til Ukraine.

Tjekkede ikke i månedsvis

I dag er Danpilot holdt op med at lodse russisk olie ind på Skagen Red. Det skete, efter at Søfartsstyrelsen sendte et notat, som gjorde Danpilot opmærksomme på, at de muligvis havde brudt sanktionerne i fire måneder.

Det er først d. 29. marts, at det bliver afklaret for Danpilot af Søfartsstyrelsen, at sanktionerne tager forrang for forsyningspligten, skriver kommunikationschefen for Danpilot, Anne Heinze.

Anne Heinze henviser til, at Danpilot er forpligtet til at stille lodser til rådighed for skibe, som ønsker det. Den pligt har ifølge Danpilot altså muligvis kollideret med sanktionerne.

Kilde: TV2