18 april, 2023 Kultur

Prominente gæster til lettisk kor-koncert

Letlands ambassadør og topfolk fra Frederikshavn Kommune er blandt tilhørerne, når Skagen Musik- og Teaterforening på søndag åbner koncertsæsonen med et besøg af det lettiske kor Jasminas Koris.

Letlands ambassadør Inga Skujina, der for blot få måneder siden afleverede sine akkreditiver til dronning Margrethe, bruger korets miniturné til at aflægge sit første besøg i det nordjyske. Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) inviterer i den forbindelse både ambassadøren og hele koret til en reception i Skagens gamle rådhus. Også andre topfolk fra kommunen deltager i arrangementet. Det gælder kommunaldirektør Thomas Eriksen, direktør for teknik og kultur Boie Frederiksen, samt formand og næstformand for fritids- og kulturudvalget, Peter Laigaard (Kons.) og Kurt Kirkedal (S).

– Musik og kultur binder os sammen og skaber fælleskaber. Derfor er koncerten i Skagen Kirke med besøg af den lettiske ambassadør også en mulighed for at byde hinanden ind og skabe gode kontakter, siger borgmester Birgit S. Hansen.

For Letland – placeret i Europas nordøstlige hjørne – er kormusik en vigtig del af den nationale identitet.

Jasminas Koris giver koncert i både Aalborg og Skagen, hhv. lørdag og søndag i denne uge. De 35 sangere er i selskab med nogle af Letlands bedste vokalsolister, og de ledsages desuden af organisten Aigars Reinis, der også hører til landets musikalske elite. Koret ledes af dirigenten Agita Ikauniece-Rimšēviča.

Økonomisk støtte fra bl.a. Augustinus Fonden, William Demant Fonden og Nord Energi-fonden har gjort besøget muligt. Skagen-virksomheden Prime Ocean er også blandt bidragyderne.

Letlands ambassadør i Danmark, Inga Skujiņa, er protektor for de to koncerter i Nordjylland. Hun glæder sig over, at den kulturelle udveksling mellem Danmark og Letland på denne måde får et løft.

”Letland er nok det land i Europa, hvor korsang spiller den største rolle for befolkningen. Lidt på samme måde som alsang var vigtig for den danske befolkning under besættelsen for 80 år siden, har vores kortradition været med til at binde os sammen som nation, og det var ganske afgørende, da vi i 1990 genvandt selvstændigheden efter årtier som en del af Sovjetunionen”, siger Inga Skujiņa.

”Lige nu, hvor et europæisk land igen må kæmpe for at forsvare sin suverænitet, er det kulturelle og politiske fællesskab mellem de demokratiske lande i Europa meget vigtigt”, understreger den lettiske diplomat.

Jasminas Koris har indstuderet Johann Sebastian Bachs ”Magnificat” i et arrangement for orgel, fem solister og flerstemmigt kor. I 2023 er det nøjagtigt 300 år siden, at Bach komponerede  det storslåede værk. Både den 22. april i Aalborgs domkirke, Budolfi Kirke, og den 23. april i Skagens Kirke er Magnificat første afdeling af koncerten. Efter pausen opføres værker af de lettiske komponister Ēriks Ešenvalds og Pēteris Vasks.

Både i Aalborg og Skagen begynder koncerterne kl. 16, og man kan købe billetter ved indgangen.

 

Billedtekst: Jasminas Koris giver koncert i Skagen den 23. april kl. 16. (Foto: Kriss Apsenieks)