30 april, 2023 Det sker

Oplev dokumentarfilmen Lyset til open air bio i Skagen

Glæd dig til en uforglemmelig aften under stjernerne, når Det Grå Fyr og GotFat Productions mandag d. 1. Maj inviterer til en udendørs visning af dokumentarfilmen LYSET. Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

Ca. 500.000 mennesker kom til Vestkysten d. 4. maj 1995. Men værket Fredsskulptur 1995 blev både truet med sabotage og satte sindene i kog over hele landet. Der blev skrevet mere end 5000 avisartikler, og i Folketinget blev der stemt om et lovforslag, der ville forbyde værket. Det er en film om kunst, historie, magt og køn, der tager os tilbage i tiden, for at finde nye svar på hvad der egentligt skete. Hvorfor var kunstværket så ”farligt”?

Vi byder velkommen kl. 20.30, og filmen starter kl. 21.00. Filmen varer ca. 70 minutter og vises på dansk med engelske undertekster. Efter filmen vil der være en Q&A med filmens instruktør Alexander Lind og kunstneren Elle-Mie Ejdrup Hansen. Arrangementet forventes at slutte kl. 22.30.

Der er et begrænset antal siddepladser. Hvis man vil være sikker på at sidde ned, kan man med fordel tage et tæppe eller en klapstol med. Husk også varmt tøj, da vi er udenfor efter solnedgang

Visningen er støttet af Frederikshavn Kommune og afvikles i samarbejde med Det Grå Fyr.

Om filmen:

LYSET er en fortælling om kunst, historie, magt og køn. Den handler om kvinden bag Danmarks største kunstværk, en laserlyslinie, der gik 532 km fra Skagen langs vestkysten og nedover den tyske grænse til øen Sild.
Værket ”Fredsskulptur 1995”, blev Danmarks største kunstskandale, som trak overskrifter over hele verden. Det fik den daværende statsminister til at gå under jorden, og sendte kunstneren ud i kulden, i to årtier. I filmen giver nøglepersoner omkring projektet, Jytte Hilden og Michael Thouber blandt andre, for første gang deres udlægninger af hvad der skete. Vi følger hovedpersonen, Elle-Mie Ejdrup Hansen, fra hun undfanger idéen til værket i 1990 og op til fremførelsen på 50 årsdagen for befrielsen, den 4. maj 1995.