• Forside
  • Erhverv
  • Nordjyske Bank om den økonomiske situation i Nordjylland: Grobund for optimisme
26 april, 2023 Erhverv

Nordjyske Bank om den økonomiske situation i Nordjylland: Grobund for optimisme

Nordjyske Bank, der er en del af Ringkjøbing Landbobank, er kommet godt fra start i 2023 med rekord på både top- og bundlinje. Nordjydernes fortsat sunde økonomi og et arbejdsmarked, der bliver ved med at overraske positivt, giver grobund for optimisme.

Nordjyske Bank, der er en del af Ringkjøbing Landbobank, har i dag offentliggjort sit regnskab for 1. kvartal 2023. Regnskabet er positivt påvirket af den stigende rente, som Danmarks Nationalbank har hævet seks gange siden juli 2022 med samlet 3,2%. Bankens egenkapital på 9,3 mia. kr. er placeret i nationalbanken og korte værdipapirer, og det giver i øjeblikket en betydelig renteindtægt. Derudover er bankens samlede udlån steget med 13% i forhold til samme tidspunkt sidste år, og det vidner om en fortsat høj aktivitet i samfundet:

– Det er klart, at vi skal knibe os selv lidt i armen over, hvordan udviklingen er gået. Alle i samfundet er ramt af stigende priser og faldende realløn, men det ser indtil videre ud til, at vi får en blød landing. Det betyder ikke, at nordjyderne er immune overfor de stigende omkostninger, men den høje beskæftigelse er med til at holde hånden under huspriserne og forhindre, at investeringslysten hos virksomheder og private falder alt for brat. Det giver alt sammen grobund for optimisme, siger bankdirektør Claus Andersen fra Nordjyske Bank.

I 1. kvartal 2023 opnåede banken et basisresultat på 622 mio. kr. svarende til en vækst på ikke mindre end 34,1% sammenlignet med 1. kvartal sidste år. Den høje vækst kommer på et tidspunkt, hvor aktivitetsniveauet har været faldende, men hvor blandt andet den stigende rente og de nye aktiviteter fra overtagelsen af dele af SEB har fået fuld effekt. Nederst på bundlinjen lander resultat efter skat på 455 mio. kr. Det er en stigning på 26,7% sammenlignet med sidste års 1. kvartal, hvor resultat efter skat landede på 359 mio. kr. Det positive resultat forrenter egenkapitalen med 20% p.a.

Rekordlave nedskrivninger

Nedskrivninger på udlån er et andet nøgletal, der fortsætter med at overraske. I 2022 havde banken kun 2 mio. kr. i nedskrivninger, og i 1. kvartal 2023 lander tallet på 1 mio. kr., hvilket er det samme lave niveau som i 1. kvartal i 2022:

– Det er både overraskende og positivt, at nedskrivningerne er stort set nul. Min kollega i direktionen, Carl Pedersen, og jeg har netop været rundt i vores nordjyske afdelinger, og her mødes vi generelt af en positiv forårsstemning. Vi kan mærke, at boligmarkedet rører på sig, og generelt er forbrugertilliden jo stigende. Det handler naturligvis også om, at vi har været bekymrede for fremtiden, og at vi er positivt overraskede over, at bekymringerne delvist er gjort til skamme, fortsætter Claus Andersen.

Han siger supplerende, at banken har valgt endnu engang at forhøje det ledelsesmæssige skøn til kommende nedskrivninger – denne gang med 54 mio. kr. Forventningen er således stadig, at bankens nedskrivninger vil stige i fremtiden.

Nordjyske Bank har landets 3. bedste image

Analyseinstituttet Voxmeter har i 1. kvartal 2023 gennemført deres store måling, Image- & Omdømme, hvor 39.000 danskere har været med til at kåre landets bedste banker. Her opnår Nordjyske Bank igen en flot 3. plads:

– Jeg er glad for og stolt over, at danskernes stemmer endnu engang placerer os på en samlet tredjeplads blandt de danske banker. Samtidig glæder det mig at konstatere, at Ringkjøbing Landbobank opnår en samlet førsteplads. Det har stor betydning, når vi skal fastholde vores eksisterende kunder og tiltrække nye. Vi oplever i hvert fald en stor positiv tiltrækningskraft, konstaterer Claus Andersen.

Bekymringer og positive forventninger til resten af året

Claus Andersen mener stadig, at en række økonomiske indikatorer giver grund til bekymring. Samtidig kan han konstatere, at de fleste bekymringer måned efter måned bliver gjort til skamme:

– Det er som bekendt svært at spå om fremtiden, og det mest rammende er nok at sige, at sigtbarheden fortsat er lav. Senest har vi set en lukning af Danish Crown i Sæby, hvilket berører mange familier og virksomheder i lokalområdet, siger Claus Andersen og fortsætter:  

– Vi ved, at inflationen skal længere ned, og det betyder, at vi ikke kan forudsige, hvor meget mere renten skal op. Der er dog ingen tvivl om, at både virksomheder og private i Nordjylland generelt har en sund og stabil økonomi, og derfor ser jeg mere positivt på fremtiden i dag end for et halvt år siden. På den måde kan vi vist godt sige, at forårsstemningen har indfundet sig i banken, slutter han.

Bankens samlede forventninger til 2023 blev opjusteret den 11. april 2023 til et basisresultat i intervallet 2.000-2.400 mio. kroner og et resultat efter skat i intervallet 1.400-1.800 mio. kroner.