Hulsigs karakter som en landsby med et godt fællesskab mellem borgerne kan kun bevares, hvis der kommer flere fastboende til området. Så meget var der enighed om på et borgermøde onsdag aften, hvor omkring 65 Hulsig-boere fyldte forsamlingshuset på Kandestedvej til bristepunktet.
Hulsig Borgerforening havde inviteret til mødet for at få alle synspunkter på Hulsigs fremtidige udvikling frem i lyset.
Vejen til mere bosætning er brolagt med vanskeligheder, viste debatten tydeligt. Diskussionen blev ført på et sagligt grundlag, godt hjulpet af Anders Brandt Sørensen, der som chef for Frederikshavn Kommunes Plan & Vej-afdeling indledte med en gennemgang af kommunens planlægnings-proces, herunder borgernes muligheder for at påvirke planlægningen.
En central udfordring er brugen af landbrugsejendommen på Tornbakkevej 14, ”Gaardlund”. Her er der indrettet en snes montør-boliger til arbejdstagere på store virksomheder i Skagen, ikke mindst Karstensens Skibsværft. Disse boliger er etableret uden en lokalplan, der gør det lovligt at bruge ejendommen til dette formål. Med andre ord: boligerne er ulovlige, indtil en lokalplan eventuelt lovliggør dem.
Men kommunens kapacitet til at behandle forslag til nye lokalplaner er begrænset, så det er en proces, der kan tage lang tid.
Mange deltagere i mødet mente, at der bør gøres en indsats for at få udenlandske arbejdstagere til at bosætte sig med deres familier, i stedet for blot at bruge Hulsig som en soveby.
En af grundejerforeningerne har i samarbejde med borgerforeningen og feriecentret Skagen Strand opfordret kommunen til at sørge for lavere hastighed i landsbyen, især på Tranevej, som bruges ganske intensivt af både cyklister og bilister.
“Borgerforeningen vil fortsat følge udviklingen og bidrage til løsningsforslag, både når det gælder trafik, bosætning og udvikling af landsby-fællesskabet.”
– Sådan lyder det fra Niels H. Bünemann, bestyrelsesmedlem og ordstyrer på borgermødet.