09 oktober, 2023 Nyheder

Liv skaber selv sit arbejdsliv i filmbranchen

Liv Lundholm Pedersen har haft mange forskellige jobs og opgaver inden for film- og tv-branchen, samtidig med hun bor i Strandby. Den seneste tv-produktion, hun har deltaget i, er TV2’s nye serie Oxen, der delvist er optaget i Frederikshavn Kommune

– Jeg passer ikke ind i et arbejde, hvor en anden beslutter, at nu skal jeg gøre det og det og det fra klokken 8-16.

Sådan siger Liv Lundholm Pedersen, 29, der allerede som 18-årig startede sin egen virksomhed.

– Jeg ved faktisk ikke rigtigt, hvad jeg skal kalde mig selv i dag. Men jeg plejer at sige, at jeg er freelancer inden for film- og tv-branchen.

Liv har haft mange forskellige jobs og opgaver inden for film- og tv-branchen, siden hun begyndte at gøre drømme til virkelighed allerede som 16-årig. Den seneste tv-produktion, hun har deltaget i, er TV2’s nye serie Oxen, der delvist er optaget i Frederikshavn Kommune.

– Jeg har altid gerne villet arbejde med noget kreativt. Da jeg var ti, gik jeg på malerkursus på aftenskole i Skagen med nogle gamle damer. Jeg fik et kamera i konfirmationsgave, og så begyndte jeg at lave små film, som jeg redigerede i MovieMaker. Der var ikke nogen, der viste mig, at det var den her vej, jeg skulle gå, for der er ingen direkte vej.

– I min erhvervspraktik i 8. klasse sagde jeg til vejlederen, at jeg gerne ville være skuespiller eller noget med film. Men svaret var, at det ikke kunne lade sig gøre. Det var ikke realistisk. Men jeg stod fast. Min far kendte så én, der kendte én, der kendte én, som arbejdede i produktionsselskabet Zentropa i København. Og så kom jeg i praktik på Zentropa i 8. klasse.

Liv står bag flere af filmene, der pryder plakaterne på væggene i Filmmaskinens lokaler i Frederikshavn.

Liv står bag flere af filmene, der pryder plakaterne på væggene i Filmmaskinens lokaler i Frederikshavn.

Liv blev klar over, at hun ville det her med filmbranchen. Men vejen dertil har ikke været lige, og mange gange har hun oplevet samfundet presse på for, at hun skulle vælge en mere lige vej. Derfor begyndte hun på pædagogseminariet, mens hun arbejdede videre med projekter i filmbranchen.

Samtidigt med pædagogseminariet var Liv elev i Filmmaskinen, hvor hun var med på flere filmprojekter. Da hendes tredje kortfilm fik premiere i Skagen Biograf, tog hun en beslutning.

– Premieren i biografen var dråben. Biografen var fyldt. Tænk, at så mange havde lyst at se en film, jeg havde lavet. Det fik mig til at gå all in på filmbranchen, og jeg stoppede på pædagogseminariet.

Liv havde i mellemtiden også været runner på anden sæson af tv-serien Norskov i fire måneder. Det indebar 10-12 timers arbejdsdage.

– Det var lange dage, men det var superfedt at føle, at jeg hørte hjemme. Producenterne var også så positive. De sagde, at alt bare kan lade sig gøre heroppe. Hvis der for eksempel var behov for at lave optagelser et bestemt sted, så var det muligt, og vi var hurtige til at skaffe, hvad de havde brug for. Det var de ikke vant til fra København, fortæller Liv.

Liv har flere gange arbejdet i København i forbindelse med forskellige projekter. Men hun er kommet frem til, at hun helst vil bo og arbejde fra Nordjylland. Og det går godt.

– De sidste fire år har det ikke været sådan, at jeg ikke ved, hvad jeg skal i næste måned. Jeg har altid det næste projekt i tankerne. Det er mig, der skal opfinde mig selv og mine projekter, og nogle gange spørger jeg mig selv, om jeg kan være i det. Men det er mere samfundets normer om et otte til fire-job, der presser. Jeg har det bedst i den her frihed.

Liv bor i Strandby og arbejder nu 15 timer ugen med at undervise unge mellem 12-17 år fra hele Nordjylland gennem Filmmaskinen, og derudover er hun freelancer på forskellige projekter, der strækker fra dokumentarer, fiktion til reklamefilm. Liv har på den måde aldrig været uden arbejde, men hun har også et klart mål;

– Der må aldrig komme produktionsselskaber herop, uden de kontakter mig.

Liv har i et års tid arbejdet sammen med filmproduceren Charlotte Pedersen, der har oprettet en afdeling af sit produktionsselskab, New Era Production, i Frederikshavn og har kontor i Filmmaskinens lokaler i Skolegade.