• Forside
  • Nyheder
  • Klitgaarden Refugium inviterer offentligheden indenfor
06 maj, 2022 Nyheder

Klitgaarden Refugium inviterer offentligheden indenfor

For første gang i flere år får offentligheden mulighed for at få et kig ind bag den gamle kongevillas facade, når Klitgaarden Refugium hen over sommeren arrangerer fire rundvisninger i samarbejde med Toppen af Danmark.

Normalt er Klitgaarden Refugium forbeholdt forskere og kunstnere, der søger arbejdsro og fordybelse. Men nu får alle andre også mulighed for at opleve ”kongevillaen”, som mange kalder den smukke, gule bygning ved Damstederne i Skagen. Fire gange i løbet af sommeren åbner refugiet dørene til en rundvisning i de tidligere kongelige gemakker.

”For mange er Klitgaarden et magisk sted. Sådan har det altid været, og det skal fortsætte med at være sådan. Men vi skal også have en åbning ud mod samfundet og ikke være helt lukket om os selv. Derfor arrangerer vi nu rundvisninger på refugiet, så skawboer og gæster får mulighed for at komme ud og opleve den gamle kongevilla.”

Helle Stenbakken, forstander på Klitgaarden Refugium

En oplevelse med autenticitet

Helle Stenbakken kommer selv til at tage imod gæsterne og vise dem rundt i huset. Det er indrettet autentisk med møbler fra Kong Christian den X’s tid, hvor Klitgaarden var kongelig sommerbolig. Rundvisningen foregår i alle fællesområder, og hvis der er ledige værelser, bliver det også muligt at se rammerne, som refugiets gæster arbejder i. Rundvisningen slutter med et glas på terrassen eller i opholdsstuen afhængigt af vejret. Hver af de fire rundvisninger får et begrænset antal deltagere på 10 personer.

”Det er en ældre bygning med smalle gange, som sætter en begrænsning for, hvor mange personer jeg kan føre rundt. Og så er det naturligvis vigtigt, at vores gæster kan arbejde uforstyrret, for de kommer her for at finde fred og arbejdsro. Jeg synes også, at deltagerne i rundvisningerne skal opleve at være på et refugium, hvor der generelt er meget roligt,” siger Helle Stenbakken.  

Attraktivt blandt gæster

Rundvisningerne er arrangeret i samarbejde med Toppen af Danmark, som blandt andet står for alt billetsalg via bookingportalen toppenafdanmark.dk. Billetterne til alle fire rundvisninger i henholdsvis maj, juni, juli og august bliver sat til salg ved middagstid fredag den 6. maj.

”Vi er naturligvis glade for at have en så ekstraordinær aktivitet på vores program, for mindeværdige gæsteoplevelser er en af de ting, vi har stort fokus på at tilbyde og udvikle. Sommerbesøget på Klitgaarden er en historisk oplevelse, som rigtig mange formentlig gerne vil deltage i, så billetsalget kan være hurtigt overstået.”

René Zeeberg, direktør i Toppen af Danmark.

Billetter til sommerens rundvisninger kan kun købes på www.toppenafdanmark.dk

Kort og godt om Klitgaarden Refugium

  • Klitgaarden blev opført i 1914 af den daværende Kong Christian den X som privat feriebolig for den kongelige familie.
  • Klitgaarden er tegnet af en af datidens mest kendte arkitekter Ulrik Plesner, som har tegnet adskillige bygninger i Skagen blandt andet Brøndums Hotel.
  • Klitgaarden forblev i kongefamiliens eje frem til 1997, hvor Klitgaarden Fonden købte ejendommen.
  • I dag fungerer Klitgaarden som refugium for kunstnere og forskere. Offentligheden har ikke adgang til refugiet, der ligger ved stranden lige syd for Skagen by.