• Forside
  • Nyheder
  • Indlæg: Nu går Konservative igen ind for pilskæve skattelettelser – så ved vi da atter, hvor vi har dem
21 december, 2021 Nyheder

Indlæg: Nu går Konservative igen ind for pilskæve skattelettelser – så ved vi da atter, hvor vi har dem

Af Bjarne Laustsen, MF (S), Blomstermarken 20 9530 Støvring

I over to år har Søren Pape Poulsen høstet stadigt større opbakning ved at holde sig fra at mene noget om noget som helst. Men nu er der gået koks i strategien. Konservative mener nu endelig noget. Og hvis nogen skulle være i tvivl, så toner de Konservative rent flag og viser, at de er et parti til glæde for de få og til gavn for de rigeste. Dygtige økonomer fra Arbejdernes Erhvervsråd har nemlig gennemregnet Konservatives finanslovsforslag for 2022, og resultaterne taler deres tydelige sprog.

Konservatives finanslovsforslag består i at fjerne 6,8 mia. kr. fra det offentlige budget og bruge pengene på skattelettelser. Som sædvanligt lyder parolen fra det Konservative ”Folke”parti, at skattelettelserne vil være ”brede”, ”i bunden” og til gavn for alle. Men som altid er det langt fra sandheden.

For hvis Søren Pape Poulsen fik magt, som han har agt, så ville de rigeste 10 % procent i Danmark blive belønnet med en skattelettelse på 11.500 kr. Endnu mere ekstremt er det, at den rigeste ene procent kunne se frem til at slippe hele 33.600 kr. mindre i skat. Modsat ville de 10 % fattigste kun kunne se frem til en sølle ændring på 550 kr.

Samme mønster kan også findes, når man kigger på kommunetallene. Her viser beregningerne fra AE, at 8 ud af 10 kommuner, der får mest ud af skattelettelserne, befinder sig i Nordsjælland – og helt i toppen af listen er der tale om netop de kommuner, hvor Konservative tilfældigvis har borgmesterposten. Ligeså ”tilfældigt” må det være, at de nordjyske kommuner ligger som perler på en snor nede i bunden af listen. Her findes Læsø som nummer 96, Hjørring nummer 80 og Frederikshavn nummer 79.

Læser man de Konservatives finanslovsforslag til ende, stopper den omvendte Robin Hood-tankegang dog ikke ved indførelsen af skattelettelserne. For skattelettelserne skal jo finansieres. Her har Konservative på bedste vis fundet frem til, at skattelettelserne bedst finansieres ved at fratage rettigheder fra almindelige lønmodtagere. Særligt fra de fag- og ufaglærte, der arbejdet længst i det hårdeste jobs. Konservative ville nemlig ville nemlig rulle Arne-pensionen tilbage, fjerne muligheden for efterløn, afskaffe senior jobordningen foruden at skære det offentlige forbrug med 1,41 mia. Det vil betyde, at 5.000 nordjyske Bj(arne)’r, der har ydet deres til det danske samfund i mindst 42 år, vil få frataget muligheden for at gå lidt tidligere på pension, hvis det står til Søren Pape Poulsen. Læg dertil at 3.800 lærerstillinger nedlægges på landsplan som følge af beskæringerne i det offentlige forbrug.

Så fik vi endelig udstillet forskellen på en social retfærdig regering og det borgerlige alternativ.

Heldigvis er der ikke flertal de borgerliges politik, hvis det sker må i hellere bruge julen til at se på hvad det betyder for jeres økonomi.