Det er en skæbnedag for den kriseramt Frederikshavn Havn, der har en gæld tæt på 1,7 milliarder kroner
Frederikshavn Havn overgår til at blive en kommunal havn. Det gør den 15. maj.
Det fortæller borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen (S), på et pressemøde.
Havnen har en milliardgæld og en lav likviditet både i år og i de kommende år, og det er baggrunden for, at havnen nu overgår til kommunen.
Desuden fortæller borgmesteren, at der iværksættes en advokatundersøgelse for at se, om noget af det, der er foregået, er ansvarspådragende.
Førhen var havnen en kommunal selvstyrehavn, men det er nu slut.
– Når det er sådan, at en kommunal selvstyrehavn ikke længere har likviditet, altså penge til at betale regningerne, så lander nøglerne billedligt talt på rådhuset, og det gør de 15. maj, siger Birgit Hansen.
Med på pressemødet er formanden for havnen, Karsten Dybvad. Han forklarer, hvorfor havnen nu overgår til kommunen.
– Vi ser ind i ret stor negativ likviditet, fortæller han og fortsætter:
– I budgettet, det kan også blive værre, men også lidt bedre, så mangler vi cirka 120 millioner kroner i de kommende 2,5 år – altså for 2024, 2025 og 2026. Og med likviditetsmangel i den størrelse kan vi ikke drive havnen videre, altså vi kan ikke betale vores regninger. Og det er derfor, vi er kommet til byrådet for at aflevere nøglerne til havnen.
Når Frederikshavn Havn bliver kommunal, så overtager kommunen også den knap 1,7 milliarder store gæld. På den korte bane bliver det dog “kun” et tocifret millionbeløb som skal afdrages kontant, fortæller borgmesteren.
– Det er vi i stand til, fordi kommunens økonomi er stabil. Vi er ikke rige, men vi har kørt sikker økonomistyring de sidste ti år, så vi vil være i stand til at betale det første, vi skal lægge på bordet, når det bliver en kommunal havn, siger Birgit Hansen.
Borgmesteren bliver af TV2 Nord spurgt på pressemødet, at selvom pengene er i kommunekassen, om hvordan det påvirker kommunen at skulle betale gælden.
– For ti år siden, da jeg blev borgmester, var vi nede og bide i græsset, og hvor vi var tæt på at blive sat under administration. Sammen med byrådet har vi sikret, at hvis der kommer et bump på vejen, så er vi sikret, siger hun og fortsætter:
– Qua vores sikre hånd på rettet kan vi tage pengene fra kassen. Det kan vi jo ikke blive ved med, så vi skal i gang med en langsigtet plan. Og den går vi gang med, og vi skal straks sætte os sammen i byrådet. Vi har mange arbejdspladser og aktører, så der er løsninger.
Den store milliardgæld svarer, fordelt ud på Kommunens borgere til en gæld på mere end 28.000 pr. Borger – fra nyfødt til de ældre.
Birgit Hansen har tidligere fortalt, at hun ønsker en advokatundersøgelse af Frederikshavn Havn i perioden fra 2012 til 2024, da der er mange spørgsmål, som skal finde svar på mange af de ubesvarede spørgsmål, der er om havnen.
– Vi kan bruge så bruge energi på at komme fremad, fremfor hvordan det kunne gå så galt. Og hvem var det, der ikke har været fagligt forankret til at sige, at det her ikke holder. Der er nogle fagfolk, som skulle have sagt til os for lang tid side, at det var ved at køre ud over kanten. Det skal vi have nogle svar på, siger Birgit Hansen på pressemødet.
Kilde: TV2 Nord