Frederikshavn Kommune vil droppe støtten til Verdensballetten. Det fremgår af budgetforslaget for 2023-2026. Kommunen har indtil nu støttet Verdensballetten med 40.000 kr. årligt. For Verdensballetten er det et vigtigt beløb, og i den grad med til at Verdensballetten hvert år optræder i Skagen.
Skagen betyder noget særligt for Verdensballetten. Det var her det hele begyndte. Skagen er arnestedet og fundamentet for vores virke. Vi vil være meget kede af hvis ikke der bliver Verdensballet i Skagen fremover. Men det kan være en realitet, når kommunen vælger at droppe støtten.
Andre kulturudbydere i kommunen får skåret i deres støtte, men med Verdensballetten vælger kommunen at fjerne hele støtten.
Siden 2008 har Verdensballetten været en vigtig del af Skagens kulturliv. En forestilling som år efter år har tiltrukket et stort og trofast publikum i klitterne ved Den Tilsandede Kirke, både Skagboer, Nordjyder, turister og kulturturister. Samtidig har Verdensballetten været en stor ambassadør for Skagen. Programmet har hvert år indeholdt værker som fortæller ”Skagens-historie”. I år var det en ballet inspireret af den aktuelle udstilling på Skagens Museum om de franske forbindelser og den nordiske tone, sidste år var det en ballet oprindeligt skabt til Grenen.
Med næsten 400 artikler i danske medier (Kilde: Infomedia) – er Verdensballetten den næstmest omtalte kulturelle begivenhed i Danmark i juli måned, kun overgået af Roskildefestivalen. Også her bliver Skagen fremhævet som Verdensballettens fundament.
Verdensballetten er en omkostningstung forestilling, da alt skal bygges op fra grunden. Scene, lys og lyd, publikumsareal, backstage, bænke, tribuner osv. Derudover kommer udgifter til honorarer, rettigheder til koreografi og musik, udgifter til transport, ophold og forplejning, markedsføring og projektledelse m.m. – I det budget kan 40.000 kr. fra Frederikshavn Kommune virke som et lille beløb, men for os er det et vigtigt beløb, et beløb som er med til at gøre forestillingen i Skagen mulig. Verdensballettens økonomi er sammensat af entréindtægter og tilskud fra kommunen, fonde og sponsorer. Verdensballetten er ikke statsstøttet. Det er en bedrift at kunne præsentere ballet, opera og klassisk musik, på dette høje internationale niveau, og på et sted som Den Tilsandede Kirke, uden at få statsstøtte, men det er lykkedes indtil nu.
Jens-Cristian Wandt som står bag Verdensballetten er klar over at Frederikshavn Kommune står med en udfordring at skulle spare på næste års budgetter, og at alle må holde for. Men mener til gengæld også at det virker fattigt når kommunen vælger at skære så drastisk i kultur- og fritidsbudgettet.
Han forudser at det vil betyde store forringelser på museer, koncertsteder, sports- og svømmehaller, biblioteker, musikskolen, festivaler m.m. Noget som alle borgere i kommunen vil blive berørt af. For Verdensballettens vedkommende kan det i værste fald betyde, at der ikke bliver nogen forestilling i Skagen fremover.
Det kan også undre at man vælger at beskære tilskud til f.eks. Skagen Museum, Skagen Festival og Kulturhus Kappelborg, med en vis procentdel, men vælger at fjerne hele tilskuddet til Verdensballetten.
Jens-Cristian Wandt og resten af holdet bag Verdensballetten håber inderligt at det også bliver muligt at præsentere Verdensballetten i Skagen i 2023 og fremover, men med Frederikshavn Kommunes beslutning ser det sort ud. Det er trist når et kulturarrangement med fundament i Skagen, som er bygget op over 15 år, som gennem årene er vokset og blevet en stor kulturambassadør for kommunen, som hvert år trækker mange mennesker til byen, og som gennem alle årene har været i konstant udvikling, ikke skal fortsætte. Lad os håbe på at Verdensballetten også næste år kan opleves i Skagen.