• Forside
 • Nyheder
 • Den gamle auktionshal rives ned og giver plads til storslået projekt
01 oktober, 2022 Nyheder

Den gamle auktionshal rives ned og giver plads til storslået projekt

Et helt nyt byggeprojekt og en stor publikumsattraktion skal understøtte ideen om at udvikle Skagen som destination for helårsturisme. Bag projektet står en lokal fisker, og for opførelsen står den nordjyske entreprenørvirksomhed A/S Trigon.

Skagen er så meget mere end sol, sommer, smarte biler og rosévin i uge 29. Det autentiske Skagen, hvor livet på havnen og ikke mindst på havet folder sig ud, som det gør og gjorde, når fiskerkutterne vender tilbage til havnebassinet med fuld last, ledsaget af motorens taktfaste rytmiske dunken, får nu en helt særlig plads. Og det endda lige netop dér, hvor historien udspringer. På kajpladsen ved siden af fiskeriauktionen står den gamle hal til snarlig nedrivning, og i stedet rejses der her et splinternyt og spektakulært byggeri, der kommer til at huse en af byens store attraktioner, det maritime museumsprojekt, Maskinrummet, og samtidig bliver et nyt samlingspunkt for byen.

Drevet af dyb passion er både manden bag Maskinrummet og den lokale entreprenørvirksomhed A/S Trigon indgået partnerskab om at opføre det 9.550 kvadratmeter store byggeri. Det rejser sig i op til fire etager og foruden selve museet og et arbejdende værksted kommer til at huse både en forretningsarkade og øverst en Rooftop til alle årstider. På Rooftoppen er der mulighed for events, konferencer og en restaurant, der byder på 360 graders udsigt over de to have, der omkranser Skagen.

Sætter Skagen på landkortet

– Det er et projekt, der for alvor får sat Skagen på landkortet som helårsdestination, både med Maskinrummet, som på kort tid er blevet en massiv attraktion, og med den nye Rooftop, som Skagen har manglet. Samtidig giver byggeriets udlejningsdel mulighed for at huse både større og mindre forretninger, pop-ups, liberale erhverv og f.eks. domiciler for lokale organisationer, forklarer Mikkel Mørk Westergaard, der er adm. direktør i A/S Trigon, der blev etableret i 1945 med hovedsæde i Frederikshavn og dermed selv er tæt forbundet med historien i lokalområdet.

I mere end et år har der været arbejdet på projektet, der står til at blive påbegyndt i begyndelsen af 2023. Først med nedbrydningen af den gamle hal på Auktionsvej, og derefter med forventet indvielse af det nye byggeri i løbet af foråret 2024.

Omfattende maritim udstilling

Med opførelsen af byggeriet får Maskinrummet, der åbnede i 2020 i en mindre hal på Jollevej i Skagen, langt bedre pladsforhold og dermed mulighed for i endnu højere grad at præsentere og levendegøre den omfattende samling af motorer og maritime effekter, som knytter sig til fiskeriet som erhverv, men også rummer bl.a. en større knallertsamling, veteranbiler og mere end 50 modelskibe og 300 flaskeskibe samt værktøj, udstyr og instrumenter af forskellig slags, herunder skibsradioer, skibsklokker, redningsudstyr og meget andet.

Mere end 400 motorer af alle mærker og producenter, og alle funktionsdygtige, udgør kernen i udstillingen. De er samlet ind og indkøbt fra både ind- og udland, og blandt perlerne finder man bl.a. en række lokalt producerede skibsmotorer fra Skagen og den 30 tons tunge Thommason fra den mere end 100 år gamle hollandske producent, der med et imponerende svinghjul på fire meter i diameter virkelig skaber en wauw-effekt blandt museets besøgende. Ofte selv motorentusiaster, der gerne kommer rejsende langvejs fra for at opleve Europas største samling af A-ramme-motorer. Men med daglige rundvisninger, stor gæstfrihed og fortællelyst blandt både museets fastansatte og frivillige, samt ikke mindst en fast opstillet pølsevogn, appellerer museet til et bredt publikum, hvor både store og små vil være sikre på at få en oplevelse ud af et besøg. Henning Kjeldsen vil gerne takke sine 10 medarbejdere, der hver dag yder et kæmpe arbejde med masser af fleksibilitet, velvilje og en fantastisk god indstilling, for at være med på idéen om at starte et nyt projekt op. Som et yderligere plus er entré prisen til Maskinrummet bare en flad halvtredser.

Et løft til byen

Mikkel Mørk Westergaard er ikke i tvivl om, at det nye byggeri vil få kæmpe betydning for Skagen.

– Maskinrummet er et helt unikt museumsprojekt, og med opførelsen af byggeriet på Skagens havnefront vil byen få et markant løft, som både kan indfri efterspørgslen efter mindre butikslokaler og blive en totaloplevelse i sig selv med udsigtsplatform, et bar- og loungeområde og et udendørsareal med bl.a. legeplads og springvand, siger Mikkel Mørk Westergaard.

Bæredygtighed og grønne løsninger er tænkt ind i byggeriet som et helt integreret element. Det betyder f.eks. at omtalte springvand på pladsen foran byggeriet er en del af bygningens kølesystem, og at taget over konferencesalen bliver dækket med solceller. Målet er at bygningen bliver minimum 50 procent selvforsynende på el-produktion.

Samarbejde og transparens

Som udgangspunkt ser A/S Trigon opførelsen af et nyt byggeri mere som et samarbejde mellem bygherre og entreprenør end som en bestillingsopgave. Derfor opererer virksomheden med begrebet ”Byggepartner”.

Som byggepartner tager A/S Trigon ansvar for byggeprojektet på en måde, der involverer bygherren, men uden at stille krav om et indgående kendskab til de processer, der kan opstå undervejs i et byggeri.

– Transparens er et nøgleord, men når der opstår bump på vejen, handler det for os om at stille en række løsningsforslag og muligheder op, fremfor at spørge bygherren, hvad gør vi nu. Et eksempel kunne være, at vi undervejs opdager, at der er blød bund. Det er ikke en udfordring, vi forventer, vores kunder hverken kan eller skal forholde sig til. Der er mange parametre, vi kan skrue på, og så er det op til bygherren, om der skal justeres lidt her eller der, men vi præsenterer altid de muligheder og løsningsforslag, der er, forklarer Mikkel Mørk Westergaard.

En tilgang, der også gennemsyrer organisationen hos A/S Trigon, hvor medarbejderne helt bevidst arbejder ud fra en tilgang om i størst muligt omfang at ”Trigonisere” de procedurer, der er forbundet med byggeopgaverne. Også opførelsen af det nye byggeri til Maskinrummet i Skagen er et led i et tæt samarbejde som byggepartner til bygherren.

Nostalgi og nysgerrighed

Henning Kjeldsen, der selv er en succesrig fisker og ophavsmand til Maskinrummet er en ildsjæl, der har et hjerte, der banker varmt for fiskeriet som erhverv. Med stor passion og entusiasme har han med etableringen af Maskinrummet skabt rammerne for et fantastisk indblik i fiskeriets fascinerende historie. – Havnefronten vil derfor blive prydet af Skagen Rev Fyrskib som er under renovering ved Ring Andersens skibsværft i Svendborg, siger Henning Kjeldsen. Her går nostalgi og nysgerrighed hånd i hånd, når museets besøgende tager en rundtur i de mange tusinde effekter, der tilsammen tegner et billede af et stolt erhverv i en god blanding af minderne fra en svunden tid og nutidens maritime miljø.

– Maskinrummet har allerede vist sig at være en helt speciel attraktion for Skagen. Med den nye placering vil rammerne kun blive endnu bedre, og gøre oplevelsen endnu mere helstøbt. Og samtidig får Skagen som by et nyt samlingspunkt med mulighed for at afholde større og mindre events, shopping, spisning og nye oplevelser for hele familien. Noget, der kun kan bidrage til at gøre Skagen endnu mere attraktiv, også som helårsdestination, og hvem ved, måske har vi i fællesskab flere planer for Skagen i nær fremtid siger Mikkel Mørk Westergaard.

Fakta om opførelsen af Auktionsvej 2-4, 9990 Skagen

 • Udstillingshal Maskinrummet omfatter 6400 m2 (fordelt på 4 etager med udstillinger, rooftop med konferencefaciliteter og skorsten med 360 graders view over Skagen Havn- og by)
 • Udstillingshallen bygges i 20 meters højde og skorstenen bygges i 25 meters højde.
 • Bygningen opføres i røde, blødstrøgne teglsten
 • Øvrige bygningsværk udføres i prægede præfabrikerede betonelementer
 • Øvrige bygningsværk omfatter 2950 m2 erhvervsfaciliteter fordelt på:
 • 750 m2 værksted og udstilling – som en del af Maskinrummet
 • 2200 m2 liberalt erhverv
 • Imellem de 2 bygninger er der 200 m2 svævegangsbro med mulighed for cafe
 • Projektstart februar 2023 – forventet ibrugtagning forår 2024
 • Grundareal 7.500 m2