• Forside
 • Kultur
 • Åbent brev til kulturministeren: skævvridning af støtte til museer
24 juni, 2022 Kultur

Åbent brev til kulturministeren: skævvridning af støtte til museer

Kære Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og Folketingets Kulturudvalg.

Vi sender dette åbne brev i afmagt. Skagen Kunstmuseer og Frederikshavn kommune har nu gennem de seneste mange år, forgæves forsøgt at få jer til at ændre på tildelingen af statslige midler til de statsanerkendte museer.

Selv om der sker en åbenlys forskelsbehandling har ingen af Jer, indtil nu, taget initiativ til at foretage ændringer af den skæve fordeling af midlerne. Vi må derfor sige, nok er nok. Det er meget frustrerende for os fortsat at have forståelse for og acceptere at blive holdt hen i det uvisse. Det magter vi ikke længere.

Som I jo ganske udmærket ved, modtager Skagen Kunstmuseer kun 1,7 millioner kroner om året i statsligt driftstilskud. Dette beløb står langt langt fra mål med de krav, vi er underlagt af samme myndighed.

Vi vil gerne gøre Jer opmærksom på nogle faktiske forhold. I har hørt det før, men nu får I dem igen.

 • Vi driver 3 museer: Skagens Museum og de to kunstnerhjem: Anchers Hus og Drachmanns Hus.
 • Vi har en egenfinansiering på ikke mindre end 85%
 • Vi har 220.000 gæster om året.
 • Vi har, i højsæsonen tilknyttet ikke færre end 85 medarbejdere plus 19 medarbejdere i vore to cafeer. Dvs. i alt 104 medarbejdere. Denne medarbejderstab består af en mangfoldighed af fagligheder. Projektledere, kunsthistoriker, arkitekter, historiker, snedkere, grafiker, vagter, butiksmedarbejdere, konservatorer, kommunikationsmedarbejdere, ledere, økonomer, kontoruddannede, designere, formidlere, praktikanter, efterlønnere, kokke, bagere, journalister osv.
 • Skagen Kunstmuseer består af en bygningsmasse på 11 bygninger, hvoraf de 7 er fredet bygninger.
 • Herudover tre museumshaver. Alene vedligeholdelse af disse, koster langt mere end statstilskuddet.
 • Skagen Kunstmuseer erhverver, forvalter, registrerer, forsker i, udstiller, formidler og konservere over 16.000 klenodier. Vi har verdens største samling af Skagensmalerne. Det forpligtiger og det er dyrt.
 • Skagen Kunstmuseer har investeret i de nødvendige og tidssvarende magasinfaciliteter.
 • Skagen Kunstmuseer har besøg af ca 500 skoleklasser om året. Skoleklasser som I forlanger, skal kunne komme gratis ind. Det har vi naturligvis intet imod, men igen. Omkostningerne derved står i skærende kontrast til det meget beskedne statstilskud.
 • Skagen Kunstmuseer er, jfr. museumsloven, særdeles aktiv på den internationale kunstscene.
 • F.eks. har vi de seneste tre år haft et tæt samarbejde med Musée Marmottan omkring Krøyer, som er landet i 2 store udstillinger: først en Krøyer-udstilling i Paris og derefter det omfattende projekt ”Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner”, som vises i Skagen denne sommer. Hele projektet er under protektion af Hendes Majestæt Dronningen. En internationalisering, som hele landet og dermed staten nyder godt af.

Vi ønsker ikke at blande os i, hvad I tildeler andre statsanerkendte museer, men må forlange, at I træder i karakter og forøger det årlige bidrag til Skagen Kunstmuseer med et betragteligt beløb.

For at sige det rent ud. Denne åbenlyse forskelsbehandling kan og må ikke fortsætte. Nu må I vise handlekraft. I stedet for blot fine skåltaler.

Vi må, og det med rette syntes vi, forlange handling fra Jeres side nu!

Med venlig hilsen
Bjarne Kvist
Bestyrelsesformand Skagen Kunstmuseer

Flemming Vogdrup
Næstformand Skagen Kunstmuseer

Peter Laigaard
Formand Frederikshavn kommunes Kultur og Fritidsudvalg

Kurt Kirkedal Jensen
Næstformand Frederikshavn kommunes Kultur og Fritidsudvalg
Medlem af Skagen Kunstmuseers bestyrelse