• Forside
  • Nyheder
  • 36 procent i Frederikshavn Kommune er 60 år eller derover: Sådan får du mest ud af din pensionsformue
02 March, 2023 Nyheder

36 procent i Frederikshavn Kommune er 60 år eller derover: Sådan får du mest ud af din pensionsformue

Rekordmange borgere i Frederikshavn Kommune nærmer sig den pensionsmodne alder eller har allerede taget hul på pensionisttilværelsen, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I den forbindelse kommer Nordjyske Bank med fem gode råd til at lægge en plan for, hvordan man bruger sin opsparede formue til pensionslivet bedst muligt.

Hele 36 procent af borgerne i Frederikshavn Kommune er fyldt 60 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er rekordmange, hvilket samtidig betyder, at flere borgere i Frederikshavn Kommune enten står over for at skulle gå på pension inden længe eller allerede har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Ifølge Danmarks Statistik har en person over 60 år en gennemsnitlig formue på 2,7 millioner kroner, og ældres formuer er således stigende – men det er langt fra ligegyldigt, hvordan formuen bruges. Derfor giver Nordjyske Bank fem gode råd til en såkaldt nedsparingsplan, som skal hjælpe dig med at få mest muligt ud af din samlede formue, når du står over for pensionsalderen.

1. Afdæk dine behov

Mens nogle vil bruge pensionisttilværelsen på at rejse ud i verden til fjerne destinationer, drømmer andre måske om at købe et sommerhus, en båd eller noget helt tredje. Drømmene kan være mange, og det er væsentligt først og fremmest at gøre sig tanker om, hvilke behov netop du har, inden du begynder at lave en plan for nedsparing.

I den forbindelse er det en god idé først at forholde sig til de faste udgifter såsom husleje, el, vand og varme samt forsikringer. Derefter kan du kigge på, hvor meget du har tilbage til eksempelvis oplevelser og fornøjelser – og ved at gøre det, får du samtidig indblik i, hvorvidt du kan opretholde den samme levestandard, når du har trukket dig tilbage fra arbejdsmarkedet med de drømme, du nu har.

2. Få styr på skattereglerne

Der er mange forskellige skatteregler for typer af formuer, og det er derfor vigtigt, at du orienterer dig i dem for skattemæssigt at gøre tingene i den mest fordelagtige rækkefølge og få mest muligt ud af efterlønnen, folkepensionen og dine frie midler.

Eksempelvis beskattes din private formue på én måde, mens midler i en virksomhed beskattes anderledes, og pensionsopsparingen er noget helt tredje. Derfor har den løbende skattebetaling på indkomst og afkast en væsentlig betydning for, hvordan din formue udvikler sig fremadrettet, og det kan således være en god idé i samarbejde med din bank at få udarbejdet et overblik over din formue samt hvilke skatteregler, der gælder for de enkelte formuetyper.

3. Brug pengene i den rigtige rækkefølge  

I den forbindelse bør du ifølge Nordjyske Bank som udgangspunkt bruge din almindelige opsparing først, da skatten på det løbende afkast som regel er størst på den type opsparing. Dertil kan det være fordelagtigt at sætte gang i de livsvarige pensioner hurtigst muligt.

Efterfølgende er det en fordel at få sat gang i sin ratepension, hvor du skal være opmærksom på, at de samlede pensionsindkomster ikke overskrider grænsen for modregning i folkepensionens pensionstillæg. Efter de frie midler, livsvarige pensioner og ratepensioner kan du med fordel tage hul på en eventuel kapitalpension eller aldersopsparing, hvis du har sådan en, for på den måde at skubbe de øvrige ratepensionsmidler længst muligt frem i tiden.

4. Læg en investeringsstrategi

Nedsparingsplanen giver et godt overblik over tidshorisonten på de forskellige formuetyper, og det er vigtigt at få på plads, da den sammen med din risikovillighed er afgørende for, hvornår du kan overveje at investere.

Når nedsparingsplanen er udarbejdet, og der er fastlagt en rækkefølge for, hvornår de forskellige formuetyper bør bruges, kan du nemlig i samme omgang kigge på en investeringsstrategi for at sikre dig et optimalt afkast på din formue.

5. Planlæg generationsskiftet

Hvis du ikke forventer at bruge hele din formue, og du overvejer at videregive midler til din familie på de mest lempelige betingelser, kan du tænke arveplanlægning ind i din nedsparingsplan.

I 2023 kan du give et årligt arveforskud på op til 71.500 kroner til børn, børnebørn og oldebørn for på den måde at reducere arveafgiften, og i den forbindelse bør du som oftest tænke de midler ind, hvor du får det laveste afkast efter skat.