22 april, 2023 Kultur

Wow, for en samling

Wow, for en samling:
117 klassiske motorcykler flytter til Skagen

En af Danmarks nok største privatejede samlinger af klassiske motorcykler kommer nu på museet Maskinrummet i Skagen. Bag samlingen står 1. generation på Hedebo Strand Camping, Bendt Christensen, og et helt liv med en enorm interesse for de smukke, gamle maskiner.

I flere årtier har motorcykelentusiaster valfartet til campingpladsen i Sæby for at se den fantastiske samling af klassiske motorcykler, som Bendt Christensen har samlet, siden familien overtog Hedebo i 1968.

Nu har Henning Kjeldsen, der står bag Maskinrummet i Skagen, købt samlingen. Efter Bendt Christensen i en alder af 89 år pludselig døde først på året:

– Min far og jeg var enige om, at andre skulle have glæde af motorcyklerne, når han engang faldt bort, for det var hans hobby og ikke min. Nu er de så blevet solgt samlet, de bliver her i Nordjylland og kommer mere til deres ret på et museum med masser af plads til også at fortælle hans historie. Det ville have glædet min far meget, siger 2. generation og nuværende ejer af campingpladsen, Eric Christensen.

117+2 maskiner

Museet overtager 117 primært tyske, britiske og italienske motorcykler (fx Ducatti kendt som motorcyklernes Ferrari). Ligesom der følger to veteranbiler med i den imponerende samling. En Alfa Romeo fra 1959 og en Renault Alpine A106 årgang 1956, der har deltaget i flere racerløb bl.a. Mille Miglia i Italien.

– Det første, jeg tænkte, da jeg så Bendts udstilling, var wow. Her har været en mand lige så nørdet som mig, som virkelig har forstået at udleve sin passion. Det må jeg tage hatten af for, siger Henning Kjeldsen.

Fra 1. juni kan man både se og læse om Bendt Christensens store samling af motorcykler sammen med de mange skibsmotorer, dampmaskiner, biler, osv. som Henning Kjeldsen selv har samlet gennem årene og nu udstiller i Maskinrummet.

– Vores museum havde et rigtig godt år med mange besøgende i 2022, fordi vi får flere og flere spændende ting at vise frem. Bendts mange klassiske motorcykler og de to meget sjældne biler kan helt sikkert være med til at løfte vores museum og sætte det på danmarkskortet, siger Henning Kjeldsen.

Traditionen fortsætter i Sæby

På campingpladsen i Sæby er det med lidt vemod, at Eric Christensen nu skal sende sin fars livsværk videre. Han har derfor heller ingen planer om at slippe motorcyklerne helt, og det gamle værksted, hvor de mange maskiner stod (alt for) tæt side om side, vil fortsat rumme historien bag farens passion.

Ligesom traditionen, som familiens patriark og motornørd startede for knap 50 år siden, med at holde motorcykel- og biltræf 3. tirsdag og onsdag i juli selvfølgelig fortsætter. I 2022 samlede de to træf ca. 1.500 motorcykel- og biludstillere og tiltrak sig godt 10.000 besøgende fra hele landet.

Om Maskinrummet:

Museet blev stiftet i 2020 af Henning Kjeldsen, og åbnede i 2021. Her står i dag over 450 motorer fra hele Europa samt mere end 1.000 maritime effekter samt model- og flaskeskibe. Maskinrummet har 7 ansatte + frivillige fiskere, skibsmontører, smede, mekanikere, motor-entusiaster og altmuligmænd, som supplerer hinanden med faglighed og godt humør.