12 juli, 2021 Kultur

Verdensballetten er tilbage i Skagen

Mandag den 19. juli 2021 kl. 19.30 – Den Tilsandede Kirke – Forestillingen er udsolgt.

Han er blevet udråbt til verdens bedste balletdanser, han er dansker – nu danser han i Skagen.

Det har krævet noget at få Verdensballetten tilbage på scenen i år. Udfordringerne har stået i kø i en tid hvor coronaens restriktioner stadig er gældende. Det betyder bl.a. 1/3 af pladserne skal stå tomme for at overholde afstandskravet, men også at publikum skal sidde i sektioner.

De seneste udfordringer kom i weekenden, da Rusland blev rød zone på udenrigsministeriets corona-kort. Det betyder at de to stjerner fra Mariinskij Balletten i St. Petersborg, Xander Parish og Ekaterina Chebykina pt ikke kan komme ind i Danmark. 

Udnævnt til verdens bedste danser

Med meget kort varsel er to danske balletstjerner sprunget ind i årets forestilling, således at der nu er fire danske balletdansere på plakaten. Blandt dem er Alban Lendorf som i en alder af 21 år blev udnævnt til solodanser, og som få år efter blevet solodanser ved American Ballet Theatre på The Metropolitan i New York. Nikolaj Hübbe har kaldt ham det største talent i dansk ballet de seneste 50 år. Han har modtaget en lang række priser – bl.a. Prix Benois de la Danse som regnes for den fineste pris en balletdanser kan opnå. På scenen får Alban Lendorf selskab af den unge danske solist Astrid Elbo som allerede nu har danset en lang række hovedroller på Den Kgl. Ballet i København. De to skal danse pas de deuxen ”Hvid Svane” fra balletten Svanesøen.

Ballet fra Grenen til Den Tilsandede Kirke

Forestillingen byder også på den solo som blev skabt til Grenen sidste år. En solo som både blev koreograferet og danset af Tobias Praetorius, og som blev optaget i solopgangen på Grenen en juni morgen i 2020 – lige midt i corona-tiden. Balletten åbnede sidste års kulturmøde som blev holdt i det virtuelle rum. Nu har Tobias Praetorius bearbejdet balletten til scenen, således at den får premiere med dette års Verdensballet.

Corona-ballet

Året nyskabte koreografi er en corona-ballet – eller rettere en ”efter-corona-ballet”, skabt af den internationalt kendte danske koreograf i London Kim Brandstrup og med inspiration af genforeningen efter corona, genforeningen af verden, af kulturen, af fællesskabet. En pas de deux med musik af amerikanske Philip Glass, som Kim Brandstrup har kreeret til de to søskende – solodanser Ida Praetorius og hendes bror solist Tobias Praetorius. Det er første gang at de to søskende danser pas de deux sammen.

Stjerner fra London

Udover de danske dansere, medvirker tre af The Royal Ballet of Londons helt store stjerner, Lauren Cuthbertson, Federico Bonelli og Marcelino Sambé. Alle er solodansere ved det prestigefulde kompagni på Covent Garden i London, og alle har en stor international karriere som gæster på de største scener – Pariseroperaen, La Scala i Milano, Bolshoi i Moskva, Tokyo Ballet i Japan og mange andre steder. De har tidligere danset med Verdensballetten og vender nu tilbage igen.

Årets sangsolist er den unge danske sopran Clara Cecilie Thomsen, som fra den kommende sæson er fast tilknyttet Den Kgl. Opera i København, og som bl.a. har modtaget Aalborg Opera Pris og også været solist ved Opera i Rebild. Clara Cecilie Thomsen var også med ved sommerforestillingen ”Lyset over Skagen” sidste sommer på Engklitten i Gl. Skagen.

Forestillingen ved Den Tilsandede Kirke er for længst udsolgt, og arrangørerne opfordrer publikum til at komme i god tid. Der skal vises gyldigt coronapas ved indgangen. 

Husk at tage overtøj på efter forholdene, det kan være blæsende på tribunerne ved Den Tilsandede Kirke.

Max 1000 mennesker ved kirken

Corona-restriktionerne gør at der max må være 1000 mennesker ved kirken. Derfor er der også ekstra vagter ved indgangene til pladsen som sørger for at kun publikum med billetter kommer ind. Hvis der er flere publikummer end tilladt, kan politiet lukke forestillingen. Derfor er Verdensballetten ekstra opmærksom på dette i år.