• Forside
  • Kultur
  • VERDENSBALLETTEN DANSER I SKAGEN IGEN TIL SOMMER
10 januar, 2023 Kultur

VERDENSBALLETTEN DANSER I SKAGEN IGEN TIL SOMMER

Det var en stor udfordring for Verdensballetten da Frederikshavn Kommune i efteråret meddelte, at den ville droppe det årlige tilskud på 38.000 kr. Det handlede ikke alene om økonomien, men også om det signal kommunen sendte ved ikke mere at støtte op om så vigtigt et kulturarrangement for Skagen og Nordjylland.

Siden har Verdensballetten mærket en utrolig opbakning fra borgere, virksomheder, fonde, kolleger i kulturlivet, og også fra turistforeningen i Skagen ”Toppen af Danmark”. Mange henvendelser som alle opfordrer Verdensballetten til at fortsætte med forestillingen ved Den Tilsandede Kirke.

“Skagen er noget særligt for Verdensballetten. Det var her det hele begyndte, det er arnestedet, det er her vi har et stort og meget trofast publikum. – samtidig har det været utrolig stærkt at mærke den sympati der fra alle sider er strømmet os i møde efter at Frederikshavn Kommune meldte ud, at det var slut med støtten fra Kultur- & Fritidsudvalget. Så naturligvis skal vi fortsætte med at præsentere Verdensballetten ved Den Tilsandede Kirke. 38.000 kr. kan virke som et lille beløb sammenholdt med hele Verdensballetten budget. Men for os er det et vigtigt beløb som holder sammen på hele økonomien, derfor er jeg også glad for at kommunen nu har opfordret mig til at søge økonomiudvalget om støtte, – og at det i sidste ende måske blot handler om hvilken kasse pengene kommer fra.”

Jens-Christian Wandt, leder af Verdensballetten

Netop nu er Jens-Christian Wandt og hans team ved at planlægge årets forestilling. Det bliver til et gensyn med en række af Verdensballettens mest velkendte navne, og også til nyskabt koreografi – skabt specielt til årets forestilling, og naturligvis også den klassiske ballet med det helt store udtræk. Verdensballettens kunstneriske leder Steven McRae, der til daglig er 1. solodanser ved The Royal Ballet of London er med igen, det samme er ballerinaen fra Statsballetten i Berlin Iana Salenko. Der vil også være danske balletstjerner fra Den Kongelige Ballet på plakaten, og musikken bliver som altid leveret af Verdensballettens to musikere Niklas Walentin og Alexander McKenzie.

“Hvem der medvirker og hvad der er på programmet, er hvert år en balance”, siger Jens-Christian Wandt, “for vi skal være tro mod traditionen og tro mod vores publikum. Men vi skal også som al god kunst, være i konstant udvikling. Genkendelighed og nytænkning skal flettes sammen så helheden går op. Samtidig skal vi leve op til Verdensballettens ry og levere det bedste indenfor genren, ikke bare hvad Danmark formår, men hvad verden formår. Det er verdens bedste balletdansere der kommer til Skagen, det er som navnet siger – Verdensballet.”

Også for danserne er Skagen noget særligt. De bor på Klitgården, de kommer rundt på cykler, de besøger museet og Grenen, og får is i Bamsemuseets Have. Og efter forestillingen spiser de middag på Ruths Hotel. Det er traditioner som alle glæder sig til, år efter år. Flere af danserne har også fået venner i Skagen, og set i sammenhæng med at rammerne ved Den Tilsandede Kirke er en af turnéen mest spektakulære, er det kun naturligt at Verdensballetten igen kommer til Skagen i 2023 og fremover. Samtidig er danserne blevet store ambassadører for Skagen og Nordjylland. Flere af de store stjerner har over en halv million følgere på de sociale medier, så et opslag om Skagen bliver læst af mange over hele verden.

Verdensballettens forbindelse til Skagen afspejler sig også hvert år i programmet. Der er altid et nummer som har Skagen som tema. I 2022 var det en særlig hilsen til Skagens Museum med balletten Breath of Wind, skabt af koreografen Juliano Nunes. Han lod sig inspirere af museets udstilling om Krøyer og Paris med undertitlen: Franske forbindelser og nordiske toner.

Programmet og navnene på de medvirkende i årets udgave af Verdensballetten offentliggøres indenfor de næste par måneder.

Forestillingen ved Den Tilsandede Kirke er altid mandag i uge 29. I år er det således mandag den 17. juli kl. 19.30.

Billetsalget til sommerens forestilling er åbnet og du finder info samt billetsalg lige her: www.verdensballetten.dk