07 april, 2022 Kultur

Ukrainsk verdensstjerne kommer til Skagen. 

Hun er en af verdens mest efterspurgte balletdansere, til sommer danser hun med Verdensballetten ved Den Tilsandede Kirke i Skagen. 

Når Verdensballetten 18. juli danser ved Den Tilsandede Kirke, er det med en ukrainsk verdensstjerne på plakaten.

Iana Salenko er født og opvokset i Kyiv, hun er uddannet på teatret i Donetsk, og er i dag en af verdens mest efterspurgte balletdansere.

Siden 2007 har hun været solodanser ved statsballetten i Berlin, og fast gæst hos de store balletkompagnier i London, Paris, Milano, Tokyo og New York.

1 million kroner til Røde Kors

I dag bor hun med sin mand og sine tre børn i Berlin, men hendes forældre og søskende bor i Kyiv. Faren og broren opholder sig stadig i byen for at kæmpe. Forleden udtalte Iana Salenko sig til den danske udgave af magasinet ELLE:

”Hvert opkald fra Kyiv føles som det sidste”. 

Iana Salenko

Udtalelsen faldt i forbindelse med forestillingen ”Galla for Ukraine” – på Det Kongelige Teater i København, en forestilling som Verdensballetten var medarrangør af og hvor Iana Salenko medvirkede. Forestillingen var med til at samle en lille million kroner ind til Røde Kors´ arbejde blandt krigens ofre i Ukraine.

Iflg. Iana Salenko er kunst et vigtigt redskab når der er krig.

”Selvom det er svært at skulle performe og skrue et smil på, når der er krig, så kan kunsten jo skabe en form forståelse, som sproget måske ikke kan. Det er hårdt, når man føler sig magtesløs”.

Iana Salenko

Prinsesse Benedikte gav stående applaus

Det Kgl. Teater, Gamle Scene, publikum i salen og Prinsesse Benedikte i logen

Ved forestillingen til fordel for Ukraine, dansede Iana Salenko soloen ”Døende Svane”. Den solo har fulgt hende hele livet, den dansede hun også som helt lille pige, da hendes far så hende danse for første gang. Derfor er netop denne solo blevet noget helt særligt for Iana Salenko, og naturligvis skulle den være en del af programmet denne aften på Det Kgl. Teater, som hun sagde ”denne aften bliver det også en optræden for min far og resten af familien”. Da Iana Salenko havde danset sin solo midt i programmets 2. del, rejste publikum sig op, Prinsesse Benedikte stod i kongelogen, og den ukrainske ambassadør midt på balkonen, sammen med en udsolgt sal gav de den ukrainske ballerina stående applaus i over fem minutter. 

Verdensballettens leder Jens-Christian Wandt, som var medarrangør af forestillingen, overværede det hele fra kulissen:

”jeg kommer aldrig til at glemme den aften og den applaus” – siger han, ”det var så hjertevarmt og favnende som jeg aldrig har oplevet en applaus før, det var stærkt at opleve også hvordan det gik lige i hjertet på Iana. Da jeg kørte hende til Lufthavnen dagen efter, var hun stadig meget berørt, kunne ikke finde ord, tog sig blot til hjertet og sagde tak”. 

Jens-Christian Wandt

Kunstnerisk leder tilbage på scenen

Iana Salenko & Steven McRae, Verdensballetten Skagen, fotograf: Esben Zøllner Olesen

Iana Salenko har danset med Verdensballetten siden 2016. Til sommer skal hun igen danse med sin faste partner på scenen, Steven McRae. Han er Verdensballettens kunstneriske leder, men har de sidste tre år været væk fra scenen på grund af en alvorlig skade. I oktober fik han sit comeback hos The Royal Ballet of London og er nu tilbage i kompagniet som 1. solodanser. Han vender også tilbage til Verdensballetten når han til sommer medvirker i årets forestilling.

Efter 2020 hvor Verdensballetten måtte aflyse pga corona, og et 2021 hvor der stadig var en række restriktioner der skulle overholdes, er Verdensballetten tilbage for fuld udblæsning. Dansere fra The Royal Ballet of London, Statsballetten i Berlin, og Den Kongelige Ballet i København vil sammen med danske sangere og musikere optræde på scenen ved Den Tilsandede Kirke. Billetsalget er åbnet, og allerede nu er over halvdelen af billetterne til sommerens forestilling solgt.

Se mere på www.verdensballetten.dk