• Forside
  • Kultur
  • Stor donation skal få folk til at snuble over nazismens historie i Skagen
16 august, 2022 Kultur

Stor donation skal få folk til at snuble over nazismens historie i Skagen

En donation på 198.000 kroner fra den velgørende fond Melsen Fonden gør det nu muligt for Nordjyllands Kystmuseum at lægge 39 brosten med mindeplader, såkaldte Stolpersteine eller snublesten, og opsætte fem mindeplader for at mindes nazismens ofre i Frederikshavn Kommune. Projektet omfatter desuden tre udstillinger og en bog, der udgives på både dansk og engelsk.

Fremover vil borgere og besøgende i Frederikshavn Kommune kunne risikere at snuble over den mere mørke side af historien, når 39 Stolpersteine – på dansk snublesten – bliver nedlagt til ære for kommunens 39 ofre for nazismen, der omkom under besættelsestiden. Derudover bliver der opsat fem mindeplader til ære for 22 ofre. Det er direktør og forskningschef hos Nordjyllands Kystmuseum Henrik Gjøde Nielsen, der er ansvarlig for projektet:

Vi er meget taknemmelige for donationen fra Melsen Fonden, som har været altafgørende i forhold til at realisere projektet. Med projektet ønsker vi som besættelseshistorisk ansvarligt museum at minde og ære ofrene samt gøre historien så nærværende som muligt for alle forbipasserende, som ikke nødvendigvis selv ville opsøge et museum. Historien omgiver os hele tiden og kan findes de mest overraskende steder, hvilket projektet er med til at demonstrere.”

Hver snublesten vil vise navn, fødselsdato, dato for deportering og dødsdato. Hver snublesten vil blive nedlagt på det sted, hvor ofret sidst opholdt sig. Det kan eksempelvis være bopæl eller arbejdsplads.

Sådan kommer snublestenene til at se ud.

Projektet er det første af sin art i Europa og har derfor krævet meget forberedelse og mange ressourcer, heriblandt omfattende research af de enkelte ofres liv fra fødsel til død. Ikke tidligere har man omfattet en hel kommune, og for første gang udfolder man hele historien om ofrene i udstillinger, bogform og med podcasts samt på sociale og digitale medier. Hos Melsen Fonden er man glad for at bidrage til det omfattende projekt:

“Med donationen kan vi medvirke til at hive glemte ofre ud af skyggen og give dem den ære, de fortjener. Derudover er projektet med til at gøre vigtige dele af historien præsente for alle nordjyder og besøgende. Det er en væsentlig og værdig opgave, som vi med glæde støtter”

Anker Laden-Andersen,, bestyrelsesformand i Melsen Fonden

Udover de 39 snublesten og fem mindeplader, kører der i øjeblikket tre udstillinger fordelt på museets forskellige afdelinger, hvor man kan finde plancher med oplysninger om ofrene. Udstillingerne kører året ud, hvorefter de bliver samlet som fast udstilling på museets afdeling Bangsbo Fort. Derudover bliver der udgivet en bog på både dansk og engelsk med detaljerede oplysninger og beskrivelser af de enkelte ofre samt perspektivering til krigens forløb og Hitlers gøremål.

De 39 snublesten vil efter planen i løbet af efteråret og vinteren blive fordelt i byerne Frederikshavn, Sæby, Voerså, Skagen, Ålbæk og Strandby. De enkelte nedlægninger vil blive markeret.

Udover donationen fra Melsen Fonden bidrager Nordjyllands Kystmuseum således med egenfinansiering, så projektet samlet set løber op i 377.000 kroner.