22 January, 2022 Nyheder

Spar Nord: Tjekliste til forskudsopgørelsen 2022

Et nyt år er skudt i gang, og derfor er det blevet tid til at give forskudsopgørelsen et grundigt tjek, hvis du gerne vil økonomisk godt fra start i 2022. Særligt hvis du har oplevet store ændringer i dit liv såsom jobskifte eller ny bolig, men også hvis dit arbejdsliv er blevet påvirket af coronakrisen, skal du være ekstra opmærksom, lyder det fra BDO og Spar Nord.

Nu er det igen blevet den tid på året, hvor du skal slå vejen forbi din forskudsopgørelse. Og særligt i år er det i lyset af coronakrisen, som har vendt op og ned på mange danskeres jobsituation og således privatøkonomi, vigtigt at give den et grundigt tjek for at sikre sig, at forældede oplysninger ikke munder ud i et ubehageligt skattesmæk året efter:

“Årsskiftet er en god anledning til at få kigget forskudsopgørelsen igennem. I 2021 har corona medført en ændret jobsituation for mange, mens også hjemmearbejdsdage er blevet mere udbredt, og den slags forhold påvirker skatteforholdene. Derfor er det en rigtig god idé at tjekke opgørelsen igennem for dels at få benyttet sig af mulige skattefradrag og dels undgå at betale for lidt i skat”

Birgitte Normann Mejlgaard, formuekonsulent i Spar Nord

I den forbindelse fremhæver Spar Nord og rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO fire ting, som kan påvirke, hvordan du beskattes i det nye år, og hvor du således bør være ekstra opmærksom.

1. Kørsels- og befordringsfradrag i en coronatid

Coronapandemien har forandret manges arbejdsliv, og flere har fået øjnene op for mulighederne i hjemmearbejdsdage, mens andre i det kommende år vil skrue ned for arbejdet fra hjemmekontoret. Derfor bør du give kørsels- og befordringsfradraget et tjek, hvis du i det kommende år forventer at tilbringe færre eller flere timer på landevejene til og fra arbejde end i 2021:

“Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 kilometer mellem dit hjem og din arbejdsplads. Dog kan du ikke benytte dig af fradraget, hvis du arbejder hjemme fra privaten, eller hvis du eksempelvis har skiftet job til en arbejdsplads få kilometer fra dit hjem”.

“Det er som udgangspunkt snarere for høje fradrag på forskudsopgørelsen end for lavt forskudsregistreret lønindkomst, der fører til restskat. Hvis man derfor regner med at arbejde mere hjemmefra i 2022, kan det være smartere at sætte fradraget lidt lavere og senere justere det, hvis det i så fald bliver til færre dage på hjemmekontoret”.

Henning Boye Hansen, chefkonsulent hos BDO,

2. Ny jobsituation

Hvis du allerede ved, at der i årets første måneder venter et nyt job, en anden løn eller en frivillig opsigelse, bør du også tilpasse disse oplysninger i din forskudsopgørelse. På den måde får Skattestyrelsen de rette tal til at beregne beskatningen af din indkomst for 2022:

“Juletiden og nytår er for mange også et tidspunkt, hvor de giver deres aktuelle jobsituation nogle tanker og måske overvejer et jobskifte. Og hvis man allerede har landet et nyt job, eller måske corona har påvirket omstændighederne på jobbet, skal man huske at indberette ændringerne, så man helt fra starten af året får betalt den rette skat”, fortæller Birgitte Normann Mejlgaard fra Spar Nord.

Hvis du forventer udsving i din løn, så kommer det an på dit indkomstniveau, om du skal sætte indkomsten lidt for højt eller lavt, fortæller Henning Boye Hansen:

“Hvis du har en månedlig indkomst på mindre end 32.500 kroner før arbejdsmarkedsbidrag, bør du sætte indkomsten lidt for lavt fremfor for højt. Således undgår du restskat, da beskæftigelsesfradraget ellers automatisk vil blive sat for højt. Med en månedlig indkomst på mere end 50.000 kroner gælder det omvendte i og med, at din trækprocent er lavere end din marginalskatteprocent”.

Hertil fortæller Henning Boye Hansen supplerende, at det til gengæld er uden betydning, hvorvidt du sætter din indkomst lavere eller højere, hvis du har en gennemsnitlig månedlig indkomst på mellem 32.500 kroner og 50.000 kroner. Tjener du mere i løn, trækkes der automatisk mere i skat, mens der automatisk trækkes mindre i skat, hvis du tjener mindre.

3. Køb af ny bolig

Der har været mange lynhurtige bolighandler på få dage i 2020 og 2021, mens coronapandemien ellers har buldret derudad. Hvis du er blandt dem, som har købt ny bolig eller omlagt dit realkreditlån sidste år, skal du være opmærksom på ændringer i dine samlede renteudgifter:

“Også i 2021 har boliginteressen været ekstraordinær høj, omend handelsaktiviteten er stilnet en smule af. Hvis du er en af dem, som er blevet den heldige ejer af en ny bolig, skal du også et smut forbi forskudsopgørelsen for at gennemgå dine renteudgifter, som meget vel kan se anderledes ud, end du er vant til – særligt hvis du flytter fra en lejebolig”.

“Ligeledes gælder det, at du skal opdatere dine oplysninger, hvis du har omlagt dit lån. Eksempelvis kan det være, at du skifter fra fastforrentet lån til flexlån, hvor du kan risikere et skattesmæk, hvis du ikke får sænket oplysninger om dine lavere renteudgifter. Omvendt skal du også oplyse det i forskudsopgørelsen, hvis du får større renteudgifter og således får et højere fradrag”.

Birgitte Normann Mejlgaard, Spar nord

4. Pensionistlivet banker på døren

Hvis du går på pension, skal du melde det til Skattestyrelsen, hvilket du gør via din forskudsopgørelse. Det er særligt vigtigt, da folke- og førtidspension udregnes ud fra de oplysninger, som er angivet i forskudsopgørelsen, og derfor er det med at få det gjort:

“Hvis du i 2022 skal til at gå på folke- eller førtidspension, skal du huske at få indberettet det i forskudsopgørelsen. Det kan nemlig have indflydelse på, hvor meget du får udbetalt, og du risikerer at få udbetalt et forkert beløb, hvis Udbetaling Danmark ikke har de korrekte informationer fra forskudsopgørelsen, slutter Henning Boye Hansen.