• Forside
  • Nyheder
  • PORTRÆT AF JENS BORUP: Tomlede den til Skagen med en køjesæk og endte som bestyrelsesformand
26 april, 2023 Nyheder

PORTRÆT AF JENS BORUP: Tomlede den til Skagen med en køjesæk og endte som bestyrelsesformand

I anledningen af at han takker af som bestyrelsesformand for FF koncernen bringer vi her et portræt af Jens Borup ovenpå hans lange karriere til koncernens og hele byens gavn.

16 år som bestyrelsesformand. 8 år forinden som næstformand. Og her forinden 13 år som menigt bestyrelsesmedlem og 43 år som andelshaver/aktionær i FF Skagen. Således lyder Jens Borups karriere indenfor FF Koncernen ganske kort ridset op.

Hertil skal vi lægge, at Jens Borup har siddet i Jyske Banks repræsentantskab i 25 år, siddet i bestyrelsen for Jyske Bank i 15 år og været næstformand i 3 år. I dag er han ligeledes byrådspolitiker på 3. periode og repræsentantskabsmedlem hos Nord Energi på 22. år.

Men Jens Borup har langt fra taget den lige vej til toppen af såvel en stor koncern, en landsdækkende bank som lokalpolitik.

Startede karrieren som 11-årig

Hvis vi skal starte helt fra begyndelsen af Jens Borups karriere, skal tiden faktisk skrues helt tilbage til 1966, da Jens Borup var blot 11 år gammel.

Han var rosinen i pølseenden i en børneflok på fem. Han voksede op i det sydfynske øhav på Avernakø, hvor han kom fra, hvad han kalder simple, arbejdsomme kår, med sin moders realeksamen som højeste uddannelsesniveau.

Her som 11-årig fik han lov at købe sin helt egen fiskerjolle. Han gav 1000 kr. for den, som han lånte af sine forældre.

“Så begyndte jeg at fiske. Det, jeg fangede, solgte jeg til naboerne og til lærerne på skolen. Jeg fandt hurtigt ud af, at jo flere fisk, jeg fangede, jo mere tjente jeg. Da jeg så blev konfirmeret, brugte jeg mine konfirmationspenge på en fire hestes påhængsmotor. Den gav jeg 700 kr. for, og så var jeg ellers fri for at ro.”

Jens Borup

Køjesæk i hånden og afsted

Efter et efterskoleophold i 9. klasse vendte Jens Borup tilbage til sine forældre, men nåede kun at være der i en uges tid, da han en dag vågnede op til beskeden om, at nu var det på tide at komme ud at lave noget.

“Jeg var lige fyldt 16 år, da min mor pakkede en køjesæk til mig med to par bukser, tre skjorter, et vattæppe og en hovedpude. Så fik jeg stukket 400 kr. i hånden – og så farvel og tak” erindrer Jens Borup. »Jeg var den yngste – min mor må have været så ulykkelig,«” tilføjer Jens Borup.

“Den første færge næste morgen gik kl. 6.30. Herefter betalte jeg 35 kr. for en billet fra Faaborg til Odense. Jeg
vidste ikke helt, hvad jeg skulle herfra, men kunne i hvert fald godt regne ud, at mine 400 kr. snart ville slippe op, hvis
jeg skulle blive ved med at købe busbilletter. Så jeg måtte tomle den herfra. Hvis jeg stillede mig på sydsiden af vejen ville jeg komme mod Sjælland, hvor mine to søstre boede. Hvis jeg stillede mig på den anden side, ville jeg komme til Nordjylland til min bror.”

Jens Borup

Jens Borup valgte det sidste, og efter en nat i grøftekanten i Viborg, endte han den efterfølgende dag hos sin bror i Frederikshavn, og kort efter søgte han videre mod Skagen, hvor han vidste, der var fiskerimuligheder. Året var 1971.

Fra kokkedreng til bestyrelsesformand

Her fik han hyre som kokkedreng på S 240 Traal, som var ejet af Poul Erik Christensen, som var en af de 30 andelshavere, som startede FF tilbage i 1960.

I 1977 tog Jens Borup sin skippereksamen som 22-årig.

Undervejs fandt Jens Borup kærligheden i Anne Minna Borup, som han snart kan fejre 48 års bryllupsdag sammen med. Sammen har de fået Anita, Nikolai og Vicki Borup i 1974, 1977 og 1984.

“Jeg købte mit første skib Esther Jonny i 1980, og for mig var det et helt naturligt valg at blive andelshaver og leverandør til FF”

Jens Borup
I 1988 fik Jens Borup skibet Starholm. Tiden op igennem 80’erne og 90’erne var præget af rigtig dårlige rammevilkår for det danske fiskeri, der resulterede i, at indtjeningen i store perioder var for dårlig. I 2003, da IOK blev indført, skiftede Jens Borup til at fiske på tyske kvoter. Han har imidlertid alle dage landet samtlige landinger i Skagen.

I 1988 købte han et nyt skib, Starholm. Også på FF siden begyndte der at ske ting og sager.

Ved tillidsfuldt at passe sine ting blev Jens Borup med tiden tillagt større og større ansvar.

“Jeg blev valgt til bestyrelsen i 1986 – det oplevede jeg som ansættelse som kokkedreng. Det var en læringsperiode frem til 1999, hvor jeg blev valgt til næstformand – bedstemand. I perioden frem til 2007 sugede jeg yderligere viden og erfaring til mig, hvorefter jeg blev valgt til formand – skipper.”

Jens Borup

Det fører fortællingen videre til de begivenheder, Jens Borup selv anser som højdepunkterne i sin karriere hos FF:

“Lige så vel som at have fiskekutter, så har det også alle dage været en fornøjelse for mig at være en del af FF,” siger Jens Borup.

Højdepunkter i karrieren

Direkte adspurgt om karrierens højdepunkter, lyder svaret prompte: »Da vi skulle købe sildefabrikken. Det rangerer højt,« siger han.

Og hvis vi spoler tiden tilbage til 2013, kommer vi til hans andet højdepunkt i karrieren, nemlig da han var med til at omdanne FF Skagen fra andelsselskab til aktieselskab.

På det tidspunkt var FF gået fra 180 andelshavere til 98, hvoraf kun de 27 var aktive andelshavere. De øvrige andelshavere var ikke længere i fiskeriet. Formålet med omdannelsen var at fastholde selskabet som en nordjysk baseret virksomhed med produktion og arbejdspladser i Skagen. Men for at omdanne det til et aktieselskab, skulle samtlige 98 andelshavere være enige – også dem, der ikke længere havde glæde af FF.

“Da måtte jeg rundt til samtlige 98 andelshavere, og de sidste 4-5 stykker… Lad mig sige det sådan: De var langt henne at hente,” siger Jens Borup med et stort grin og minderne lysende ud af øjnene.

“Der var specielt én i Strandby, hvor jeg brugte alle argumenter, talegaver og hvad jeg ellers havde for at nå i mål.”

16 gange har Jens Borup gennem tiden ringet med klokken og aflagt beretning til FF’s ordinære generalforsamling

Har lagt liv og sjæl i FF

Jens Borups indsats for at omdanne FF til et aktieselskab siger meget om hans stålsathed og utrættelige arbejdsiver, som har præget hele hans periode i FF Skagen.

“Jeg har altid lagt liv og sjæl i mit arbejde i FF. Det gør jeg med alt, hvad jeg laver – og ellers går jeg slet ikke ind i det.”

Jens Borup

Den arbejdsmentalitet fører os tilbage til, hvor vi startede fortællingen – på Avernakø hos den purunge Jens Borup.

“Jeg har fra en tidlig alder været vant til, at der skulle gøres en indsats for at tjene penge.”

Jens Borup

Spørgsmålet trænger sig på om, hvordan det er at skulle stoppe efter så mange år, hvor der er kløet på med arbejdet.

Jagt og rejser

“Mange spørger, om jeg ikke er nervøs for at skulle på pension. Og dertil må jeg bare svare nej – det har jeg simpelthen alt for meget energi til! Jeg finder bare noget andet at bruge tiden til,” siger Jens Borup med et overbevisende smil.

Lokalpolitikken er der stadig, og derudover ser han blandt andet frem til at gå på jagt og at tage ud at rejse med sin kære hustru.

Han er med andre ord klar til at overdrage virksomheden, men har imidlertid ét ønske tilbage:

“Jeg har, som dem der stod før mig, altid arbejdet ihærdigt med det formål, at FF har skullet leve videre bagefter. Hvis ikke folk havde passet på FF gennem tiden, så havde FF ikke været her i dag. Mit store ønske er, at dem der skal passe på FF i fremtiden, vil gøre det med allerstørste omhu.”

Jens Borup

“I forbindelse med min afgang som bestyrelsesformand, har jeg gjort mig nogle refleksioner over min tid i FF. Jeg dykkede ned i tallene fra 1986, hvor jeg kom i bestyrelsen, 1999 hvor jeg blev næstformand, 2007 hvor jeg blev formand og sidst 2023 – året hvor jeg træder af. Det er en god udvikling, FF har været i gennem, og jeg håber, der ligger en god fremtid foran FF.”

Jens Borup