21 april, 2023 Nyheder

Oplev Marie Krøyer på ny på Skagens Museum

Få et nyt blik på Marie Krøyer, når Skagens Museum den 5. maj 2023 slår dørene op for en udstilling, som viser hele hendes kunstnerliv. Gå på opdagelse i hendes malerier, tegninger, møbel-, tekstil- og interiørdesign – og ikke mindst i Marie Krøyers netværk af kunstnere og erhvervsfolk.

Mange kender fortællingen om den nærmest overjordiske skønhed, der malede en smule, giftede sig med kunstnergeniet P.S. Krøyer og opgav penslen. Færre kender den historie og kreative kavalkade, som Skagens Museum udfolder nu. Udstillingen er åben fra 5. maj-3. september 2023.

For Marie Krøyer holdt op med at male, men hun holdt ikke op med at skabe. På udstillingen Marie Krøyer vises udpluk fra hendes livslange kreative arbejde: Tegninger, møbel-, tekstil- og interiørdesign suppleret med dagbogsnoter, smykker og ikke mindst et indblik i det ganske særlige netværk, Marie Krøyer samlede omkring sig og som prægede hendes kunst og karriere.

”Hun var en kunstner i sin egen ret, og det er den kunstner, vi viser frem i denne udstilling,”

Sådan siger kunsthistoriker og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer, Mette Bøgh Jensen og hun fortsætter:

”Vi viser altså ikke alle hendes mands smukke billeder af hende – selvom der også er et par med – men først og fremmest hendes eget værk. Man har ofte sagt, at hun ikke nåede at producere så meget, men det er kun korrekt, hvis man nøjes med at se på malerierne. Hvis man derimod udvider blikket til at omfatte design og formgivning, er det et helt livs kreativt arbejde og et meget fremsynet arbejde, der står frem.”

Udstillingen præsenterer desuden Marie Krøyers tre hjem i Skagen, København og Sverige som hendes kunstneriske hovedværker. Hjemmene vises på Skagens Museum gennem tre specialbyggede miniaturemodeller, som er opbygget af arkitektstuderende fra Arkitektskolen i Aarhus.

Værker og genstande kommer fra Skagens Kunstmuseer, men også fra private samlere i Danmark, Sverige, Finland og Tyskland og fra Den Hirschsprungske Samling, Statens Museum for Kunst, Det Kongelige Bibliotek, Nationalmuseet, Alfvéngården, Leksands Kommune og Malmö Kunstmuseum i Sverige samt Museum Kunst der Westküste i Tyskland.

”Besøgende skal glæde sig til den her udstilling, for vi viser en række Marie Krøyer-værker, som ellers ikke er offentligt tilgængelige, særligt fra privatejere i Sverige.”

“På Skagens Museum har vi verdens største samling af hendes værker, men ellers er rigtig meget af hendes arbejde spredt rundt i Norden. Nu samler vi en stor del af dem – og også nogle, der ikke har været vist før.”

Mette Bøgh Jensen

Det hele samles i en elegant udstillingsarkitektur skabt af Mentze Ottenstein.

Tre hjem: Tre hovedværker

Mette Bøgh Jensen tøver altså ikke med at identificere Marie Krøyers hovedværker: Hendes tre hjem. Hun indrettede dem med internationalt udsyn og sikker hånd og hjalp nære venner, som f.eks. Holger Drachmann, med deres. Imidlertid blev hun ikke offentligt anerkendt for sit interiørdesign på sin egen tid og udstillede det aldrig.

”De tre hjem er Marie Krøyers Gesamtkunstværker: helhedskunstværker, hvor man virkelig kan se, hvordan hun har arbejdet,” siger Bøgh Jensen. ”Hun har arbejdet med rummenes indretning, med møbler, med tekstiler, med farver og detaljer, så her står hun virkelig frem som kunstner og æstet. Hun blev ikke kendt for det i samtiden, fordi man ikke udstillede interiører, men det gør vi nu.”

På denne udstilling vises Marie Krøyers tre hjem gennem tre detaljerige miniaturemodeller, der giver et indtryk af hendes originale stil – af hendes forkærlighed for fortolkninger af naturens former, delikat metalarbejde, godt træ, detaljerede broderier og, ikke mindst, hendes sans for farver.

Æstetisk frontløber

Udstillingen giver et indblik i Marie Krøyer som en kvinde af sin tid og som en indflydelsesrig æstetiker: et helt rum er dedikeret til historier om hendes betydningsfulde netværk bestående af bl.a. kunstnere, forfattere og erhvervsfolk. De mange kontakter gav hende muligheder, udfordringer og inspiration og bidrager til at nuancere billedet af den Marie Krøyer mange tror, at de kender.

”Når vi folder hendes mangefacetterede værk og netværk ud i den her udstilling, så ser man en kunstner, som var rigtig god til at følge med i, hvad der skete rundt omkring hende. En kunstner, som havde fornemmelse for nye tendenser, men som også selv var med til at sætte en dagsorden. Hun lod sig inspirere af den engelske Arts and Crafts-bevægelse og af den svenske Hemslöjd-tradition, men hun formåede altid at gøre det til sit eget og at skabe sit helt eget udtryk.”

Mette Bøgh Jensen

Se bl.a. grønmalede vinduesrammer i træ, en detaljeret notesbog med solsikker og læderindbinding samt hendes ikoniske trekløverstole, som alle har direkte rødder i Arts and Crafts-bevægelsens udtryk.

Udstillingen er skabt i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling, hvor den åbner senere på året.

I 2024 vises Marie Krøyer på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

Udstillingen

Rummer 138 værker, som spænder fra malerier og tegninger over møbeldesign til dagbog og forlovelsesring.

Værkerne er indlånt fra 26 privatejere i Norden og 8 museer.

Udstillingsarkitekterne er Mentze Ottenstein.

Udstillingen vises følgende steder:
Skagens Museum, 5. maj 2023–3. september 2023
Den Hirschsprungske Samling, 20. september 2023–29. januar 2024
Prins Eugens Waldemarsudde, 9. marts 2024–25. august 2024.

Udstillingen er realiseret med støtte fra følgende fonde: 15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Axel Muusfeldts Fond, Beckett-Fonden, Dansk Tennis Fond, Ernst B. Sund Fonden, Hoffman & Husmans Fond, Knud Højgaards Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Manufakturhandlerforeningen i Kjøbenhavns Almene Fond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Toyota-Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Ydermere har Skagen Beton og SKAGEN Fondene ydet støtte til udstillingen.
 
Forskningen
Forskningsindsatsen bag udstillingen Marie Krøyer er støttet af Kulturministeriets Forskningsudvalg.

Museumsinspektører fra Skagens Kunstmuseer og Den Hirschsprungske Samling har været på researchrejse til Sverige, hvor de har besøgt private, der ejer værker af Marie Krøyer. En del af værkerne er med på udstillingen.

Mette Bøgh Jensen, kunsthistoriker og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer, har desuden besøgt både Det Kongelige Bibliotek og Den Hirschsprungske Samlings arkiver for at læse breve til og fra Marie Krøyer.

Resultaterne af forskningen er foreløbig:
– En kortlægning af Marie Krøyers netværk, som var udgjort af en række af hendes tids mest betydningsfulde kunstnere, kreative, forretnings- og embedsfolk.

– En nuancering af den ofte ensidige fortælling om Marie Krøyer. Igennem den forskning, der munder ud i denne udstilling, fremstår hun som en både søgende, ambitiøs og kreativ kunstner.

Forskningen publiceres, indtil videre, i kataloget til udstillingen.

Tidslinje over Marie Krøyers liv:

1867: Født i København.

1883-1885: Modtager undervisning på Thomsens kunstskole i København og på Bertha Wegmanns Tegne- og Maleskole.

1885: Bliver venner med Agnes Rambusch (senere Slott-Møller), som hun – sammen med 10 andre kvindelige kunstnere – samarbejder med om oprettelsen af en afdeling for kvindelige kunstnere under Kunstnernes Studieskole.

Besøger desuden P.S. Krøyers atelier for første gang og overværer forelæsninger af Georg Brandes og Julius Lange ved Københavns Universitet.

1887: Besøger Skagen første gang.

1888: Debuterer på Charlottenborgs Forårsudstilling.

Rejser alene til Paris, hvor hun omgås Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer. Laurits og Ursule Tuxen, Sophus Schandorph og en lang række andre nordiske kunstnere. Modtager undervisning på private parisiske kunstskoler.

1889: Forlover og gifter sig med P.S. Krøyer.

1891: Marie og P.S. Krøyer lejer sig ind i et hus i Skagen.

1895: Marie Krøyer føder datteren Vibeke.

1896: Laver sit første fotoalbum, Sommerbogen, med fotos af P.S. Krøyer.

1897: Indretter Krøyer-parrets nyopførte villa i Bergensgade i København sammen med arkitekt Ulrik Plesner og P.S. Krøyer.

1898: Arbejder med at indrette en ny fløj på Brøndums Hotel.

1901: Kommer med forslag til indretningen af Laurits Tuxens villa i Skagen.

1902: Møder den svenske komponist Hugo Alfvén.

1905: Føder sin og Hugo Alfvéns datter, Margita.

1906-07: Bliver skilt fra P.S. Krøyer.

1908-1909: Indretter sit og Hugo Alfvéns fælles hjem, den nyopførte gård som døbes Alfvéngården, i Tällberg i Sverige.

1912: Bliver gift med Hugo Alfvén.

1940: Dør i Stockholm.