• Forside
  • Kultur
  • Offentlige foredrag i naturvidenskab på Kappelborg
16 februar, 2022 Kultur

Offentlige foredrag i naturvidenskab på Kappelborg

Nu er det igen lykkedes Kappelborg at komme med på bølgen med dette års naturvidenskabelige foredrag, live-streamet fra Aarhus Universitet.

Fra 1. marts inviterer Kulturhus Kappelborg og Skagen Bio således indenfor til fire foredrag.

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer vi tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Det er forskere, som forelæser. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

Foredraget varer to timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter samt en session til slut, hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter. Nogle forelæsere svarer tilmed efterfølgende skriftligt på de spørgsmål, som der ikke var tid til at besvare under foredraget.

Foredragsserien arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med de lokale værter og Carlsbergfondet.

Allerede den 1. marts er det muligt at blive klogere på ’Klimaforandringerne’, fortalt af klimafysiker Jens Hesselbjerg Christensen, som er én af forfatterne af FN’s klimarapporter. Han giver sit svar på hvilke konsekvenser den globale opvarmning får, hvordan vi afbøder dem og hvordan vi tilpasser os. Samtidig vil han også forklare vigtige atmosfæreprocesser og dele af videnskaben bag rapporternes resultater.

I april er der tre foredrag. ’Ekstrem fordøjelse’ ved Zoofysiolog, Tobias Wang giver et indblik i hvordan forskere med udgangspunkt i slangers ekstreme fordøjelsessystem prøver at blive klogere på hvordan dyr og mennesker overlever langvarig faste.

Sansefysiolog Peter Teglberg Madsen fortæller om ’Falgermus’. Der er mere end 1.400 flagermusarter. De udgør en femtedel af alle pattedyrarter og alligevel er der meget, vi ikke ved, hvad de foretager sig der ude i mørket. Men nu har forskere sat små computere på flagermus og fået ny viden om deres adfærd og jagt med ekkoer.

Slutteligt kan du komme med på ’Rumsafari blandt Mælkevejens planeter’ fortalt ad astrofysiker Hans Kjeldsen. Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de seneste knap 30 år opdaget flere tusinde exoplaneter – dvs. planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Hør om fund af vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter.

Takket være støtte fra Carlsbergfondet er der gratis adgang. Men husk at der SKAL bestilles billet inden foredraget på www.Kappelborgskagen.dk Her er det også muligt læse mere om foredragene.