13 november, 2024 Uncategorized

Nye boformer skal tiltrække og fastholde lærlinge og elever i Skagen

Storstilet projekt med ungdomsboliger og aktivering af unge i by- og klubliv undervejs. – Projektet lever og rykker tættere på opførsel, lyder det fra Klaus Henry Kristoffersen.

Udfordringen er tydelig. Der skal tiltrækkes flere unge til Skagen, hvis virksomhederne også i fremtiden skal kunne uddanne det antal lærlinge, de har brug for.

Sådan lyder det fra formanden for Skagen Kultur- og Fritidscenter, Klaus Henry Kristoffersen.

Hvert år forlader cirka 60 lokale børn folkeskolen i Skagen. Heraf tager godt 20 procent en erhvervsuddannelse – svarende til 13 unge. I Skagen er der i alt 146 lærepladser fordelt på de lokale virksomheder, hvoraf den største tager 15 lærlinge årligt.

“Hvem er der så tilbage til at gå i lære som elektriker, tømrer, detailhandel eller i turist- & servicebranchen? Hvert år bliver der færre børn på årgangene, og som by og erhvervsliv har derfor vi en stor udfordring.”

– udtaler han og fortsætter:

“Konsekvenserne er til at tage og føle på. For uden nye lærlinge og unge tilflyttere til Skagen risikerer byen at miste momentum, og så står en kæderække af kedelig konsekvenser i kø med påvirkning for huspriserne, foreningslivet og livet i byen:”

– Mener han og forklarer videre:

“Derfor er vi nødt til at stå sammen om et projekt, der kan tiltrække og fastholde unge mennesker i Skagen. For Selvom Skagen og virksomhederne har en vis x-faktor hos de unge, har vi ikke nok steder, hvor de unge har lyst til og råd til at bo.”

Derfor arbejder han og en arbejdsgruppe under Skagen Kultur- og Fritidscenter i samarbejde med  Skagen Erhvervsforening på et storstilet projekt, der ikke bare skaffer de unge tag over hovedet – men også favner de unge efter fyraften.

Helhedsprojekt

Totalt set omfatter projektet både en renovering af Skagen Kultur- og Fritidscenter, etablering af uddannelsesboliger, opførelsen af en ny multihal samt et helt nyt gymnastik- og motorikunivers.

Hver lejlighed får højt til loftet og en hems. Illustration: C.F. Møller Architects.

Planen er at opføre ikke mindre end 43 moderne boliger med fokus på fællesskab og direkte adgang til klub- og foreningslivet i byen. Boligerne skal opføres i forbindelse med det nuværende Skagen Kultur- og Fritidscenter og danne en hub for lærlinge og unge mennesker.

“Vi skal sikre, at de unge mennesker får en god start på deres arbejdsliv under ordnede forhold, hvor de bor og hygger sig sammen med andre unge. Det kommer vi til at tilbyde dem.”

– Sådan forklarer Klaus Henry Kristoffersen.

Meningen er, at der udover boliger, som de unge har råd til at bo i, også bliver tilknyttet en forstander til stedet. Forstanderen skal sørge for at guide og aktivere de unge, når de har fri fra lære- og arbejdspladserne.

“Vi vil skabe de bedste rammer for unge mennesker at bo i, samtidigt med at de uddanner sig på landets bedste lærepladser . Det skal starte en god spiral fra bunden af, så det ikke kun er det grå guld, som med tiden bosætter sig og køber huse i Skagen.”

Fokus på fællesskab

Projektet understøttes af Erhvervshus Nord, hvor konsulent Inge Møller Thomsen arbejder hårdt i kulissen på at fundraise og præsentere projektet for de rigtige mennesker og fonde:

“Skagen har den x-faktor, de unge gerne vil have. I byen er der knap 150 lærepladser men ingen steder, de unge har råd til at bo. Når man skal trække unge mennesker til udefra, er det derfor nødvendigt, at vi løser boligudfordringen først og fremmest. Dernæst at de unge får trygge rammer, hvis vi skal holde på dem under hele deres uddannelse – og bagefter.”

Der er desværre eksempler på, at lærlinge og elever har opgivet deres læreplads og er rejst hjem, fordi de enten ikke har haft råd til et sted at bo eller har boet under for dårlige forhold. Nogle er også rejst, fordi de har kedet sig efter fyraften, lyder det fra folkene bag projektet.

 

Planerne for projektet er ret omfattende. Illustration: C.F. Møller Architects.

Derfor er der også tænkt fællesskab ind i hele planlægningen af projektet, som arkitektfirmaet C.F. Møller Architects i Aalborg allerede har slået nogle streger til.

“Projektet indeholder en række mindre enheder, hvor der bliver fælleskøkken for hver otte lejligheder. De unge får adgang til de lokale foreninger, som bogstaveligt talt har aktiviteter lige udenfor deres dør. Derved kan de hurtigt udvide deres netværk i byen. Forstanderen får fokus på det, der sker fra fyraften til næste morgen. Det er nogle af de ting, vi gør for at sikre, at de unge hurtigt føler sig trygge og som en del af et fællesskab.”

– Sådan forklarer Inge Møller Thomsen.

Det er denne helhedstanke, der adskiller projektet i Skagen fra andre lignende uddannelsesboliger andre steder i landet.

Stor, fælles opgave

Inge Møller Thomsen er konsulent i Erhvervshus Nord.

Ambitionerne er store, men det er også drastiske skridt, der skal til, hvis ikke en kedelig udvikling i Skagen skal fortsætte, lyder det.

“For den enkelte borger i Skagen kan det være et spørgsmål om tid, før priserne på deres huse falder, hvis vi ikke får vendt udviklingen. Det er det, vi er oppe mod.” – siger Inge Møller Thomsen.

Derfor arbejdes der hårdt i kulissen for at fundraise et større millionbeløb til opførsel af projektet.

“Vi har allerede stor opbakning blandt det lokale erhvervsliv og Frederikshavne Kommune. Derudover har vi vakt interesse for projektet hos fonde, som har fået øjnene op for den måde, vi tænker hele vejen rundt om de unge. Der findes nemlig ikke noget magen til i hele Danmark.”

– Sådan forklarer Inge Møller Thomsen.

Der holdt en række spændende møder, og optimismen er derfor intakt for folkene bag projektet, der arbejder videre i kulissen og løbende præsenterer projektet for fonde og folk med interesse i udvikling af Skagen. Og det bliver taget godt imod, lyder det. 

“Projektet lever i den grad, og vi arbejder hårdt med møder, præsentationer og funding. Det er bare ikke så synligt. I mellemtiden er det derfor afgørende, at klubber, foreninger, borgere og erhvervsliv bakker op om det her, for det er afgørende for udviklingen af vores by. Får vi 40-50 unge til Skagen, vil det gøre en kæmpe forskel for byen og livet i klubber og foreninger – det er der god synergi i.” – slutter Klaus Henry Kristoffersen.

Artiklen er bragt i samarbejde med ServiceTeam Skagen samt fotojournalist Mick Knive Anderson.