• Forside
  • Nyheder
  • Ny ungdomsuddannelse i Frederikshavn skal sikre flere sosu’er og sygeplejersker
14 november, 2022 Nyheder

Ny ungdomsuddannelse i Frederikshavn skal sikre flere sosu’er og sygeplejersker

Flere kommuner mangler sundhedsuddannet personale. I Frederikshavn vil man nu øge interessen for sundhedsuddannelserne ved at sende eleverne på ny HF-uddannelse i praktik en formiddag hver anden uge på plejecentrene.

En halv dag på plejecentret hver anden uge og derudover almindelig undervisning. Sådan vil elevernes skema se ud på en ny ungdomsuddannelse i Frederikshavn. Uddannelsen er en HF med en ny fagpakke, som hedder ’Sundhed og velfærd’.

Formålet med uddannelsen er, at flere unge får øje på sundhedsfagene og hurtigt får dem prøvet af i virkeligheden. Flere kommuner kæmper nemlig med at få nok sundhedsuddannet personale som sosu-assistenter og sygeplejersker, og derfor skal flere unge vælge en sundhedsuddannelse.

Jasmin Skytte Heggenes går lige nu på sit første år på HF i Frederikshavn. Hun har planer om at starte på fagpakken på andet år af sin HF, da det er på andet år, at eleverne vælger fagpakke.

– I skolen tænker man tit, at man først kan bruge det, man lærer om mange år. Men det jeg lærer mandag i den første uge, vil jeg allerede kunne bruge ugen efter, når jeg skal i praktik. Jeg vil gerne prøve nogle ting af og arbejde med mennesker, og det kan jeg med den nye HF, siger Jasmin Skytte Heggenes.

HF-pakken er et tæt samarbejde mellem gymnasiet og kommunen

De første elever kan starte på den nye ungdomsuddannelse til august. Men flere elever er som Jasmin Skytte Heggenes allerede interesserede i fagpakken.

– Det er positivt, at flere elever allerede har vist interesse. Det gør forhåbentligt, at flere unge vælger sundhedsfagene til, og det har vi brug for. Derfor er samarbejdet mellem plejecentrene og gymnasiet om den nye HF-pakke vigtigt, siger Jytte Egetoft Thøgersen, der er centerchef for Sundhed og Pleje i Frederikshavn Kommune.

Den nye fagpakke er blevet til i et tæt samarbejde mellem kommunen og Frederikshavn Gymnasium. Kommunens plejecentre står dermed klar de formiddage, hvor eleverne skal i praktik. Derudover bliver eleverne også tilbudt at have et fritidsjob på plejecentrene, hvor de kan arbejde videre med den teoretiske viden, de får på skolen.

Eleverne bruger biologi og psykologi i praksis

Frederikshavn er ikke det eneste sted, man har lavet HF-pakker med sundhedsfag i fokus. Men det nye her er, at eleverne bruger den teoretiske viden i praksis, når de er i praktik på plejecentrene en formiddag hver anden uge.

– Det ligger i HF-uddannelsens ånd, at virkeligheden og det praksisnære i højere grad trækkes ind i undervisningslokalerne og dermed bygger bro til arbejdslivet. Samtidig kan det også motivere de elever, som har brug for andet end at sidde på skolebænken hver dag, siger uddannelsesleder for HF på Frederikshavn Gymnasium, Hanne Glumsøe Bach.

HF Sundhed og velfærd er fuldt ud på fagligt niveau med andre HF-pakker, og ud over praktikken er det også en fast del af pakken, at eleverne skal have biologi på B-niveau og psykologi på C-niveau.

Pakken er rettet mod sundhedsfaglige, videregående uddannelser som ergoterapeut, fysioterapeut, sygeplejerske og også erhvervsuddannelsen som social- og sundhedsassistent. Men selvom pakken har et klart sigte, åbner den for lige så mange videregående uddannelser, som andre HF-pakker.