• Forside
  • Kultur
  • Præsentation af vinterens særudstilling på Skagens Museum
22 september, 2021 Kultur

Præsentation af vinterens særudstilling på Skagens Museum

Den 2. oktober slår Skagens Museum dørene op for vinterens særudstilling som har fået navnet: Vores Værker. 63 forskellige mennesker har hver udvalgt et værk fra museets samling, der præsenteres ligeværdigt sammen med deres 63 fortællinger om hvorfor netop disse værker betyder noget særligt for dem.

”Kunst er skidevigtigt. Det her er et over hundrede år gammelt brev, som man stadig kan forholde sig til. Det går på tværs af tid. Dets nærvær gør, at man reflekterer ov lignende situationer i samtiden,” lyder blandt andet begrundelsen fra kunstneren Erik A. Frandsen om sit valg til udstillingen.

Vores Værker er en genopsætning af sidste vinters udstilling, der kun nåede at være åbent for publikum i 11 dage.

”Vi har valgt at genophænge udstillingen, der kun fik 11 dages åbningstid, så de mange smukke og tankevækkende beretninger kan nå ud til publikum, der også
inviteres til at deltage. Vores Værker er nemlig mere end kunst. Den er også en præsentation af mødet med kunsten og de mange personlige fortællinger, der er med til at belyse og understrege, at museets samling af skagensmalernes kunst tilhører os alle for evigt. At samlingen er en stor og fælles arv, som vi alle har adgang til, og som alle kan have et forhold til,”

Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer

Vores Værker er ganske vist en klassisk kunstudstilling, hvor der hænger udvalgte værker af skagensmalerne på væggene, men udvælgelsen af værkerne er alt andet end klassisk. Det er nemlig ikke museets kunsthistorikere, der har valgt kunstværkerne, men en flok mennesker udefra, som med deres valg og tanker bringer nye perspektiver og historier ind i udstillingssalen. De 63 forskellige mennesker bidrager, med andre ord, med nye fortællinger om vores værker.

Udstillingen indeholder 63 værker valgt af f.eks. politikeren, skoleklassen, præsten, skuespilleren, sygeplejersken, meteorologen, forfatteren, gartneren, kunstneren og mange flere. Malerierne hænger side om side med deres fortællinger om, hvad værkerne betyder for dem.

”I denne udstilling lader vi beskuerne af værkerne tale, fordi det er de tanker, værkerne vækker, og de fortællinger og dialoger, de sætter i gang, der lærer os mere
om kunsten, os selv, vores historie og vores nutid. Og selvom vi synes, at kunsten er vigtig i sig selv – det er jo os, der passer på den – så får den endnu større betydning, fordi den også er vigtig for en masse andre. Derfor består denne udstilling af både værker og fortællinger, og de hænger ligeværdigt ved siden af hinanden,” siger Lisette Vind Ebbesen.

De 63 deltagere i udstillingen har valgt værker af Anna Ancher, Michael Ancher, P.S. Krøyer, Marie Krøyer, Holger Drachmann, Laurits Tuxen, Oscar Björck, Carl Locher, Einar Hein, J.F. Willumsen, Helga Ancher, Martinus Rørbye, Johannes Wilhjelm, Christian Krohg, Alfred Olsen, Viggo Johansen, Valdemar Irminger, Wilhelm Kyhn, Hans Smidth, Emil Gotthard Ekman og Oscar Herschend.

Syv af de 63 deltagere siger blandt andet:

“Det er også det, kunsten kan – give os mod til at leve.”

Joy Mogensen, tidl. kulturminister (S)

”Skagensmalernes kunst er en del af en kulturarv, som går på tværs af generationer og som ikke dør ud. Og jeg tror, at det er fordi, den hjælper os med at forstå netop vores egen kulturarv.”

Lasse Kornum, designer for Lakor

“Jeg er ikke i tvivl om, hvad solnedgangen på det her maleri rører mig. Havet er det hele.”

Niels Moseholm, Kitesurfer

”Maleriet giver også indtryk af, at det var et noget hårdere liv at være fisker dengang – enklere, men også hårdere.”

Lars Sørensen, fisker på Sofie Lykke

”Jeg kan virkelig godt lide at kunne fornemme den usikkerhed, der altid er hos malere og andre kunstnere. Der skal være en usikkerhed og når et billede er virkelig færdigt, kan man ikke ane den, for det er ikke fint. Derfor kan jeg så godt lide skitser.”

Niels Hausgaard, sanger og sangskriver

”Michael Anchers portræt af Lars Kruse er et rigtig godt maleri – og det er også et portræt af min tipoldefar. Jeg synes, at kontrasten mellem den solbrændte hud, de mørke, markerede øjne og øjenbryn og det gule olietøj er helt fantastisk.”

Jens Kruse Munch, slagtermester

”Maleriet sætter så fint et billede på min opfattelse af Anna Ancher som en historisk powerkvinde. Hendes mod til at være malerinde og uddanne sig i et så mandsdomineret felt, som kunstverdenen var, er for mig enormt inspirerende

Fie Winther Thorsen, gymnasieelev

En udstilling som alle kan blive en del af – #voresværker

Udstillingen rummer en digital del, hashtagget #voresværker, som inviterer til brugerinddragelse. Alle kan nemlig bidrage til udstillingen og vise deres eget
perspektiv på kunsten ved at lægge et opslag på Instagram med et værk, der betyder noget særligt for dem, fortælle hvorfor og tilføje #voresværker.

”Vi vil gerne skabe endnu mere plads til samtaler om kunst og kulturarv, og derfor håber vi selvfølgelig også, at rigtig mange vil være med ved at dele deres historier og oplevelser af kunsten med os og hinanden,” siger Lisette Vind Ebbesen.

#voresværker fungerer både som et digitalt udstillingsrum, der gør det muligt at inddrage endnu flere valg og fortællinger end de 63, der hænger i den fysiske sal på
Skagens Museum, men hashtaggets opslag indgår også i udstillingen, hvor en skærm løbende synliggør alle nye valg og vælgere og gør dem til en del af udstillingen. Dette digitale element skal understøtte udstillingens budskab om, atforskellige perspektiver på en velkendt samling understreger dens betydning på tværs af generationer, professioner og landsdele.

Fakta

Udstillingen er åben fra 2. oktober 2021 til 18. april 2022

63 mennesker har hver i sær valgt ét værk fra Skagens Kunstmuseers samling og fortæller
alle en historie om det udvalgte billede og valget af netop dette.

Alle opfordres til at bidrage til udstillingen gennem #voresværker på Instagram

Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet