13 januar, 2022 Kultur

”Netflix for øret” om Nordjyllands kystdramaer sat i søen

Nordjyllands Kystmuseum er gået sammen med Læsø Museum samt KaRe Podcast i det ambitiøse podcastprojekt ”Genfortalt-Nordjylland”. Ambitionen er et ”Netflix for ørene”, der i medrivende lydbilleder formidler den nordjyske kysthistorie fra 1700-1800-tallet med perspektiver til nutidens Nordjyske folkesjæl og kulturliv. Den tværkommunale aktørgruppe har netop fået tilsagn fra KulturKANten om støtte via puljen ”Nordjyske fortællinger”.  

Nordjyllands vilde kyster og barske, omskiftelige natur har været fundamentale livsvilkår, som har formet nordjyderne gennem århundreder. Den historie vil Nordjyllands Kystmuseum, Læsø Museum samt KaRe Podcast nu formidle i podcastserien ”Genfortalt-Nordjylland”.

Med virkemidler fra filmens verden, med stemmer fra den nordjyske musikscene, billedkunst og skønlitteratur – og ikke mindst med hjælp fra naturens egne lyde – er det projektgruppens ambition at skabe en ørehængende fortælling i 5 episoder om menneskeskæbner, magt og medmenneskelighed i en dramatisk periode i Nordjyllands kysthistorie: Tiden med tusindvis af strandinger i 1700-1800-tallet. Gennem fortællingerne om kampen mod naturens kræfter, pirater, korruption, gæstfrihed overfor fremmede, om fællesskab og sammenhold vil der også blive pirket til lytterens refleksionen over nutidige temaer som klimaforandringer og immigration – samt til nysgerrigheden efter at besøge de steder, som podcastserien fortæller om.

Støtte fra KulturKANtens pulje ”Nordjyske fortællinger”

Projektet gøres til virkelighed takket været støtte fra KulturKANtens pulje ”Nordjyske fortællinger”. Puljen støtter projekter, som skal bidrage til at fortælle nordjyske fortællinger og skabe opmærksomhed om Nordjylland som kulturdestination for nye målgrupper. Projektgruppen har nu fået tilsagn om, at KulturKANten vil støtte podcastprojektet med kr. 350.000 fra puljen ”Nordjyske fortællinger”.

Tilsagnet fra KulturKANten blev modtaget med stor glæde i projektgruppen, og Maria Groes Eldh, der er udpeget som projektleder på vegne af Nordjyllands Kystmuseum, udtaler: ”Vi er alle ovenud begejstrede over at have fået det ansøgte støttebeløb fra KulturKANten, så vi nu kan realisere dette spændende formidlingsprojekt om den nordjyske kysthistorie.  I projektgruppen er vi allerede i fuld gang med det indledende researcharbejde til podcastserien, som vil blive lanceret i juni 2022 på partnernes platforme samt til forskellige events senere på året.”

OM AKTØRGRUPPEN BAG ”Genfortalt-Nordjylland”

Nordjyllands Kystmuseum, Frederikshavns Kommune Tematisk dækker Nordjyllands Kystmuseum hele den nordjyske kyst og dermed 8 ud af de 11 nordjyske kommuner. Museet har en stærk marinarkæologisk afdeling og dermed tung faglig viden om projektets tematikker. Fra museet er de primære deltagere Maria Groes Eldh og Henrik Gjøde Nielsen, men også flere af museets forskningsmedarbejdere vil være involverede i projektet.

Læsø Museum, Læsø Kommune Museets fagmedarbejder besidder en høj grad af viden om projektets tematikker og kan bidrage med væsentligt fagligt input til projektets gennemførelse, herunder viden om de historiske strandinger, kilder samt genstande, der kan belyse projektets emner. Fra Læsø Museum vil museumsdirektør Simon Kyhn-Madsen være den primære ressourceperson i samarbejdet.

Kare Podcast  
KaRe er et samarbejde mellem Kile Kommunikation (Rebekka Johanne Knudsen) og dk fiction (Katrine Hartmann). Katrine Hartmann stammer fra Skagen og har derfor en særlig passion for de Nordjyske fortællinger.