• Forside
  • Nyheder
  • Manglende ambulancereddere og dårligt arbejdsmiljø giver Regionen store udfordringer
15 november, 2023 Nyheder

Manglende ambulancereddere og dårligt arbejdsmiljø giver Regionen store udfordringer

Region Nordjylland har store udfordringer i den såkaldte “Præhospitale Virksomhed” som er ansvarlig for ambulancedriften i Nordjylland.

Siden at Regionen i April 2022 selv overtog ambulancekørslen i Aalborg og Vendsyssel, samt PreMed overtog ambulancedriften i Himmerland og Thy-Mors har der været store problemer.

Der mangler ambulancereddere i en sådan grad at man fra vagtcentralen kan opleve at møde ind til en vagt hvor man i værste fald mangler helt op til 18 ambulancer fordelt over hele regionen.

Det resulterer naturligvis i at det sker oftere at ambulancen ikke kommer hurtigt nok frem.

Til TV2 Nord udtaler Søren Bach Balsgaard, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på vagtcentralen følgende:

”Vi oplever, at der en gang imellem går lidt lang tid, før vi kan få vores ambulancer ud på stedet. Når man møder ind til, at man over det næste døgn måske mangler mellem 14 og 18 ambulancer, så får man lidt ondt i maven og overvejer måske lige en gang ekstra, hvad der kan komme til at ske. Har jeg rent faktisk de biler, der skal til for, at jeg kan hjælpe borgerne? Vi oplever, at folk bliver frustrerede, fordi de er i en rigtig presset situation. Nogle bliver vrede på os og kan ikke forstå, hvor ambulancen bliver af. Det er ikke altid de pæneste ord, vi får med på vejen, når vi sidder og tager imod opkald.”

Fællestillidsrepræsentanten anerkender i samme ombæring dog, at regionen for nu opfylder det fastsatte serviceniveau for A-kørsler.

”I forhold til kørsel A-målene er vi så at sige i mål, men der er en bagside af medaljen. Vi kommer ikke lige så hurtigt frem til de patienter, der haster mindre. Jeg oplever det selv og hører også fra mine kolleger, at det er oftere end tidligere, ambulancerne ikke kommer hurtigt nok frem.”

Søren Bach Baisgaard

Dårlige arbejdsforhold

Problemerne stopper dog langt fra ved de mange ubesatte stillinger som ambulanceredder…

En ny trivselsundersøgelse for Ambulancetjenesten i Region Nordjylland viser nemlig, at to ud af tre medarbejdere er utilfredse med deres arbejdsmiljø.

Utilfredsheden handler ifølge undersøgelsen om blandt andet registrering af løn, arbejdsopgaver, frihed og ferie.

Bent Kristensen, der er arbejdsmiljørepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland oplyser til TV2 Nord, at medarbejderne ganske enkelt ikke stoler på at deres arbejde, løn og ferie/afspadsering registreres korrekt:

“Det fylder rigtigt meget for familierne, hvis man ikke har styr på, om man kan få fri eller ej. Når man ikke ved, om man kan afspadsere eller ej. Vi stoler ikke rigtigt på registreringen af vores arbejdsopgaver og der sker tit fejl.”

Bent Kristensen, arbejdsmiljørepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland

Bent og hans kolleger skal dagligt arbejde med mindst 4 og ofte flere manglende ambulancer som resultat af de mange ubesatte stillinger.

“For os begynder det også at blive hårdt, når man står på et skadessted og venter på en ambulance og er løbet tør for redskaber i værktøjskassen.

Vi har jo empati for vores patienter. Det er jo ikke papkasser vi kører med og vi arbejder jo med nogle tidsrammer, når det handler om blodpropper i hjernen og hjertet, så det er hårdt, når vi ikke føler, at vi kan yde den rette behandling.”

Bent Kristensen

Fællestillidsrepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed Karina Jensen stemmer i med stor bekymring over situationen. 

– Der er en væsentlig risiko for, at mine kolleger ender med at lave en fejl, når de er så underbemandede, arbejder så hårdt og har kørt i mange timer i træk. Det kan i yderste konsekvens have alvorlige følger for en af patienterne, lyder det fra Karina Jensen, der er fællestillidsrepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland.

Enormt utilfredsstillende for en ambulanceredder

Ambulancepersonalets fagforening FOA ser på trivselsundersøgelsen med stor bekymring. Især det hårde arbejdspres og manglen på tid til at udføre arbejdet med den ønskede høje faglige standard møder kritik fra fagbevægelsen:

“Jeg håber, ledelsen ser indad og tænker over, hvad der skal til for at sikre medarbejderne en god og tryg hverdag. Det er et enormt pres nærmest at kaste fru Jensen ind på skadestuen og så løbe ud i bilen fordi der er brug for en ude på gaden. Det er enormt utilfredsstillende for en ambulanceredder.”

Peter Ottosen, faglig sekretær i FOA Nordjylland

Hos ledelsen erkender man, at der er problemer med at få reddere nok. Aktuelt er mellem otte og ti stillinger som ambulanceredder ubesatte:

“Hvis vi kunne få besat de stillinger ville det hjælpe, men det er vanskeligt at rekruttere arbejdskraft i Nordjylland.

Det er ikke den bedste trivselsundersøgelse Den Præhospitale Virksomhed har fået lavet. Der er mistillid til ledelsen og mig som enhedschef og vi arbejder hårdt for at få genoprettet den tillid. Meget af det skyldes de forandringer, som kommer af at skifte fra én arbejdsgiver til en anden.

Kenneth Lübcke, enhedschef i Den Præhospitale Virksomhed, Region Nordjylland

Selvom enhedschefen i Den Præhospitale Virksomhed erkender, at det ikke er den bedste situation at stå i, så peger fællestillidsmanden også fingeren mod politikerne hos Region Nordjylland. 

“Det er på tide, at politikerne i Region Nordjylland stiller sig op på ølkassen og forklarer borgerne, hvad de IKKE skal have i fremtiden. Med de besparelser vi er pålagt, kan vi ikke løse de samme opgaver som tidligere, så nogen skal forklare borgerne, hvad de ikke får fremover, og det mener jeg, er politikernes opgave.”

Karina Jensen

Den Præhospitale virksomhed står trods ovennævnte problemer, til at skulle spare 7 millioner kroner fra 2024 på det som kaldes for “driftsoptimeringer”.

Der er ikke data tilgængeligt på, hvor de ubesatte stillinger som ambulanceredder er placeret og dermed hvor hullerne er, eller kan opstå. Ligeledes er der ikke længere data på de enkelte kommuners eller byers responstid, hvorfor der ikke er noget fingerpeg om hvor stort problemet eventuelt er her i Skagen.

Kilde: TV2 Nord