28 januar, 2024 Det sker

Kyndelmisse fejres i Hulsig

Den 2. februar er traditionelt årets koldeste dag – Kyndelmisse!

Det med temperaturen holder nok ikke stik i år, men alligevel er der grund nok til at fejre den dag, der på jysk kaldes ”Kjørmes Knud”. Det hænger sammen med, at ’kjørmes’ er en forkortelse af Kyndelmisse og ’knud’ står for knude – altså hjørne eller midtpunkt.

Hulsig Kirke og den lokale borgerforening i landsbyen syd for Skagen er gået sammen om et arrangement på fredag, hvor vi markerer, at vi går mod lysere tider – og at vinteren så småt går på hæld.

Arrangementet begynder kl. 17 i Hulsig Kirke. Det er en højtidelig aftensang i Hulsig, ledet af sognepræst Henrik Bang-Møller, der ledsages af organist Henrik Strøm, kirkesangerne Kari Hamre og Jens Maajen, fløjtenist Line Marie Gaaei Jensen, kirketjener Per Brønnum Wilhelmsen og en forhåbentlig talstærk menighed.

Kyndelmisse betyder egentlig ‘lysmesse’ og er en gammel katolsk skik. Med tiden har traditionen vundet indpas i Danmark, godt hjulpet af digterne Steen Steensen Blicher og B.S. Ingemann, som i øvrigt var gode venner.

Mens ’Kyndelmisse slår sin knude, overmåde hvas og hård’ i kirken, varmer de aktive i Hulsig og Omegns Borgerforening de gule ærter op og tilbereder alt, hvad dertil hører, ovre i Hulsig Forsamlingshus på Kandestedvej 51.

Traktementet i Forsamlingshuset (fra kl. 18) koster 70,- kr. pr. person, hvortil der kan købes drikkevarer. Alle er velkomne uanset medlemskab af borgerforeningen, men af hensyn til indkøbet er det nødvendigt at tilmelde sig til spisningen på forhånd, senest den 31. januar. Tilmelding sker ved indbetaling af prisen til Borgerforeningen på Mobilepay nummer: 89610 eller til bankkonto 9015-4573238686

Hvis man kun deltager i Aftensangen uden efterfølgende spisning, koster det ikke noget.