• Forside
  • Nyheder
  • Indlæg: Kvaliteten af før-skolestarten er til debat – igen, igen
05 maj, 2025 Nyheder

Indlæg: Kvaliteten af før-skolestarten er til debat – igen, igen

Nedenstående er en faglig holdningstilkendegivelse på baggrund af DR P4 nyheders udsagn den 1. maj 2025 om, at før-skolestarten for nogle børn kan være skadelig, hvorfor den i mange kommuner er lukket ned. Indlægget er skrevet af skoleleder Jesper Jensen, Brovandeskolen – en lille skole – sammen skaber vi noget stort

Man skal høre meget før ørerne falder af?

I P4´s nyheder kunne man den 1. maj høre, at mange kommuner havde lukket for før-skolestarten. Det er ved at være en gammel traver, som desværre forbliver unuanceret når journalistikken ikke forholder sig kritisk til påstanden og heller ikke forsøger at nuancere den. Baggrunden herfor skulle være, at forskning viste, at førskolestarten var en mellemstation, som for nogle børn gjorde mere skade en gavn, da det i praksis blot blev et unødvendigt skifte med en SFO´en som mellemstation.

Ja, ses der på gældende praksis for overgangen fra dagtilbuddene til mange kommunale skoler har forskerne nok ret. Men alting er sjældent sort/hvidt – og ja, jeg synes helt ærligt ikke, at alle kommunale skoler leverer godt nok her (nogle gør helt sikkert også godt) – og ja, der er forskel mellem frie grundskoler og folkeskoler. Jeg har i et tidligere indlæg fra 2024 til Skagen nyt skrevet:

”I fagbladet ”Folkeskolen”, kan man den 18. november læse, at flere og flere kommuner lukker ned for førskoleaktiviteter – så mange, at der kan være tale om en ny tendens. Begrundelserne herfor er flere:

Børnene har brug for tilknytning og stabilitet, det er udfordrende for børnene med et ekstra skift og ofte drager skolerne ikke nytte af overleveringen fra børnehaven til skolen, da før-skolen og SFO ofte bliver gennemført med unge vikarer – og ikke de faste pædagoger, der har fået overleveringen. Det har nemlig ikke været nemt for skolerne at fastansætte ekstra til opgaven!

Desuden peges der på, at før-skoler mange steder blev indført for at tage presset af børnehaverne, men at det grundet faldende børnetal ikke længere er nødvendigt.

Det kan nu lugte som lidt af en kommunal spareøvelse, hvor de dårlige undskyldninger står i kø, med begrundelser der mest af alt kan henføres til dårlig ledelse og befolkningsdemografien og børnetal som et argument, der står som urørligt.”

Jeg har svært ved ikke at konkludere, at førskoleordningen ikke fungerer i det kommunale system pga. dårlig organisering – og ja – dårlig organisering af en skoleopstart kan gøre skade på børn – men det har intet at gøre med at børn tager skade af en førskolestart. Jeg vil påstå det modsatte – førskolestart forbereder og udvikler børnene mere nænsomt og trygt, såfremt den er organiseret ordentligt.

Brovandeskolens Før-Skolestart: “Spirerne”

På Brovandeskolen har vi en før-skolestart kaldet “Spirerne”. Denne skal ikke afvikles, men fortsat udvikles. Hvorfor? Fordi kvaliteten af før-skolestarten er uomtvistelig, og vi ser ikke de kommunale begrundelser for afskaffelsen som relevante for os. Den gode forskning misbruges af medier og politiske ærinder, når forudsætningerne for de forskningsmæssige konklusioner udbasuneres for at tiltrække opmærksomhed, men uden at forholde sig til det reelle indhold.

Tryg og nænsom overgang

Vores før-skolestart kaldet “Spirerne” starter i år den 2. juni og giver børnene en tryg overgang fra

børnehaven til skolen – i en klassestørrelse der ikke er for overvældende og på en skole der er forberedt til fingerspidserne på de kommer. Vi lærer børnene og familierne at kende, og de lærer modsat også skolens hverdag, omgivelser kultur og medarbejdere at kende. Dette skaber et fundament for en god skolestart i et anerkendende og trygt miljø. Børnene og forældrene møder kendte ansigter, og læringsrummet er uden krav om præstation, hvilket langsomt opbygges gennem skolelivet.

SFO’s Rolle

SFO-delen spiller også en meget vigtig rolle i før-skolestarten. Her skabes b.la. nye relationer gennem leg og pædagogiske aktiviteter, som understøtter børnenes skolestart. Dette er ikke bare en mulighed, men bør være en pligt, da SFO´en i den grad understøtter fællesskabet og bidrager til opbygningen af de sociale kompetencer og relationer – som de næste mange år i skolen skal bygge på. Gennem det gode lærer- pædagogsamarbejde, får vi også et nuanceret syn på børnene, der bidrager til at vi i dagligdagen kan understøtte dem bedst muligt og ikke mindst gennem forældresamarbejdet få hele ”billedet” af barnet.

Naturlig og tryg overgang

De kommunale børnehaver arbejder dygtigt og struktureret med forberedende skoleaktiviteter, hvilket er vigtigt og relevant. Når børnene starter i “Spirerne”, bygger vi videre på dette i skolens kontekst, hvilket gør børnene klar til 0. klasse på en naturlig og tryg måde. Et af vores centrale omdrejningspunkter er, at selvfølgelig skal vi tale om at børnene skal være klar til skolen – men vi skal altså også skabe en skole der er klar til børnene. Det er ikke udelukkende børnene der skal tilpasse sig nogle firkantede forestillinger om, hvad det vil sige at gå i skole – vi skal også tilpasse os de børn der møder skolen, for samfundet, familierne og børnene forandrer sig også over tid – og så kan vi simpelthen ikke tillade os at stå stille i en tidslomme.

Nyt tiltag i 0. Klasse

Næste år vil vi have to børnehaveklasselærere tilknyttet 0. klasse: en skole- og fritidspædagog og en lærer. Dette mix af pædagog- og lærerfaglighed hjælper med at bygge bro mellem de svære overgange på skolen. De samme personer er en del af spirernes opstart i juni måned – der er således ikke tale om en mellemstation, men en nænsom overgang til noget nyt – hvor relationerne til de nye voksne følger med. Ligeledes sætter vi endnu mere fart på både kreativiteten og bevægelsen – som vi ved er så vigtigt. B.la. vil vi udvide skolens SFO med et nyt motorikrum der skal understøtte børnenes leg, sociale kompetencer og ikke mindst motorikken, som vi ved er så vigtig for det gode liv. Som et tiltag mere, har vi sat særligt fokus på samarbejdet i hele vores indskoling, så vi får en god og sammenhængende start de første år på skolelivet – de år der er så vigtige for resten af skolelivet.

Lille skole med store ambitioner

Brovandeskolen er en lille skole med et spor fra 0-9 og lave klassekoefficienter, så børnene ikke “forsvinder” i mængden. Vi har ambitioner om fortsat at udvikle vores kvalitet, set som elevernes personlige, sociale og faglige potentiale. Vores fundament er høj faglighed og trygge, stærke fællesskaber. Faglighed ses ikke kun som de fag, der undervises i, men som det potentiale vi udvikler med børnene. Undervisning og læring er ikke det samme; vores vej til læring inkluderer æstetiske og praktiske tilgange koblet til lokale muligheder med udsyn til verden.

Ambitioner for børnenes og Skagens skyld

Vi tror ikke på, at en spareøvelse gør skolestarten mere tryg for børn og familier. Derfor har vi fortsat tårnhøje ambitioner og udvikler på det, vi ved virker – for vores børns og Skagens skyld.

Vi glæder os så meget til at modtage vores nye børn til før-skole den 2. juni

I kan læse mere om Brovandeskolens på vores hjemmeside og følge med i vores hverdag på Facebook