• Forside
  • Kultur
  • Kappelborg præsenterer kinesisk og nordjysk billed- og fotokunst i august og september
19 august, 2023 Kultur

Kappelborg præsenterer kinesisk og nordjysk billed- og fotokunst i august og september

Ulvetider er titlen på en udstilling med den fremtrædende kinesiske billedkunstner Tong Wang og den nordjyske maler, fotograf og digter Torben Stæhr, der er født og opvokset i Skagen. Der er således tale om både maleri, fotokunst og digte. Udstillingen har fernisering lørdag 12. august kl. 14 og vises frem til 9. september.

Måneden efter kan du opleve en udstilling af fotokunst ved Naja Kirkedal Jensen med titlen Lys Tid Spor. Med afsæt i begreberne lys, tid og spor har hun skabt en samling fotografiske billedværker i en sanselig og visuel fortælling. Denne udstilling ferniseres lørdag 16. september kl. 11 og vises frem til 21. oktober.

Ulvetider

Tong Wang blev født i Liaoning-provinsen, Kina i 1962. Han dimitterede fra Kina Lu Xun Academy of Fine Arts og fortsatte som lærer på akademiet, men emigrerede til Sverige i 1980’erne. I dag er han professor ved Nordic International Visual Art Studio ved School of Art, Inner Mongolia University og Thonburi Academy of Fine Arts i Thailand.

Det, der gør Tong Wang speciel, er hans evne til at bygge bro mellem tradition og innovation. Hans arbejde er i sandhed en sammensmeltning af mange kulturer. Traditionelle kinesiske værdier og historier mødes her, men med genkendelige vestlige billeder.

Torben Stæhr er født i 1948 i Skagen. Han begyndte tidligt at interessere sig for at male og blev elev af billedkunstneren Niels Helledie. I de senere år er fotografiet blevet en væsentlig del af Torben Stæhrs udtryksform sammen med hans digte, som ofte følger hans fotografier.

De to kunstnere blev venner, og i de sidste par år har ulvens tilstedeværelse i Vendsyssel været en fælles kilde til inspiration, hvilket afspejles i udstillingen.

Lys Tid Spor

Naja Kirkedal Jensen er født og opvokset i Skagen, flyttede som voksen til London og senere til Bornholm, men bosatte sig med sin familie i Aarhus for at følge sin drøm om en kreativ uddannelse. Det førte til et job som grafisk designer, men i fritiden i sit eget lille firma arbejder hun med lige nøjagtig det, der prikker til hendes nysgerrighed, og det sker oftest med kameraet i hånden og allerhelst, når hun er hjemme i Skagen. Det kommer nu frem i lyset.

Her starter dagen gerne med en lang gåtur rundt havnen, til stranden, i heden og ved havet. Mange af ruterne har hun gået et utal af gange, men Naja Kirkedal Jensen ser noget nyt hver gang. I Skagen krydser kulturen og naturen hinanden. Havet, klitterne, heden og det arbejdende hverdagsliv gror side om side. Udstillingen LYS TID SPOR zoomer fotografisk ind på Skagen 2023.

“Det er en helt særlig udstilling, som skildrer naturen og lyset over Skagen på fineste vis. Det er Naja Kirkedal Jensens første udstilling af sin kunst, og jeg er glad for at kunne vise den på Kappelborg. Udstillingen knytter fint an til den performanceforestilling, Flydende Landskaber, som vi har i ugen op til ferniseringen.”

Lars Illum, leder af Kulturhus Kappelborg