Tak til Bytingets formand Ole Bjerg Lauritzen for at opfordre til eftertænksomhed og til inddragelse af skagboerne i beslutningen om, hvad er skal ske med Skolemarken.
Og tak til Peter Sørensen for at betrygge os i, at der ikke træffes forhastede beslutninger, men at man nu afventer den overordnede byplan, før der kan arbejdes videre med planer for Skolemarken.
Der har i årevis været sagt og skrevet meget om Skolemarken, og det er sikkert ikke nogen skade til at store beslutninger “modnes”, og kvalificeres over lang tid.
Vi er mange, der kan huske op til flere stort opsatte borgermøder på Kappelborg, hvor vi fik lejlighed til at skrive vores ideer til anvendelsen på små Post-it sedler, som blev sat op på opslagstavler og motiveret af forslagsstillerne. – Om sedlerne siden er blevet brugt, står hen i det uvisse. I hvert fald blev der påfaldende stille om Skolemarken. Undervejs blev der dog af og til fremført alternative forslag i Skagens Avis. Fra en start var det Skagen
Byting, der var den udfarende kraft, som beredvilligt stillede op og hjalp processen på vej -og herved sikrede at skawboerne blev hørt og inddraget i projektet.
Det var derfor til stor undren for mange, da der begyndte at dukke forlydender op om, at en mindre gruppe med afsæt i det for de fleste ukendte “Levende Byrum”, tilsyneladende arbejdede med deres eget alternative projekt for Skolemarken. Mig bekendt har dette projekt ikke arbejdet i nogen åben og inviterende proces, men først præsenteret det færdige projekt med en plancheudstilling i en kort periode på Kappelborg i sommeren
2021, og endnu en præsentation i sensommeren 2024. Man kan vel sige, at den demokratiske proces er fraværende i dette projekt. Der er tale om en vandkunst til omkring 25 mio.kr tegnet af en dansk kunstner. Frederikshavn kommune har undervejs givet udtryk for velvilje overfor projektet ved medfinansiering af driftsudgifterne, men da flere af de aftalte deadlines ikke er overholdt i processen, er der ikke længere noget forhåndstilsagn
om kommunalt driftstilskud.
Hvorvidt projektet er smukt eller tager særlig afsæt i Skagens særegne natur og arkitektur, er der delte meninger om.
Ligesom der er forskellige opfattelser af, om Skolemarken i det hele taget er det rigtige sted at gøre til “byens samlende ude-rum”.
Skagen Kirke hilser projektet velkomment og håber at Skagen Assistens Kirkegård, som er nabo til Skolemarken, kan “blive et levende sted, hvor folk har lyst til at opholde sig”. Et ønske som ikke harmonerer med den grav- og sjælefred, fordybelse, og refleksion, som mange søger på kirkegården.
Jeg håber at kommunen i den kommende byplan vil gøre sig umage med at afveje og indtænke de mange konstruktive forslag, der allerede er præsenteret for Skolemarken og andre af byens rum og pladser – og især, om vi var bedre tjent med at indrette pladsen foran Havnemesterboligen til byens nye plads, med udsyn til byens livsnerve: Havnen.
Med venlig hilsen
Jens Vadet Poulsen