19 juli, 2025 Nyheder

Indlæg: Sådan bliver Skagenfestivalen kvalt

Vi har modtaget dette indlæg og tilhørende fotos fra Niels Østergaard (Byrådskandidat A) 

Det er trist at erfare at årets festival ender med et underskud. Men ikke overraskende! I årevis har festivalens indtjeningsevne været hæmmet af den tilgang byens restauratører har til den: Byen vrimler med gratis musiktilbud hele festivalweekenden. Jeg kan kun ræsonnere mig til at tankegangen må være:  Herligt at festivalforeningens frivillige bruger kræfter og midler på at trække publikum til byen, så slipper vi selv for besværet. Og med en lille investering i en ukendt kunstner – eller to – kan vi hive publikummet ind til os og skumme omsætningen.

Og det er jo også besnærende for publikum, de sparer de entrebilletten og med til en eller anden form for fest(ival). Selvom samme publikummer i mange andre sammenhænge gerne betaler et pænt trecifret beløb for en koncertbillet.

Jeg gik en tur i Skagen fredag eftermiddag og kunne i løbet af 20 minutter spotte 8 alternative scener til festivalen!

Jeg finder denne adfærd fra restauratørerne temmelig ugennemtænkt. Og egentlig ganske arrogant overfor de mange engagerede frivillige, der ligger masser af kræfter i at stable festivalen på benene!

Skagenfestivalen var i mange år en af landets betydelige festivaler. Men verden står ikke stille. Kulturforbruget er steget ganske voldsomt, mange nye festivaler er kommet til og mange af de gamle festivaler er vokset til professionelle organisationer, der målrettet arbejder med udvikling af program, fysiske rammer og markedsføring. Hele året! Næste trin vi nu ser i den udviklingc, er at internationale event-virksomheder selv er begyndt at etablere festivaler i landet. F.eks. NorthSide i Århus og Tinderbox i Odense.

I takt med denne udvikling, stiger publikums forventninger også til festivalernes formåen. Skagenfestivalen er med andre ord oppe mod konkurrence om publikum fra andre begivenheder/festivaler.

Skagenfestivalen har aldrig kunnet realisere en indtjening der har gjort den i stand til at følge den udvikling andre festivaler har præsteret. Der er ingen fuldtidsansatte der kan facilitere driften. Det hele er afhængigt af frivillige. Og selvom de er dedikerede og hårdtarbejdende, kommer de til kort overfor andre festivaler der kan trække på fuldtidsarbejdskraft. F.eks. har Nibefestivalen 8 fuldtidsansatte i deres organisation.

Som status er nu, vil jeg lidt hårdt påstå at Skagenfestivalen nu er reduceret til en lidt forstørret byfest med en efterhånden høj gennemsnitsalder på sit publikum!

Jeg finder at den erklærede tænkepause fra festivalens side er et ret fornuftigt træk. Men det vil være klogt hvis det ikke kun er festivalens ledelse der tænker sig om!

Skagenfestivalen har stadig et godt brand og et stort potentiale. Den er bare nødt til at kunne lave en indtjening der gør den i stand til at kunne udvikle sig og følge med landets andre festivaler. Med Skagens rammer kan det blive en endnu mere fantastisk begivenhed. Det kunne også blive med mindre druk og mere kvalitet, hvilket jeg tror mange skagboer vil sætte pris på.

Hvis Skagens restauratører bakker op om festivalen, og lader være med at konkurrere med den i de fire festivaldage, tror jeg der er mulighed for at der kan tjenes så mange penge at festivalen kan komme ind i en positiv udvikling. Hvilket jeg er overbevist om er en bedre forretning for alle på den lange bane.

En opbakning kan jo se ud på mange måder: Det behøver ikke kun at være det velkendte sponsorat. Det kunne også være hjælp med know-how, forpagtning af salg, hjælp med indkøb etc.

Og måske kunne der også overvejes at lave en ”Arena Nord” i Skagen? Her referer jeg til det der skete i Frederikshavn for 14 år siden. Her blev Arena Nord, Det Musiske Hus og Maskinhallen fusioneret i en selvejende fond. Det har givet en mere rationel drift og mange flere muligheder i husene. En ren win-win.

En sammenlægning af Kappelborg, Skagen Kultur- og Fritidscenter og Skagenfestivalen vil åbne for en hel masse nye muligheder. Jeg ved at der pt arbejdes for at få kulturhuset Kappelborg ind i en mere selvstændig form. Men kunne man ikke gå hele vejen?

Og bare for en ordens skyld – hvorfor er det jeg blander mig? Jeg har en mangeårig veneration for Skagenfestivalen: Min klasselærer var med til at starte festivalen, og jeg har selv haft fornøjelsen af at arbejde på festivalen som lydtekniker gentagne gange. Og har som indehaver af en eventteknisk virksomhed været totalleverandør til festivalen i en årrække.

Jeg er nu underviser på Eventteknikeruddannelsen, hvor vi uddanner teknikere til den danske eventbranche. Det giver en berøringsflade med hele den danske underholdningsbranche, og dermed en betydelig indsigt indefra i hvad der foregår rundt omkring.

Og så har jeg også været aktiv koncertarrangør i mange år. Og har altid haft en kulturpolitisk interesse i vores kommune.

Med håbet om en lykkelig udgang.