• Forside
  • Nyheder
  • Indlæg: En aftale er en aftale – det må briterne forstå!
21 maj, 2024 Nyheder

Indlæg: En aftale er en aftale – det må briterne forstå!

Vi har modtaget følgende indlæg fra Morten Løkkegaard, Medlem af Europaparlamentet for Venstre.

Briterne blev tilbage i marts måned utroligt bekymrede for, hvordan de kunne beskytte en af verdens mest udbredte og talrige mågefugle – riden. Eller, det var i hvert fald deres påskud for at lukke for tobisfiskeriet i britisk farvand og særligt Doggerbanke. Problemet er bare, at briternes påståede bekymring for havfuglene intet hold har i virkeligheden. Der er ingen miljø- og naturgevinster ved at lukke for tobisfiskeriet – det er ren politik.

Hvad briterne vil have ud af at begå et klokkeklart brud på Brexit-aftalen er uvist. Om det er at holde fiskeriet på britiske hænder, eller om det simpelthen er for at teste EU’s villighed til at reagere på brud med aftalen, vides ikke. Hvad der dog er sikkert er, at danske fiskere er taget som gidsler i et politisk teater.

96 procent af fiskekvoterne på britisk tobis er købt og betalt af danske fiskere. Kvoterne repræsenterer en årlig indtægt på DKK 300 mio., hvilket svarer til 10 procent af værdien af hele den danske fiskerisektor. Med andre ord, briternes julelege koster os penge og ikke mindst arbejdspladser. Og det rammer et erhverv, der i forvejen har været så utroligt meget igennem på grund af Brexit.

Da Venstre i Europa-Parlamentet blev bekendt med briternes planer, gik vi straks i gang med at presse Europa-Kommissionen til at gribe ind. Og det lykkedes heldigvis! Kommissionen har for første gang siden briternes udmeldelse af EU igangsat en såkaldt tvistbilæggelsessag mod briterne. Kommissionen har med andre ord tvunget briterne til bordet for at blive enige om en vej frem. Det har de 30 dage til, eller mere hvis parterne bliver enige om det. Vi kan derfor snart forvente en afklaring på snakken. Skulle parterne ikke nå til enighed om den rette løsning, vil næste skridt være at hive briterne i retten for brud på Brexit-aftalen.

Venstres holdning er krystalklar. Vi vil kæmpe for, at danske fiskere ikke længere skal være gidsler i briternes politiske spil. Ligesom vi kæmpede for fiskernes erstatning for tabte fiskekvoter i kølvandet på Brexit, vil vi også kæmpe for, at tobisfiskeriet genåbnes på præcist samme vilkår som tidligere.

Briterne må ikke have held med at presse EU og danske interesser på den måde. Ingen ved, hvad de i så fald kan finde på næste gang. EU er åbenbart nødt til at lære briterne en helt grundlæggende gentleman-regel – en aftale er en aftale, og aftaler de skal overholdes. Det vil Venstre kæmpe for, også efter valget til Europa-Parlamentet d. 09.06.

Skagen Byting inviterer til EU-valgmøde blandt andet med deltagelse af Venstre spidskandidat til Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard. Arrangementet finder sted d. 22.05 kl. 19:00 hos: Skagen Kultur og Fritidscenter.