Den første onsdag i maj tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet traditionen tro alle landets sirener.
Det sker som vanligt klokken 12.00, når sirenerne lyder med ‘Fare’-signalet, som er en tone, der gentages fire gange i løbet af 45 sekunder. Tonen stiger hurtigt og falder langsomt, og der er pause mellem gentagelserne.
Fare-signalet gentages efter fire minutter.
Efter otte minutter udsendes et ‘Faren er forbi’-signal, som er en lang ensartet tone, der varer i 45 sekunder.
Med S!RENEN kan du modtage en advarsel direkte på din telefon, hvis du befinder dig i et område, hvor I er mange mennesker, der er udsat for fare.
Advarslerne sendes til tændte mobile enheder med opdateret styresystem, der er inden for fareområdet. Du skal hverken tilmelde dig eller bruge en særlig app for at modtage advarslerne.
Ved en advarsel udsender S!RENEN en høj, unik lyd, der adskiller sig tydeligt fra almindelige SMS’er og push-notifikationer. På skærmen på din telefon kan du læse, hvad der sker, og hvad du skal gøre. Kort sagt skal du følge anvisningerne:
STOP. LÆS. REAGER.
Advarsler via S!RENEN på mobilen erstatter ikke de fysiske varslingssirener. S!RENEN er et supplement, der forbedrer det samlede varslingssystem.
Der udsendes kun advarsler om de allermest akutte situationer. Da større ulykker og katastrofer er sjældne i Danmark, vil mange derfor kun opleve S!RENEN ved den årlige test første onsdag i maj.
Du kan læse mere om den digitale varsling lige her.
De fysiske varslingssirener kan aktiveres i et område, hvor der er opstået en akut situation af livstruende karakter for et større antal mennesker.
Hvis du hører varslingssirenerne, betyder det, at du er i et område, hvor der er fare på færde. Du skal:
GÅ IND OG SØGE INFORMATION HOS DR ELLER TV 2
Du skal kun ringe 1-1-2, hvis du eller andre er i akut fare og har brug for hjælp fra politi, brandvæsen eller ambulance.
Når de fysiske varslingssirener aktiveres, følges det altid op af en beredskabsmeddelelse. Beredskabsmeddelelsen indeholder information om hændelsen, og hvad du skal gøre. Du kan finde beredskabsmeddelelsen på DR’s og TV 2’s platforme og politi.dk.
Når de fysiske varslingssirener aktiveres, der hvor du er, vil du også kunne modtage en advarsel via S!RENEN på din mobiltelefon. Det kræver, at du har en nyere mobiltelefon, og at styresystemet er opdateret. Du skal hverken tilmelde dig eller downloade en app.
Myndighederne tester faktisk sirenerne hver nat – dog uden hørbar lyd. På den måde holder myndighederne øje med, hvilke sirener, der fungerer, og hvilke sirener, der melder fejl.
Men én gang om året testes sirenerne for at huske folk på, hvordan de lyder og deres betydning.
Sirenevarslingssystemet blev etableret i årene omkring 1990. De fysiske varslingssirener blev sat op i byer/områder med mere end 1.000 indbyggere. Der er ca. 1.000 varslingssirener i Danmark. De dækker ca. 80 procent af befolkningen i bymæssig bebyggelse.
Det er Rigspolitiet, der aktiverer de fysiske varslingssirener. Det er typisk myndighederne på et skadessted – politi, ambulance og brandvæsen – der afgør, om de fysiske varslingssirener skal tages i brug. Beredskabsstyrelsen har i samarbejde med øvrige styrelser i Forsvarsministeriets koncern ansvaret for at drive de fysiske varslingssirener.