30 September, 2022 Nyheder

Hvordan får vi de unge til at blive i Skagen?

Er du ung, bliver det opfattet som naturligt at flytte til storbyen og kedeligt at blive boende i sin hjemby. Ifølge sociolog Eva Mærsk er det sådan, de unge – og deres omgivelser – tænker, og det er en af grundene til, at de flytter. Men nyt forskningsprojekt kan pege i retning af, hvordan vi ændrer det.

Der er langt mellem el-løbehjulene og Converse-skoene i Frederikshavn Kommune. Antallet af unge i den studieaktive alder i kommunen falder, fordi de klumper sig sammen i landets største byer. Danmarks nordligste kommune er dog ikke alene med den udfordring, for i mange af landets øvrige kommuner er tendensen den samme. Men et forskningsprojekt giver håb for, at tendensen kan ændres.

For hvad er det, de unge mangler i byer som Skagen, Frederikshavn og Sæby, siden de pakker flyttekasserne og rykker til Aalborg, Århus og København? Og hvad gør, at de senere i livet overvejer at komme tilbage igen? Det har sociolog Eva Mærsk fra Syddansk Universitet i Esbjerg undersøgt i sin PhD, som hun netop har forsvaret, og som hun fortæller om på scenen i Arena Nord til dette års Erhvervs Get-Together den 13. oktober.

Eva Mærsk kalder de unge, der ikke flytter fra deres hjemkommune til storbyerne for ”bliverne”. Ifølge hende, er den gængse opfattelse af ”bliverne”, at de er kedelige og konservative – i modsætning til ”flytterne”, som anses for eventyrlystne og ambitiøse. Men sådan er det nødvendigvis ikke i virkeligheden.

”Noget af det, jeg har fundet ud af, er, at vi overser rigtig mange potentialer hos de unge, der bliver. I virkeligheden er ”bliverne” rebellerne. Det er dem, der tør blive boende på trods af, at de har fået at vide fra alle sider, at der ikke sker noget som helst i byer som for eksempel Frederikshavn,” siger Eva Mærsk og fortsætter:

”Og de, der bliver, har faktisk rigtig mange fordele. For eksempel et godt socialt netværk, en fod indenfor i foreningslivet og en god fornemmelse af det lokale erhvervsliv. Så det er ærgerligt, at vi hele tiden taler det ned at blive boende, for det er der ingen grund til. Tværtimod.”

Vi kan vende udviklingen

Fra regeringens side ønsker man, at der er unge jævnt fordelt i hele landet. For områderne uden unge, der på sigt kan blive til børnefamilier og dermed skabe en positiv befolkningsudvikling, vil komme til at mangle arbejdskraft og skattekroner i kommunekassen. Det kan gå ud over velfærden og væksten i området.

”Man vil rigtig gerne, også fra politisk side, have en balanceret befolkningssammensætning i Danmark. Men det er en svært at finde en balancegang i det, for fortællingen er, at hvis man skal blive til noget, så skal man langt væk fra der, hvor man er vokset op og egentligt helst til København,” siger Eva Mærsk. Hun fortsætter:

”Derfor skal man arbejde for at gøre de byer, der ikke er storbyer, til steder, hvor det er fedt at være barn og ung. Og også arbejde for at tiltrække de unge, der er færdige med at uddanne sig i storbyerne, så de vender tilbage til deres hjemby efter de har gennemført en videregående uddannelse.”

Men hvad er det så, der gør, at unge synes, at et sted er fedt at være? Og hvordan får vi de unge til at vende hjem? Det giver Eva Mærsks forskningsprojekt et bud på, og det vil hun fortælle meget mere om, når hun giver indlæg ved Erhvervs Get-Together den 13. oktober i Arena Nord, som arrangeres af Skagen, Frederikshavn og Sæby erhvervsforeninger.

Der er mulighed for at tilmelde sig gratis transport fra Skagen til Arena Nord og tilbage igen. Læs mere om arrangementet og tilmeld dig på www.erhvervshusnord.dk.