Det er to erfarne restauratører fra Sømærket og Hyttefadet, der sammen med nye, kulinariske kræfter overtager forpagtningen af bageriet og caféen i Saxilds Gaard ved Anchers Hus i Skagen. De kalder stedet Saxild, holder åbent året rundt og serverer primært grøntsags- og havbaseret mad mellem tradition og nytænkning.
Smørrebrød, kaffe og kage, cider, snacks og gode vine kommer på menuen hos Saxild i haven ved Anchers Hus. Bageriet og caféen drives fra dette forår af Clint Lundum og Karl-Emil Sams, som de seneste år har drevet spisestedet Hyttefadet og vinbaren Sømærket.
Museet har altså skelet til de nye forpagteres kulinariske kompetencer, men også til deres idéer til hvordan stedet kan bruges:
Holdet bag Saxild er forpagterne Clint Lundum, kok og restauratør, Karl-Emil Sams, sommelier og restauratør, Katrine Sams, køkkenchef og kendt i lokalområdet for sin grønne, vilde mad i regi af Katrines Køkken, chefbager Jonatan Chemnitz og bager Thomas Madsen. Saxild åbner primo maj.
Legendariske gule længer
Clint Lundum er enig:
Saxilds Gaard, som de gule længer hedder, er opkaldt efter den familie, som ejede gården i mere end 150 år. De drev bl.a. bageri i bygningerne og en af familiens generationer havde et varmt naboskab med Anna, Michael og Helga Ancher.
Og det har Katrine Sams tænkt sig at gøre med sin mad og de fortællinger, der kan serveres på en frokosttallerken.
På menuen
Saxild har brødudsalg fra 07.30-11.00, hvor bagermester Jonatan Chemnitz’ surdejsbrød kan købes. Derefter er menuen grøntsags- og havbaseret smørrebrød og toasts, som Katrine Sams lader årstiden diktere.
Fra 15-18 bliver Saxild til en vin- og snackbar.
Helårsåbent
Saxild bliver ikke bare en lækker sommerbiks. Holdet bag holder åbent hele året rundt, for de vil gerne etablere sig som et lokalt mødested. ”Vi har også åbent om sommeren,” siger Clint Lundum og omvender dermed den klassiske feriebylogik, hvor de vinteråbne restauranter hører til sjældenhederne.
Saxild vil bl.a. bruge de lidt koldere måneder på at arrangere sanketure i og omkring Skagen, afholde bagekurser, lave forskellige smagsarrangementer og ikke mindst på at servere god, grøn mad, varm kaffe og lækker vin til alle der befinder sig i byen – uanset årstid.