31 august, 2023 Nyheder

Grøn omstilling i øjenhøjde

Hvordan kan vi finde fælles og enkle løsninger, der bidrager til reduktion af vores forbrug og dermed udledning af CO2? Og som samtidig gavner privatøkonomien. Det er temaet for et nyt EU-projektsamarbejde, som Frederikshavn Kommune er partner i.

I Frederikshavn Kommune er omstillingen til en grøn og bæredygtig fremtid i fuld gang. Vi energirenoverer bygninger, og andelen af elbiler stiger stødt. Energikrisen i 2022 fik os til at skrue ned for varmen og reducere vores elforbrug. Det er alt sammen tiltag, der bidrager til mindre udledning af CO2. Det går den rigtige vej, men der skal mere til for at opfylde regeringens målsætning om 70 procent reduktion af CO2 i 2030 og udledningsneutral kommune i 2050.

Mere for mindre

En vej til grøn omstilling er at bruge klodens ressourcer med omtanke. Frederikshavn Kommune vil i samarbejde med partnere fra syv andre europæiske kommuner og regioner involvere borgere, politikere, erhvervsliv og civilsamfund i tiltag, der fremmer sparsommelig adfærd i hverdagen. Projektet hedder FEEL, som er en forkortelse af ”Frugal cities through Energy Efficiency and Low-tech communities”, som på dansk betyder sparsommelige byer via energieffektivitet og lavteknologiske samfund.

Ved ikke at bruge mere end nødvendigt giver vi vores bidrag til et grønnere Europa. Der er mange håndtag at gribe fat i. Det kan fx være at genbruge mere og købe mindre nyt. Der er stadig besparelser at hente ved at spare på energi, vand og andre ressourcer. Det kan for mange svare sig at energirenovere boligen. I de mindre lokalsamfund kan vejen til grønnere opvarmning være at gå sammen i energifællesskaber.

Få inspiration i Verdensmålsugen

Savner du inspiration til, hvordan du kan få mere for mindre og bidrage til den grønne omstilling? Så kan du i Verdensmålsugen første uge i september få inspiration og gode råd ved at deltage i de mange aktiviteter. Du kan fx følge affaldets rejse, når Forsyningen indvier byens nye ressourcecenter. Skagen Havn inviterer på guidet tur, hvor de fortæller om bæredygtighed i praksis. Du kan få hjælp til at reparere småting i Bibliotekets Repair Café, eller du kan komme til foredrag og debataften med Conny Hedegaard, formand for CONCITO, borgmester Birgit S. Hansen og Jakob Fritzbøger, Ungeklimarådet. Se programmet for Verdensmålsugen på https://ffm.frederikshavn.dk/se-aktiviteter/

Vil du vide mere, eller har du en god idé?

Vil du gerne vide mere om, hvordan du kan leve mere bæredygtigt i hverdagen? Eller har du en konkret idé, du gerne vil dele? Så er du velkommen til at kontakte chefkonsulent og projektleder Bahram Dehghan på tlf. 20 58 50 08 eller mail: BADE@frederikshavn.dk.

FAKTA

FEEL er et interregionalt samarbejdsprojekt, der skal fremme energieffektivitet. Projektet perspektiverer politikernes forståelse af sparsommelig adfærd. Ved ikke at forbruge mere end nødvendigt giver vi vores bidrag til et grønnere Europa. I projektet samarbejder Frederikshavn Kommune med syv andre europæiske partnere om at involvere borgere, politikere, erhvervsliv og civilsamfund i tiltag, der skaber grøn omstilling i hverdagen. Det kan fx være etablering af energifællesskaber.

FEEL er støttet af EU med 1,62 millioner Euro. Projektperioden løber fra marts 2023 til maj 2027.

Projektpartnere:

  • Local Climate and Energy Agency of South Brittany (FR)
  • Cork City Council (Comhairle Cathrach Chorcaí) (IE)
  • Bistrita Municipality (RO)
  • Frederikshavn Kommune (DK)
  • Liguria Region (IT)
  • Valencia Climate and Energy Foundation (ES)
  • Mazovia Energy Agency (PL)
  • North Sweden Energy Agency (SE)
  • Energy Cities (FR)

Læs mere om FEEL: www.interregeurope.eu/feel