• Forside
  • Nyheder
  • Fra Svendborg til Skagen: Nanna kickstartede sin karriere i sommerjobbet
20 marts, 2024 Nyheder

Fra Svendborg til Skagen: Nanna kickstartede sin karriere i sommerjobbet

Nanna Højmark på 26 år havde planer om at arbejde i Skagen i én sæson. Nu har hun boet i byen siden 2016, skabt sig en karriere, købt et hus og er i gang med ny uddannelse.

“Det første år kunne jeg godt mærke kontrasten i, at der bare fra den ene dag til den anden ikke var nogen mennesker her. Om sommeren kan det ikke gå hurtigt nok. Om vinteren skal man finde ud af, hvad man skal få tiden til at gå med. Men nu elsker jeg det skift i sæsonerne. Skagen er kontrasternes by.”

Nanna Højmark, 26 år og lærerstuderende, sidder med en kop kaffe foran sig i spisestuen i det hus, hende og hendes kæreste har købt sammen for snart et par år siden. Huset ligger i et villakvarter i Skagen, og mens hun sidder med koppen i hånden, fortæller hun om sin rejse fra Svendborg til Skagen. En rejse, som formentlig har udviklet sig anderledes, end Nannas 18-årige selv ville have forudset:

“Det var ikke mig at følge ”den lige vej”. Jeg havde et behov for at prøve noget andet. Jeg havde en plan om, at jeg skulle ud at se verden, fordi jeg gerne ville være guide. Men egentlig handlede det nok mest om at opleve fællesskabet med andre unge.”

Nanna Højmark

Fra HHX i Svendborg til Skagen Fiskerestuarant

Tilbage i 2015 gik Nanna på HHX i Svendborg, hvor hun kommer fra. Men inden de afsluttende eksamener på ungdomsuddannelsens første år besluttede hun at droppe ud for at prøve noget andet.

Hendes forældre havde for nyligt været i Skagen, og de havde set, hvor mange unge, der arbejdede i restaurationsbranchen i Skagen. Og i vinterferien 2016 var Nanna til jobsamtale på Skagen Fiskerestaurant. I marts flyttede hun til byen og begyndte på sit nye job.

“Jeg kendte ikke rigtig Skagen som andet end en sommerby, men mit første indtryk var, at her var hyggeligt og ja, sådan en maritim stemning. Men altså i den første tid handlede det jo rigtig meget om arbejde, og jeg kan huske, at jeg tænkte over, om jeg mon ville føle mig ensom her, når sommersæsonen sluttede, for jeg blev tilbudt at blive i jobbet.”

Nanna Højmark

Derfor besluttede Nanna at tage en HF på VUC i Frederikshavn sideløbende med sit job på fiskerestauranten. På den måde kunne hun også få adgang til kurser, der kunne fremme hendes karriere i branchen.

“Jesper og hans kone Didde (red. indehaverne af fiskerestauranten) kunne se min drivkraft, og de gav mig mere ansvar, og det trivedes jeg rigtig godt i. Derfor fik jeg også mulighed for at tage en akademiuddannelse i ledelse undervejs.”

Nanna Højmarkl

Nogen siger, her ikke sker en skid, men Skagen har meget at give

Nannas drivkraft betød, at hun allerede som 21-årig blev restaurantmanager og senere restaurantchef. Siden har Nanna igen kastet sig ud i noget nyt og går nu på læreruddannelsen på andet år på UCN i Hjørring.

“Det er vigtigt for mig, at jeg bliver ved med at udvikle mig. Det er bare spændende at arbejde med udviklingsopgaver.”

Nanna Højmark

Lysten til at udvikle skal Nanna også bruge, når hun kommer til at indgå i et nyt udvalg, som byrådet i Frederikshavn Kommune har nedsat. Det skal arbejde på at gøre kommunen til et fedt sted for unge.

“Der er mange unge, som siger, at der ikke sker en skid i Skagen, men Skagen har så meget at give, hvis bare man vil. Hvilken anden by med 7500 indbyggere har for eksempel så mange spisesteder og kultur? Jeg har selv massere at give mig til – også om vinteren. Her er en masse muligheder, det er bare en anden slags muligheder.”

Afslutter Nanna